În ultimii zece ani, cel mai bun preț la roșii (96 cenți/kg) s-a înregistrat în primele două săptămâni ale anului 2007. Un an mai târziu, în aceeași perioadă, prețul mediu a scăzut la 0,60 euro pe kilogram. Acesta a fost al doilea cel mai mic preț înregistrat la tomate (în primele două săptămâni din 2008) din ultimii zece ani. În săptămânile 1 și 2 din 2009, prețul mediu la poarta fermei a fost de 0,62 euro/kg roșii, apoi de 0,68 euro/kg în 2010, a revenit la 0,60 euro/kg în 2011, după care a urcat din nou la 0,73 euro/kg în 2012. Prețul mediu s-a menținut relativ constant în 2013 (0,72 euro/kg) și în 2014 (0,74 euro/kg) și a scăzut ușor în 2015 (0,66 euro/kg).
Această scădere dramatică a prețului tomatelor este cauzată mai ales de importurile UE de roșii din Maroc. Federația producătorilor și exportatorilor de fructe, legume, flori și plante din Spania (FEPEX) acuză Comisia Europeană că nu ia măsurile necesare pentru protejarea intereselor fermierilor europeni.
Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016