Fermierii polonezi rămân pe poziții și spun NU importurilor de cereale din Ucraina! Nu s-a ajuns la niciun acord după întâlnirea tensionată din Polonia - Revista Ferma
2 minute de citit

Fermierii polonezi rămân pe poziții și spun NU importurilor de cereale din Ucraina! Nu s-a ajuns la niciun acord după întâlnirea tensionată din Polonia

polonia 7 februarie anunt proteste Fermierii polonezi rămân pe poziții și spun NU importurilor de cereale din Ucraina! Nu s-a ajuns la niciun acord după întâlnirea tensionată din Polonia

Fermierii polonezi nu dau înapoi! Nu s-a ajuns la niciun acord privind permiterea exporturilor de cereale din Ucraina în Polonia în urma a ceea ce pare să fi fost o întâlnire tensionată între oficiali din ambele țări, în cursul săptămânii trecute.

Protestele fermierilor din Polonia au blocat exporturile de cereale din Ucraina, agricultorii polonezi spunând că importurile de cereale și alte produse agroalimentare ucrainene subminează competitivitatea produselor poloneze.

În unele cazuri, camioanele care transportau cereale ucrainene au fost oprite din tranzit.

Fermierii polonezi continuă ”asaltul” asupra cerealelor ucrainene. 160 de tone au fost oprite din tranzit!

Miniștrii agriculturii din ambele țări s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a încerca să negocieze încetarea blocajului fermierilor polonezi asupra unor exporturi ucrainene, scrie agriland.

Consiliul Agricol Ucrainean (UAC), o organizație de fermieri care a fost fondată în 2014 a declarat că negocierile „au durat cinci ore și nu au fost deloc ușoare”.

„Problema tranzitului produselor agricole și, prin urmare, a blocadei, rămâne nerezolvată”, a spus președintele UAC Andriy Dykun.

UAC a recunoscut eforturile ministrului ucrainean pentru agricultură, Mykola Solskyi, și ale omologului său polonez Czeslaw Siekerski, pentru „disponibilitatea lor de a coopera în rezolvarea problemelor cu exporturile și deblocarea frontierei”.

Cu toate acestea, conform UAC, nu toți participanții au fost de ajutor în negocieri, grupul susținând că ministrul adjunct al agriculturii din Polonia, Michal Kolodziejczak „a provocat îngrijorare serioasă în rândul participanților la întâlnire”.

UAC a spus că atitudinea lui Kolodziejczak „ar putea avea un impact negativ asupra cooperării viitoare între cele două țări”.

ATM-URILE DIN UCRAINA

În afara Poloniei, măsurile privind exporturile ucrainene provoacă îngrijorare pentru o serie de grupuri reprezentative din sectorul agricol al UE.

La începutul lunii martie, Consiliul UE și Parlamentul European au convenit să extindă ATM-urile (măsuri comerciale autonome) pentru produsele ucrainene, consolidând în același timp protecția pentru produsele UE care ar putea fi dezavantajate concurențial, pe fondul nemulțumirilor în creștere ale fermierilor europeni în general și ale celor din Polonia, în special.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →