PESTA PORCINĂ. Guvernul a adoptat miercuri metodologia de stabilire a prețurilor cu privire la despăgubirile acordate proprietarilor de animale pentru pagube suferite ca urmare a măsurilor impuse din cauza confirmării pestei porcine africane.
Măsura vizează și compensațiile financiare pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse cu ocazia confirmării acestei boli, precum și condițiile și modalitățile de acordare a acestora, scrie EURACTIV.
EXPLOATAȚIILE CARE PRIMESC BANI DIN DESPĂGUBIRI!
Actul normativ prevede acordarea de despăgubiri, conform prevederilor art. 1 și 2 din anexa nr.5 la Legea nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, pentru exploatațiile prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 122/2023, respectiv proprietarilor exploatațiilor sau unităților care respectă măsurile și restricțiile prevăzute la art. 7 alin. (3) din Legea nr. 122/2023.
Compensațiile pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse ca urmare a confirmării focarelor de pestă porcină africană se pot acorda pentru:
a) exploatațiile comerciale de creștere și îngrășare pentru porcinele cu greutate mai mare de 105 kg, la data instituirii restricțiilor sau care depășesc această greutate în perioada restricțiilor;
b) exploatații comerciale de reproducție – pentru tineretul cu greutate mai mare de 25 kg la data instituirii restricțiilor sau care depăsesc această greutate în perioada restricțiilor, pentru tineretul înțărcat de minim 8 kg la data instituirii restricțiilor, în situația în care fluxul tehnologic al exploatației prevede livrarea acestora către alte exploatații sau alte sectoare ale aceleiași exploatații, iar spațiile de creștere disponibile în exploatație nu permit cazarea acestor animale cu respectarea normelor de bunăstare aflate în vigoare.
PREȚURILE DE REFERINȚĂ
Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală afișează săptămânal pe site-ul www.iceadr.ro prețurile de referință pentru categoriile de porcine specificate în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, în funcție de datele disponibile/publicate de Comisia de clasificare a carcaselor și de bursele europene prevăzute la anexa nr. 1, la cursul Băncii Naționale a României din ultima zi lucrătoare a săptămânii respective.
CITEȘTE AICI: Cine stabilește sumele și care sunt obligațiile Direcțiilor sanitar-veterinare?
FOCAR NOU DE PPA, LA NĂDLAC
Centrul Local pentru Combatera Bolilor Arad a adoptat un set de măsuri în urma apariției unui nou focar de Pestă Porcină Africană la Nădlac, la două săptămâni după ce un alt focar a fost descoperit, tot la Nădlac. AFLĂ DETALII!