Florin Barbu, ministrul agriculturii, reacționează categoric la intenția Bruxelles-ului de a reforma radical Politica Agricolă Comună și bugetul agriculturii comunitare.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să reorganizeze complet politica bugetară a Uniunii Europene iar bugetul agricol al UE ar putea dispărea ca secțiune independentă, așa cum este în prezent.
FLORIN BARBU:: ”NU VOI VOTA NIMIC ÎN CONSILIUL AGRIFISH!”
”În perioada următoare cu formele asociative și asta o spun pentru toate agențiile care sunt implicate în politica agricolă comună, eu nu vreau ca România să nu aibă politică agricolă comună separat.
Eu nu-mi doresc ceea ce vrea și doamna Ursula și alții din lumea europeană, ca politica agricolă să fie la grămadă cu toate fondurile europene”, a declarat Florin Barbu, șeful MADR.
Ministrul agriculturii a declarat vineri, 1 noiembrie, că săptămâna ce urmează, marți sau miercuri, va avea o întâlnire pentru consultări cu toate formele asociative ale fermierilor.
”Bineînțeles așa cum am anunțat și la Copa-Cogeca voi demara un referendum astfel încât politica agricolă comună să rămână separată din 2027 de celelalte fonduri europene. Pentru că trebuie să vă gândiți foarte bine că am văzut, și nu vreau să dau în politică și credeți-mă că nu fac politică, pot veni alte personaje din mediul politic și practic să nu aloce aceiași bani agriculturii din România”, a spus Florin Barbu.
Amenințarea principală pentru agricultură este că cele mai mari două alocări bugetare, bugetul agricol cu 41,6 miliarde de euro numai în anul curent și bugetul pentru politica structurală și de coeziune cu 58,1 miliarde de euro, vor fi în viitor unite într-un singur buget total.
Mai exact, Comisia dorește să combine resursele financiare ale UE, care au fost distribuite până în prezent în peste 500 de programe diferite ale UE, în 27 de bugete naționale. În loc să apeleze la fonduri din programele individuale, așa cum s-a întâmplat până acum, fiecare stat membru ar urma să primească un plafon național unic, în care practic v fi inclus și bugetul agricol.
Noul sistem urmează să fie introdus odată cu următorul cadru financiar multianual din 2028. Von der Leyen speră că acest lucru va duce la o gestionare a bugetului mai simplă, mai concentrată și mai accesibilă.
”NU VREM SĂ AVEM ACEST RISC PENTRU FERMIERII ROMÂNI!”
”Nu vrem să avem acest risc pentru fermierii români și nu vreau să am acest risc pentru dumneavoastră ca și instituții publice, vorbind de APIA și AFIR care au fonduri europene, instituții puternice, unele dintre cele mai puternice de România în accesarea fondurilor europene.
Asta să știți, cu mandatul acesta voi merge la Bruxelles. Deja în două Consilii de miniștri România s-a opus dosarului de convergență externă (…) În continuare să știți că voi negocia cu ei și nu voi vota nimic în Consiliul Agrifish, dacă cineva încearcă să se atingă de cele două piloane importante din agricultura românească: pilonul 1 și pilonul 2.
Eu vă asigur lucrul acesta cât voi fi ministrul Agriculturii, că mandatul meu ăsta este la Uniunea Europeană!”, a precizat Florin Barbu, prezent vineri, 1 noiembrie, la expoziția Indagra de la Romexpo.
SUBVENȚIILE FERMIERILOR, ÎN PERICOL?!
Florentin Bercu, Vicepreședinte COPA-COGECA și Director Executiv la UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, atrage atenția că există riscul să dispară Politica Agricolă Comună și bugetul PAC!
Bercu susține că există temeri serioase în Uniunea Europeană privind o reformare profundă a bugetului financiar multianual în care să fie exclusă Politica Agricolă Comună (PAC), urmare a prevederilor din scrisoarea pentru nominalizare a Comisarului European pentru Buget, unde se face trimitere la buget comun pentru investiții la nivelul fiecărui stat membru.
„În ceea ce privește România, impactul e următorul: se poate modifica cuantumul la Pilonul 1 plăți directe pentru subvenții și Pilonul 2 pentru investiții care se efectuează prin APIA și prin AFIR. Cert e că înaintea oricărui cadru financiar multianual s-a schimbat mecanismul de calcul în defavoarea țărilor nou intrate în UE”, a mai spus Florentin Bercu. Acesta nu a exclus scăderea subvenției pe suprafață și a altor măsuri de sprijin!