Ferma olandeză cu 250 de vaci și un singur angajat! - Revista Ferma
6 minute de citit

Ferma olandeză cu 250 de vaci și un singur angajat!

Foto 1 20240627 082518 Ferma olandeză cu 250 de vaci și un singur angajat!

Genetica de top cu cheltuială de ține! Fermierii din Țările de Jos știu prea bine că eficientizarea necesită invesiții. În caz contrar, rentabilitatea unei ferme de lapte este cel puțin discutabilă!

În ferma familiei Bijstra-Vernooij din Hoornsterzwaag, Țările de Jos, lucrează un singur angajat permanent, același de peste 20 de ani! ”Nici nu ar fi nevoie de mai mulți. Robotizarea și investițiile pe care le-am făcut în adăpost, în furajare și în modernizarea mulsului ne-au ușurat semnificativ activitatea și au eliminat practic nevoia de forță de muncă suplimentară. Foarte rar, la nevoie, apelăm la ajutorul temporar al unor mulgători”, ne spun fermierii din Hoornsterzwaag.

FERMA DIN MIJLOCUL SATULUI

Ferma Hoanster se află în mijlocul satului! Ceva obișnuit în țările din vestul Europei, ceva mai puțin obișnuit în România, unde, cel puțin la acest capitol, guvernează alte legi, cum ar fi controversatul Ordin 119 din 2014, cel cu distanțele minime dintre ferme și spațiile de locuit, căruia continuă să îi cadă victime mulți fermieri români.

Revenind la ferma olandeză, aceasta este un business de familie, ceea ce înseamnă că principalii lucrători sunt, evident, membrii familiei Bijstra-Vernooij: tata, mama și cei 4 fii, dintre care cel puțin doi – Rein și Mats – sunt deja implicați total în activitățile curente ale fermei.

Ferma este sursa principală de venit a familiei. Un mic câștig vine și de la o casă de vacanță pe care o închiriază sezonier.

Foto 1 20240627 082518 Ferma olandeză cu 250 de vaci și un singur angajat!

FERMA CU 2.700.000 KG LAPTE!

Efectivul total numără 250 de capete: 220 de vaci cu lapte și 30 tineret femel (vițele, juninci).

Producția anuală care iese de pe poarta fermei Hoanster totalizează 2.700.000 kg lapte, cu 3,50% proteină și 4,25% grăsime.

Mulsul este realizat automat, cu un carusel/AutoRotor GEA 28.

Producția medie anuală este de 11.500 kg lapte/vacă iar producția pe întreaga durată de exploatare (vârsta medie 6,05 ani) este de aproape 50.000 kg lapte, cu o medie de 4,16% grăsime și 3,58% proteină.

Fermierii din Hoornsterzwaag dețin 120 de hectare de teren agricol, din care 30 de hectare sunt însămânțate cu amestecuri de ierburi pentru siloz, 5 hectare cu lucernă, 11 hectare sunt cultivate cu porumb siloz și 109 hectare constituie pajiștea naturală.

FOto 5 20240627 085408 Ferma olandeză cu 250 de vaci și un singur angajat!

TINERI FERMIERI ÎN OLANDA

Asociația națională a crescătorilor de Holstein din Țările de Jos – Holland Holstein Herds (HHH) a înființat în anul 2002 Clubul Tinerilor Fermieri Olandezi, cu scopul de a stimula interesul tinerilor, majoritatea copii de fermieri cu vârste între 10 și 30 de ani, pentru creșterea bovinelor.

Clubul are acum peste 200 de membri care împărtășesc aceeași pasiune și entuziasm pentru creșterea vacilor cu lapte. ”Reproducția joacă un rol important în ferma noastră. Străbunicul, bunicul iar acum tatăl nostru au înțeles că trebuie să avem vaci frumoase, dar și funcționale”, spune tânărul Mats, și el membru al Clubului, alături de Rein, fratele lui.

Cei doi adolescenți participă în mod regulat la show-urile rasei Holstein cu animalele de top din fermă, pe care le pregătesc ”ca de expoziție”.

 

CUM ARATĂ O VACĂ FUNCȚIONALĂ?

Foto 2 Eric Lievens Ferma olandeză cu 250 de vaci și un singur angajat!

„O vacă funcțională este bine echilibrată corporal și ameliorată din punct de vedere al producției de lapte. Preferăm să selectăm tauri urmărind indicii productivi: cantitate de grăsime și proteină. În același timp ne plac vacile frumoase, armonioase din punct de vedere al constituției și participăm constant la expoziții zootehnice cu animalele noastre”, spune fermierul olandez.

Ferma din Hoornsterzwaag este parteneră a companiei CRV. Taurii folosiți în prezent sunt Flagstone, Justright Red, Salinero, Universe P, Boreso și Smart.

Materialul seminal este 55-60% convențional. Ferma mai folosește 10-15% MSC sexat și 30% MSC din rase de carne pentru metisare.

POTRIVIREA PERECHILOR ȘI TESTAREA GENOMICĂ

Acest reportaj este unul dintr-o serie documentate în fermele vizitate la sfârșitul lunii iunie în Țările de Jos, unde delegațiile CRV din toată lumea, inclusiv România s-au reunit pentru a marca cei 150 de ani de istorie și excelență a companiei în genetica bovină.

Deplasarea în Țările de Jos s-a concentrat pe vizitarea unor ferme Holstein de elită și a Centrului pentru reproducție CRV din Wirdum, dar am participat și la workshop-uri organizate în fermele vizitate, care au abordat atât aspecte tehnice prezentate de experții CRV cât și subiecte de actualitate din sectorul creșterii vacilor cu lapte.

Anna și Jonas Perneel de la CRV ne-au prezentat, în incinta fermei Hoanster, două dintre inovațiile de top ale coompaniei: SireMatch (potrivirea perechilor) și HerdOptimizer (testarea genomică).

Orice fermier își dorește cel mai bun progres genetic iar tendințele sunt elocvente: creșterea cererii pentru material seminal sexat, însămânțarea vacilor de lapte cu MSC din rase de carne, testare genomică.

Foto 6 20240627 101523 Ferma olandeză cu 250 de vaci și un singur angajat!

PREDICȚII PENTRU PERFORMANȚĂ

Testarea genomică ne permite să facem predicții asupra performanțelor animalelor noastre pe baza analizei ADN-ului:

  1. Oferă informații despre progresul genetic și performanța efectivului, cu 2 ani mai devreme decât evaluarea producției;
  2. Indică progresul realizat în efectiv;
  3. Indicații despre genetica cea mai potrivită pentru vacile din fermă;
  4. Testarea genomică este un instrument de selecție pentru înlocuiri;
  5. Per total, îmbunătățește relația fermierului cu clienții (procesatori) și consultații, cu avantaje de ambele părți, pe termen lung

Indicii CRV pentru o ”viață mai bună” sunt: CRV Health, CRV Effciency, Cetoze și mastite, index de fertilitate, sănătatea ongloanelor, sănătatea ugerului, maturitatea sexuală

Pe scurt, specialiștii CRV recomandă:

  • HerdOptimizer (testarea genomică) pentru a fi selectivi;
  • SireMatch (potrivirea perechilor) pentru a performa;
  • FeedExcel pentru a fi eficienți în furajare.

Foto 4 20240627 083134 Ferma olandeză cu 250 de vaci și un singur angajat!

VACI DE TOP DIN FERMA HOANSTER

Eric Lievens lucrează de 32 de ani pentru CRV și ne-a prezentat câteva dintre fiicele taurilor de elită ai companiei, selectate din ferma familiei Bijstra-Vernooij: o fiică excepțională a taurului Eloy, apoi o vacă descendentă din Mauro (producție foarte bună de lapte). Au urmat o fiică din taurul E-Profit și o vacă aflată la a 3-a lactație, fiică de Delta Castor, cu un vârf de producție de 70 kg lapte! Am admirat și o descendentă din Ranger, cel mai bătrân taur CRV (8 ani), dar și o fiică de Magister, cu producție de peste 14.000 kg lapte!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →