3 minute de citit

FERME DE VÂNZARE pe bandă rulantă. Soluţia ministrului Barbu e „praf pe tobă“, spun fermierii!

ferme de vanzare
@canva: shotbydave

FERME DE VÂNZARE! Pagubele mari din ultimii ani au adus tot mai multe ferme mici şi mijlocii în colaps. Fermierii îşi scot agoniseala la vânzare, de teama unui iminent… faliment.

După ce secetele prelungite le “fură” recolta, agricultorii fac mai eforturi să reînfiinţeze culture cu costuri astronomice înglodându-se în datorii tot mai mari, cu speranţa că anul viitor vor reuşi. Dar anii au fost tot mai grei. Când simt că nu mai e cale de ieşire, fermierii pun ferma în vânzare. Fondurile de investiţii sau furnizorii le cumpără, fie integral, fiel sub formă de acţionariat.

Ministrul Agriculturii a făcut oferta: Credite cu dobândă redusă

În acest context, Ministrul Agriculturii Florin Barbu vine cu anunţul către fermierii aflaţi în necaz: Vor beneficia de credite cu dobândă redusă ca să poată continua activitatea.

Iată doar câteva reacţii ale fermierilor la propunerea şefului MADR, pe portalul www.stiri.tvr.ro!

Florin Constantin: Creditul cu dobândă mica mai tare afundă fermierii. Ce le trebuie e educaţie managerială şi financiară.

Catalin Deacu: Dar oare câţi mai sunt bancabili? Eu aici văd problema. E foarte bine că sunt diverse forme de creditare avantajoase, dar dacă te îngropi în împrumuturi la bănci să nu ai probleme şi mai mari după aceea.

Abdulkerim Salim: Problema e că nu au cum să-şi asigure recolta, asta cu creditele e praf pe tobă, nu ar avea nevoie de bani în condiţiile în care ar avea un cash flow predictibil. Orice companie, oricât de mare ar fi, are greutăţi în condiţiile unor variaţii mari de costuri operaţionale.

Aurel Pană: Agricultura înainte de aderare a trecut prin momente mai grele. Seceta excesivă, lipsa finanţării, utilaje uzate moral, piaţa haotica, evaziune fiscală, si lista poate continua.

Eugen Radulescu: In timp, fermele neviabile economic trebuie sa dispara. Ce vad eu este ca productia agricola a tarii tot creste – iar explicaţia fundamentala este de fapt disparitia micilor petice de pamant unde se face o agricultura de subzistenta, rupta de evoluţia tehnologica, fara irigatii. Ar trebui sa acceleram acest proces, nu sa cheltuim sume mari de bani publici pentru agricultura de secol 19.

Radu Daniel: Sunt probleme mari e adevărat, dar ferme sunt de vânzare în toată lumea, chiar dacă le merg bn. La noi însă, acum, e un moment tare dificil pt cei din sud.

Citeşte şi: 3 DECIZII RADICALE pe care fermierul aflat în prag de faliment le poate lua!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →