În Germania, în plină campanie de recoltare a grâului circulă un zvon care intrigă. Unii fermieri sunt îngrijoraţi. Pe bună dreptate?
Precipitaţiile abundente şi vremea rece din ultimele săptămâni au adus recoltarea grâului în impas în Germania. Nervii multor fermieri sunt întinşi la maxim, întrucât aceştia privesc neputincioşi cum calitatea stocurilor de grâu, iniţial în mare parte promiţătoare, se diminuează de la o zi la alta.
În acest context, un zvon face înconjurul lumii. Se vorbeşte despre faptul că importurile ieftine de cereale din Ucraina înlocuiesc grâul intern, iar preţurile cerealelor sunt sub presiune din cauza acestor importuri. Ce este în spatele unor astfel de afirmaţii?
Bruxelles-ul protejează statele membre din estul UE
Motivul temerilor este evident: la scurt timp după începerea războiului, UE a scutit temporar importurile agricole din Ucraina de toate taxele vamale şi de toate cotele de import. Deocamdată, porumbul şi rapiţa pot fi importate nestingherite pe piaţa internă.
Prin urmare, cantităţi mai mari au ajuns în curând în statele vecine ale UE: Polonia, Slovacia, Ungaria şi România. Prin urmare, la începutul lunii mai, Comisia Europeană a impus o interdicţie de import pentru grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui în cele patru state vecine UE şi în Bulgaria. Tranzitul a rămas însă permis.
De atunci circulă temeri că livrările ucrainene vor ajunge acum pe piaţa din statele membre ale UE mai la vest, cum ar fi Germania, în loc să fie exportate pe piaţa mondială.
Statisticile comerciale arată doar importuri mici de grâu
Intră într-adevăr cantităţi mai mari de cereale ucrainene pe piaţa germană? Oficiul Federal de Statistică raportează lunar livrările. Pentru perioada ianuarie – mai 2023, cifre mai recente nu sunt încă disponibile, importurile de grâu din Ucraina s-au ridicat la 49 980 de tone. Aceasta nu este o cantitate mare, dar semnificativ mai mare decât în perioada similară a anului precedent, cu doar 1.704 t. „Această cantitate mică nu zguduie piaţa şi nici nu are un impact asupra preţurilor cerealelor”, a declarat Peter Haarbeck de la Asociaţia morilor germane, potrivit agrarheute.com.
Porumbul şi rapiţa erau importate în cantităţi mai mari chiar şi înainte de război
Dacă exporturile de grâu ucrainean către Germania vor continua în acest ritm, totalul ar fi de aproximativ 120.000 de tone până la sfârşitul anului. Ar fi de aproape douăzeci de ori mai mult decât înainte de război, dar totuşi nu la o scară suficientă pentru a perturba piaţa. Recolta germană de grâu din 2022 s-a ridicat la 22,1 milioane de tone.
De o importanţă mai mare sunt exporturile ucrainene de porumb şi rapiţă către Germania. Acestea au atins 755.906 t de rapiţă şi 190.191 t de porumb în 2021, ultimul an înainte de invazia rusă. Anul trecut, importurile de rapiţă au scăzut cu aproape un sfert, ajungând la 579.593 de tone. Pe de altă parte, importurile de porumb au crescut de mai mult de două ori, ajungând la 427.234 t.
Îşi va extinde UE restricţiile de import pentru Ucraina?
Unii observatori de pe piaţă atribuie discuţiile persistente despre importurile de grâu din Ucraina la mai puţin de 100 de euro/t unei dezinformări deliberate. Surse proruse răspândesc astfel de zvonuri în reţelele de socializare pentru a stârni nelinişte în UE, spun ei. „Probabil că fabricile de troli ruşi sunt la lucru aici”, spune fermierul Dietrich Treis pentru BR. Treis locuieşte în Ucraina din 1990 şi exploatează o mare fermă arabilă la vest de Kiev.
În orice caz, guvernele din Polonia şi Ungaria sunt presate să continue interdicţia de import din UE, care este limitată până la 15 septembrie, sub jurisdicţie naţională, dacă este necesar. Comisia Europeană analizează în prezent dacă va exista un regulament european de monitorizare. Ministrul federal german al agriculturii, Cem Özdemir, s-a pronunţat împotriva prelungirii restricţiei de import.