3 minute de citit

Floarea soarelui e la maturitatea de… jos pălăria!

În ultima parte a lunii august o recoltă începe să se strângă, o alta se pregăteşte de înfiinţare. În multe regiuni agricole, culturile de floarea soarelui au ajuns la maturitatea de… Jos pălăria!

Cel puţin în judeţele sudice sau în Dobrogea, unde seceta nu slăbit deloc şi arşiţa a grăbit uscarea plantelor, flotilele de combine au intrat în lanurile coapte.

În acelaşi timp, fermierii pregătesc terenurile pentru înfiinţarea culturii de rapiţă, îndeosebi pe terenurile cu aprovizionare de apă.

De asemenea, exceptând zilele cu precipitaţii, lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor de resturile vegetale) se desfăşoară  în condiţii bune.

recoltare floarea soarelui Floarea soarelui e la maturitatea de... jos pălăria!
credit foto @iStock jovanjaric

La Giurgiu, combinele așteaptă startul

În sudul ţării, e secetă şi arşiţă. Pe terenurile neirigate, culturile de primăvară sunt în mare suferinţă. În unele ferme sunt deja compromise.

„Nu ne-a mai dat ploaie de foarte mult timp aici, în Giurgiu. Porumbul e distrus în totalitate, nu numai la mine, e în tot sudul unde terenurile nu au avut suficientă umiditate. Bine că nu am pus mult, ci doar 50 de hectare. A avut o pornire extraordinar de bună, dar a lipsit apa la legătură şi s-a uscat”, ne-a declarat Ştefan Muscă, fermier din Giurgiu.

Grâul a fost inundat, abia am scos 4.000 kg la hectar. L-am dat în pierdere cu 75 de bani kilogramul. Am obţinut 3.000 de lei, în timp ce eu am investit în el 5.700 de lei pe hectar! Aici e problema! De unde iau diferenţa?  – ȘTEFAN MUSCĂ, fermier din jud. Giurgiu

Floarea e gata de recoltare

În mai puţin de 2 săptămâni va intra la recoltatul florii soarelui. Cultivatorul are 200 de hectare semănate şi nu este deloc încântat, producţia va fi mică din pricina lipsei de apă. Ultima evaluare a fost undeva aproape de 2.500 de kilograme la hectar.

„Cea mai recentă ofertă de preţ primită a fost de 1.750 lei pe tonă. Am să vând că nu am ce face. Nu mai păstrez nimic în fermă, ţeapa pe care am luat-o anul trecut m-a învăţat minte. Dau toată floarea şi am terminat!”, a precizat fermierul.

Până la floare a început cositul lucernei. „Am 220 de hectare de sămânţă de lucernă pusă în primul an. Specialistul companiei producătoare mi-a spus că arată foarte bine, cultura are densitate şi pentru început mă voi încadra între 500 şi 700 kg la hectar”, a explicat cultivatorul.

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →