Ce se modifică la aplicarea GAEC 8 – teren pârloagă – de anul viitor! Ministerul Agriculturii anunță schimbările pentru fermieri.
Ministerul Agriculturii anunță fermierii că, în luna mai a anului curent, a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a Regulamentelor (UE) 2021/2115 și (UE) 2021/2116 în ceea ce privește standardele privind bunele condiții agricole și de mediu, schemele pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, modificările planurilor strategice PAC, revizuirea planurilor strategice PAC și derogările de la controale și sancțiuni, care, printre altele, aduce modificări la modul în care standardele GAEC 7 și GAEC 8 vor putea fi respectate de către fermieri începând cu anul 2025.
MODIFICĂRI ȘI CERINȚE GAEC 8
GAEC 8 a fost flexibilizat prin eliminarea obligației privind alocarea unui procent de 4% din terenul arabil la nivel de fermă dedicat zonelor sau elementelor neproductive (inclusiv pârloagă).
Aplicarea GAEC 8 va avea următoarele cerințe:
1. Se mențin elementele de peisaj, incluzând rigole, garduri vii individuale și grupuri de rânduri de arbori, terase, movile, existente pe terenul agricol.
2. Este interzisă tăierea gardurilor vii și a arborilor în perioada de reproducere și creștere a păsărilor sălbatice (15 martie-31 august).
3. Se iau măsuri pentru evitarea instalării și extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.
”Pentru implementarea aspectelor menționate anterior aduse prin Regulamentul (UE) 2024/1468 este necesară modificarea Planului Strategic 2023-2027, făcând obiectul unui amendament care va fi aplicat începând cu campania 2025 de depunere cereri de plată APIA.
De asemenea, ne exprimăm rezerva ca în urma procesului de negociere cu serviciile Comisiei Europene, forma finală să sufere anumite modificări”, precizează MADR.
Potrivit MADR, ulterior aprobării de către Comisia Europeană a modificărilor aduse Planului Strategic, va fi modificată și legislația națională de implementare.
Modificări GAEC 7: În ce condiții rotația culturilor NU mai e obligatorie!