Cei 27 de membri ai Cooperativei agricole ”Fermierul Nădlăcan” au intrat de câteva zile la recoltat. Orzul este pe terminate și de două zile a început secerișul la grâu și rapiță.
”La noi nu a plouat în ultima săptămână, așa că am putut intra în câmp, la recoltat. Estimăm că în următoarele 10 zile, peste 80-90% din suprafață va fi recoltată”, mi-a spus Milan Kelo, președintele cooperativei din Nădlac.
Fermierul Nadlacan Cooperativa Agricola din județul Arad administrează în prezent suprafața totală de 3.500 hectare, fermierii membri fiind la o distanță maximă de 8 km față de baza de recepție din Nădlac.
Suprafața cultivată cu orz în toamna anului trecut a fost de 250 hectare, grâul ocupă 600 de hectare și rapița urmează să fie recoltată de pe 600 de hectare semănate în 2023.
PRODUCȚII LA JUMĂTATE. ”SPERĂM SĂ AJUNGEM LA ZERO, SĂ NE ACOPERIM COSTURILE!”
Din păcate, condițiile meteo de la răsărire și diferențele mari de temperatură de la zi la noapte înregistrate în primăvara acestui an, la care adăugăm seceta pedologică persistentă au afectat culturile de păioase ale nădlăcanilor. Producțiile estimate acum, la debutul recoltatului, indică scăderi chiar și la jumătate față de anii anteriori.
”La orz estimăm o producție de 6,5 tone, față de 8 tone cât avem în mod obișnuit. Cu grâul vom ajunge probabil undeva la 6 tone față de media de 7,5 tone în alți ani. Este o reducere considerabilă, probabil vom reuși doar să ne acoperim costurile cu înființarea și întreținerea culturilor.
Investițiile într-un hectar cultivat sunt foarte mari, producțiile afectate de mai mulți factori iar profitabilitatea este discutabilă”, declară Milan Kelo.
La rapiță situația e și mai dureroasă. ”Cred că este ce mai proastă cultură de rapiță din ultimii ani. Noi în mod normal obțineam undeva la 4 tone, acum ne vom situa probabil la jumătate cu producția, după cum indică primele recolte. Am avut probleme cu rapița încă de la răsărire, din cauza condițiilor meteo, am reînsămânțat golurile, dar nici așa, cu completări și cu toate eforturile noastre, cultura nu a mers bine”, spune fermierul arădean.

GRÂNELE VOR FI DEPOZITATE!
Peste 90% din recolte vor fi depozitate în capacitățile proprii ale Cooperativei, mai puțin 20% din grâu care reprezintă loturile semincere pentru diferite companii și care vor merge la fermierii cultivatori, pentru selectare.
”Cooperativa noastră a implementat deja 4 proiecte cu fonduri europene. În prezent avem o capacitate de condiționare și stocare de 9.500 tone și tocmai ce ni s-a aprobat finanțarea pentru al 5-lea proiect, astfel că ne vom mări baza de depozitare cu încă 3.000 de tone. Proiectul mai include un cântar, uscător, instrumente de ultimă generație pentru dotarea laboratorului și alte echipamente”, precizează Milan Kelo.
Cooperativa nu a încheiat contracte futures pentru producția de păioase din acest an. ”Din păcate, nu am fost prea inspirați și am încheiat contract pentru rapiță, la 1840 lei tona/hectar. Încercăm să organizăm 3-4 vânzări pe cultură, pentru a putea obține un preț mai bun, dar piața este o loterie în prezent și instabilitatea se menține”, încheie președintele Cooperativei ”Fermierul Nădlăcan”.
CITEȘTE ȘI: Scad estimările privind producţia de grâu şi rapiţă. De ce scad preţurile?
