Focar de PESTĂ PORCINĂ în OLT. Peste 11 mii de animale au fost sacrificate! - Revista Ferma
2 minute de citit

Focar de PESTĂ PORCINĂ în OLT. Peste 11 mii de animale au fost sacrificate!

porc pentru ferma 1 Focar de PESTĂ PORCINĂ în OLT. Peste 11 mii de animale au fost sacrificate!
Foto arhivă Ferma, cu scop ilustrativ

Primele cazuri de pestă porcină au fost înregistrate în urmă cu câteva zile în localitatea Negreni, un sat ce aparține orașului Scornicești din județul Olt, imediat după ce proprietarii unei ferme au observat că le mor animalele.

Proprietarii fermei au anunțat Direcția Sanitar Veterinară, iar mai mulți medici veterinari s-au deplasat acolo pentru verificări. După ce au fost ridicate mai multe probe, aceștia au luat decizia să sacrifice 11.500 de animale de la această fermă. S-au luat măsuri și în ceea ce privește zonele limitrofe. Citiți detalii AICI.

Pesta Porcină Africană face ravagii în întreaga lume. Pagubele produse de această boală au depășit chiar și cele mai pesimiste scenarii, conducând la scăderea masivă a efectivelor de porci din multe țări și, implicit, la creșterea prețului cărnii de porc la nivele fără precedent, mai ales în Asia, continentul cu cea mai mare cerere și cel mai mare consum.

În ciuda deceniilor dedicate cercetării și dezvoltării de vaccinuri anti PPA, la momentul actual nu există niciun vaccin autorizat pentru utilizare în UE!

Compensațiile pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse ca urmare a confirmării focarelor de pestă porcină africană se pot acorda pentru:

a) exploatațiile comerciale de creștere și îngrășare pentru porcinele cu greutate mai mare de 105 kg, la data instituirii restricțiilor sau care depășesc această greutate în perioada restricțiilor;

b) exploatații comerciale de reproducție – pentru tineretul cu greutate mai mare de 25 kg la data instituirii restricțiilor sau care depăsesc această greutate în perioada restricțiilor, pentru tineretul înțărcat de minim 8 kg la data instituirii restricțiilor, în situația în care fluxul tehnologic al exploatației prevede livrarea acestora către alte exploatații sau alte sectoare ale aceleiași exploatații, iar spațiile de creștere disponibile în exploatație nu permit cazarea acestor animale cu respectarea normelor de bunăstare aflate în vigoare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →