Fermier: „Mi-e teamă că din cauza datoriilor să nu ajung să stau cu chirie în casa mea sau pe o bancă în parc!” - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermier: „Mi-e teamă că din cauza datoriilor să nu ajung să stau cu chirie în casa mea sau pe o bancă în parc!”

fermier Romeu Burciu Fermier: „Mi-e teamă că din cauza datoriilor să nu ajung să stau cu chirie în casa mea sau pe o bancă în parc!”

„Suntem plini de datorii! Să nu credeți că de bine am stat aproape o lună de zile să protestăm la Afrumați, că nu aveam ce face în ferme!”, așa a debutat discuția cu unul dintre fermierii gălățeni care a luat parte activă la mișcarea de protest.   

„Trăim timpuri biblice; nicio minune nu ne va salva!”

„Situația este destul de dramatică. Să facem un calcul simplu: în ultimii ani, îngrășămintele chimice și-au dublat prețul de la 1.600 lei tona, complexele, astăzi discutăm de 2.700 lei, de la 1.300 azotoasele la 2.300. Vindeam floarea cu 2,2-2,4 lei/kg, astăzi este 1,4/1,5 lei/kg, porumbul de la un leu kilogramul la 72 de bani. Avem trei ani de secetă din patru, nu poți sta pe linia de plutire, chiar dacă ar veni Iisus din Nazaret să facă vreo minune!”, ne-a declarat destul de abătut Romeu Burciu.

Nu se merită să mai facem agricultură!”

Fermierul susține că are datorii de 4,5 miliarde de lei vechi, un credit comercial de 3 și unul de producție de 1,5 miliarde. Au venit scadențele, „la cel de producție nu am plătit nimica, mă aștept să vină un munte de penalități. Nu se merită să mai facem agricultură!”,rostește apăsat.

Romeu Burciu a primit prima tranșă din subvenții (80 mii de lei), ieri a dus 10 vițeluși la abator pentru 65.000 lei, banii nu au prins rădăcini în buzunar, s-au topit în contul datoriilor restante. „Sunt cel mai mare evazonist fiscal, iau banii familiei și-i bag în firmă”, zâmbește amar. „Și ca mine fac toți colegii fermieri.” 

Trei ani porumbul calamitat sută la sută      

Anul trecut a cumpărat mazăre de toamnă la 6 lei kg, abia a putut s-o pună în pământ. Nu a prelucrat solul cum ar fi vrut, a renunțat la rapiță și a semănat grâu. Are 44 ha, dar e praf din cauza gerului. Pentru primăvară nici nu știe ce va face: „Vin GAEC-urile 7 și 8, ne rup dinții din gură! Mi-e este foarte frică de porumb, vă arăt 3 ani la rând proces de calamitate de sută la sută (40% din suprafață), iar floarea 86%. În zona de sud-est nu se mai poate cultiva porumbul! Am fost mai rentabil când am cumpărat cu 65 de bani kilogramul pentru zootehnie”, susține el.

Secetă mai cruntă decât în Africa! S-a uscat și sorgul – „cămila deșertului!”

În fermă, cheltuielile sar lejer de 4.000 de lei pe hectar. Nu a fertilizat că-i scump: „la prețurile de pe piață nu cumpăr niciun gram de îngrășământ! În sezonul trecut am dat îngrășăminte de 100.000 lei vechi și producția a fost la fel de proastă care și la cel care nu a dat deloc. Am colegi care au încercat cu sorgul, dar și cămila deșertului s-a uscat! Deci, seceta este mai cruntă decât în Africa, în Sahel! Probabil că tuaregii cultivă sorg mai bine ca în România!”, constată gălățeanul.   

„Mi-e teamă să nu ajung să stau cu chirie în casa mea sau pe o bancă în parc!”

Disperat, Romeu Burciu va renunța la jumătate din suprafața de teren pe care o lucrează, la circa 100 de hectare. Deja, deja din toamnă a reziliat contractele pentru 20 ha.

„Nu se mai merită Nu vreau să ajung la vârsta pensionării să stau în casa mea cu chirie sau – Doamne, Ferește! – pe vreo bancă în parc! Tare mă tem că, atunci când vom fi în neființă, în loc să vină nepoții la cimitir, să ne aprindă câte-o lumânare, o să ne rupă crucile și să ne astupe mormântele, să nu ne mai vadă! Am lăsat două generații viitoare, lăsându-le cu datorii!”, a dat glas revoltei din el.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →