Ferma Vizireanu: circa 500 ha, în Scorțarul Vechi, județul Brăila;
Culturi calamitate: rapița, grâul și floarea 40%, porumbul 95-100%;
Probleme: plante de floare cu umiditate diferită în același lan;
Polenizare: albinele – spor de 300 kg/ha la rapiță și floarea soarelui;
Irigații: proiect aprobat de 1,5 mil. euro pentru reabilitarea sistemului;
STRÂNSUL SĂRĂCIEI
Florian Vizireanu ne spune amar că nu a terminat de adunat sărăcia din câmp! „În două zile, finalizez recoltatul florii soarelui și aștept ploile să pregătesc teren pentru rapiță și grâu. Acum nu se poate lucra în câmp că se rup utilajele”, rostește fermierul din Scorțarul Vechi, județul Brăila.
E nemulțumit de cultura florii soarelui; a semănat 140 de hectare, însă din cauza uscăciunii și căldurii lanurile sunt calamitate în proporție de 40%. A estimat o producție medie undeva la 2.000 kg/ha. Spune că albinele „care fac parte din tehnologia culturii de rapiță și floare” i-au sporit producția cu circa 300 kilograme la hectar prin polenizare.
CULTURĂ DE… FOAIE VERDE!
„Anul acesta am avut o problemă: sămânța semănată în aceleași condiții de tehnologie, pe același teren a avut coacere diferită! Recoltez la umidități extreme; în același lan sunt zone cu plante verzi cu 18-20% umiditate și plante supracoapte cu 3-4 % apă!
E ceva în neregulă! Am convingerea că distribuitorii au amestecat în același sac sămânța care nu s-a vândut! Și nu numai la mine s-a întâmplat acest lucru, ci în tot județul Brăila!”, susține fermierul.
PORUMBUL CALAMITAT 100%
Potrivit acestuia, la porumb calamitarea culturii este de 95-100 la sută (stabilită de comisia de evaluare a pagubelor). Cultivatorul spune că va trece cu combina prin lan să elibereze terenul, „chiar dacă adun 500-1.000 de kile la hectar.”
Timp de trei săptămâni temperatura a fost de 52 de grade C la în lanurile cultivate, astfel încât nici irigarea prin picurare pe terenurile amenajate nu a dat rezultatele așteptate.
Arșița a ars porumbul până aproape de știulete. „Cu toată tehnologia de vârf aplicată în culturi, se obțin producții la jumătate cu cheltuieli foarte mari. În anii normali, în zona noastră se realizeau 15 tone de porumb boabe stas la hectar și 2.500 kg/ha la floare. Acum, combinele dacă iau 500 – 700 kg!”, susține inginerul Florian Vizireanu.
RAPIŢA, cultura care PRODUCE INSOMNII!
Cu grâul a avut mare noroc de o ploaie de vară de 25 l/mp și pe final s-a închis aproape de 4 tone/ha.
„Vreau să pun 100 de rapiță, dar nu pot ara și pregăti terenul. Cei care au reușit să semene înainte de Sfânta Marie nu a răsărit un bob! Intenționez să cultiv doi hibrizi de la Bayer foarte rezistenți la scuturare și sunt asigurat de producător că dacă nu vor răsări până la 20 octombrie, nu mai plătesc sămânța”, a susținut Florian Vizireanu.
În etapa a doua de semănat va pune 100 ha de grâu. A ales soiul Glosa care în anii trecuți și-a exprimat din plin calitățile de panificație.
Fermierul așteaptă de aproape 50 de ani să irige culturile, dar acum își va vedea visul cu ochii. Proiectul de reabilitate a unei stații de pompare de 1,5 milioane de euro a fost aprobat și în aceste zile va începe construcția.
În primăvară va putea uda 200 ha din cele 500 pe care le lucrează împreună cu băiatul său.
Pe când PREȚUL DE REFERINȚĂ?!
Pentru Florian Vizireanu cel de-al treilea an agricol secetos este caracterizat prin: prețuri catastrofale, recolte proaste, cu fermieri supraîndatorați la bănci și furnizorii de inputuri, unii somați să fie execeutați pentru neplată.
„Nimeni nu stabilește prețul mediu de referință al fermierului! Ar trebui se adune toate chetuielile de la bob în pământ până la bob în hambar și să se aplice adaosul comercial de 6-8 sau 10%, așa cum e în toată lumea”, cere fermierul din Brăila.