Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine” - Revista Ferma
8 minute de citit

Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine”

Ferma GELDA din Popești-Leordeni și-a deschis porțile pentru a arăta tuturor genetica și tehnologiile folosite la cultura grâului, iar punctul de întâlnire a fost chiar în mijlocul lanului, la Rădăcina pâinii de mâine.

ferma gelda 7

Frații Drăghici și directorul tehnic al fermei GELDA, inginerul Petru Surugiu, au decis să transforme experiența practică într-un eveniment derulat chiar pe solele exploatației din județul Ilfov.

Astfel, pe 16 mai, a fost unul dintre puținele momente când o fermă și-a deschis porțile, sau mai precis câmpurile, pentru a arăta că punctul forte al agricultorilor în fața provocărilor cu care se confruntă an de an este transferul de know-how, iar grâul nu se cultivă doar în sol, ci și în idei bune și curaj.

Câmp deschis și vorbă liberă la Ferma GELDA, în 16 mai. Pâinea de mâine se coace azi!

Realitățile din teren, fără ocolișuri

Evenimentul Rădăcina pâinii de mâine a reunit câteva sute de fermieri, ingineri agronomi și specialiști ai companiilor care furnizează tehnologii agricole fermei GELDA.

Frații Drăghici lucrează în total 3.700 de hectare, în 3 exploatații diferite din proximitatea Bucureștiului, având o structură a culturilor formată din 1500 ha rapiță (4 hibrizi), 1.200 ha cereale păioase (grâu și orz), din care aproximativ 150 ha loturi pentru sămânță, și 700 ha porumb.

În sezoanele anterioare s-au confruntat cu fenomene meteo deosebit de dificile: secetă, caniculă, dar și grindină. Anul trecut aceasta a distrus aproape o treime din culturile fermei, iar în toamnă, reprezentanții GELDA au decis să schimbe abordarea agronomică și strategiile de lucru, mizând pe eficiență, stabilitate și optimizarea raportului dintre costuri și producție.

Au început să adopte genetică, tehnologii și instrumente de lucru noi, iar pentru culturile de plante prășitoare au investit într-un sistem de irigații prin picurare, realizat integral de Metzer România, ce acoperă un total de 450 hectare.

ferma gelda 1 Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine”

Soluții pentru condițiile dificile

În fața provocărilor climatice, cei de la GELDA au căutat soluții pentru a practica o agricultură performantă și acum au ales să împărtășească celorlalți ceea ce funcționează concret în câmp. Pe partea de îngrășăminte solide, Petru Surugiu folosește Eurograin de la Dekagro (NPK 11-25-0 îmbogățit cu Sulf, Bor, Zinc și substanțe humice), iar în vegetație aplică fertilizare foliară cu macro și microelemente.

De exemplu, ultimul tratament efectuat pe loturile de grâu din demonstrație include produsul In-folen de la Timac Agro, un fertilizant lichid care ajută la umplerea bobului cerealelor păioase datorită compoziție de azot, sulf, magneziu și stimulatori de creștere.

În plus, pentru a oferi o mai bună rezistență culturilor la factorii de stres biotici și abiotici (în special seceta și canicula), în schema tehnologică au fost introduse soluții pe bază de micro-elemente și nanotehnologii de la producătorii Agrostock Group, Biorizon Biotech și BMS Micro-Nutrients (disponibile în România prin Rivera Investments).

Vorbim de produse care nu se adresează exclusiv cerealelor păioase, precum Chelal-Boron, prin utilizarea căruia, în condițiile dificile ale anului trecut, cultura de porumb era încă verde la data de 25 august.

ferma gelda 2 Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine”
Laurențiu Drăghici (stg.) și Petru Surugiu (dr.)

Ferma GELDA: Agricultură făcută ca la carte

Pentru protejarea culturilor, în ferma GELDA sunt folosite erbicide, fungicide și pesticide furnizate de către Agrii România și Syngenta, iar specialiștii celor două companii au subliniat importanța efectuării tratamentelor la timpul potrivit și în dozele specificate.

Totodată, s-a discutat despre riscul de apariție al rezistențelor, dar și despre utilizarea regulatorilor de creștere, precum Moddus Evo, prin aplicarea căruia se previne căderea plantelor.

Optimizarea costurilor de înființare a culturilor și creșterea randamentului per hectar s-au dovedit subiecte la fel de importante pentru fermieri, iar companiile RG Agro, Iuriaghi, Metzer România și OROS au prezentat soluțiile pe care le oferă: semănători no-till Agrometal, sisteme de irigații prin picurare, dar și hedere specializate în recoltarea florii soarelui, care înregistrează pierderi de sub 0,6% (OROS SUN).

ferma gelda 5 Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine”

ferma gelda oros Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine”

Genetica cerealelor păioase, în prim-plan

Punctul cheie al evenimentului l-a reprezentant genetica cerealelor păioase, în special cea a grâului. La nivelul fermei GELDA sunt cultivate soiuri și hibrizi din portofoliul INCDA Fundulea, Saaten Union și Biogranum – Unigenetic, cea din urmă fiind o companie fondată relativ recent de fostul director al institutului de la Novi Sad, cercetătorul sârb Borislav Kobiljski.

De altfel, pe platforma de testare și în loturile semincere din demonstrație am văzut cu adevărat în ce constă Rădăcina pâinii de mâine.
Cei de la Saaten Union ne-au prezentat o genetică cu rezultate deosebite la cultivarea în sistem minim-till, strip-till și no-till, respectiv soiurile Aspekt, Papillon, Mousqueton, Centurion și hibridul Hytoni.

Într-un sezon în care am avut aproape 20 de grade în februarie, iar în aprilie am avut ger, loturile de grâu arată excelent. Pot spune că în aceste soiuri se află o selecție a celor mai bune gene de grâu existente astăzi – PETRU SURUGIU, Cofondator al companiei Agroinnovate și director tehnic al fermei Gelda

ferma gelda 6 Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine”

Cercetătorul care „coace” soiurile de mâine

Însă principalele inovații au venit de la Borislav Kobiljski, care și-a dedicat mare parte din viață pentru a obține soiuri cu performanțe extraordinare, ce pot fi cultivate chiar și în cele mai dificile condiții de mediu.

Testat în Dobrogea de Sud (Bulgaria), în condiții aproape similare cu cele de la noi, soiul BG Tenzia a înregistrat producții de 13,6 tone/hectar la neirigat, iar BG Ikona 2S poate fi considerat un reper al grâului de panificație la nivel mondial (proteină 19,6%, gluten 45, W 500 și scoruri alveografice și farinografice excelente).

„Ne-am orientat către Borislav Kobiljski din dorința de a găsi soluții cât mai adaptate schimbărilor climatice. Am ales acele soiuri care ni s-au părut cele mai adaptate condițiilor din ferma noastră și în prezent avem 140 de hectare de loturi semincere pre bază. Primele rezultate le putem vedea deja acum, în câmp”, declara Petru Surugiu, cofondator al companiei Agroinnovate și director tehnic al fermei Gelda.

ferma gelda 3 Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine”

GRÂU ÎN 2 SEZOANE

Biogranum are în portofoliu 36 de varietăți de cereale păioase, 9 dintre acestea fiind cultivate și în ferma GELDA. Alături de Tenzia și Ikona 2S, pe loturile demonstrative am văzut și soiurile Klimatika, Logika, Phenoma, Unistar, Unigold, Flexa și Converta, iar ceea ce impresionează la toate acestea este reziliența deosebită la factorii de mediu, fie că vorbim de boli și dăunători sau de secetă, arșiță și înghețuri tardive.

În fapt, cercetătorul sârb și-a propus să creeze soiuri cât mai adaptate la schimbările climatice, iar secretul lui îl reprezintă selecția celor mai bune gene posibile atât de la grâul de toamnă, cât și de la grâul de primăvară.

Toate soiurile Biogranum conțin în proporții variabile (de la 20% la 40%) genetica grâului de primăvară, oferind astfel o stabilitate a producției greu de egalat.

Însă ceea ce ni s-a părut complet inovativ este grâul de două sezoane (indicativul 2S) care poate fi cultivat oricând în intervalul septembrie-martie, fără a-și pierde potențialul de producție.

Grâul viitorului

Trăim în una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice și pentru a face față acestor provocări am dezvoltat noile varietăți 2 seasons (două sezoane) care combină cele mai bune caracteristici genetice ale soiurilor de toamnă și ale celor de primăvară.

Avem un potențial de producție de 9-12 tone, în funcție de soi, indiferent de momentul în care semănăm. În plus, fie că vorbim de grâul de panificație, de grâu dur, de orz sau orzoică de bere, noi facem o micro-regionalizare a soiurilor. Fiecare fermă are condiții pedoclimatice specifice și în funcție de datele din teren propunem fermierului 2-3 varietăți pentru testare.

Vorbim de soiuri create pentru 3-5 frați, cu o densitate de semănat între 480 și 700 de boabe germinabile, care au un potențial de 1000-1200 de spice pe metru pătrat. Oferim fermierului nu doar sămânța, ci o întreagă tehnologie de cultivare”, declara Borislav Kobiljski, director Biogranum, Novi Sad, Serbia.

ferma gelda 4 1 Ferma GELDA cultivă grâul viitorului: de la sămânță la ”Rădăcina pâinii de mâine”
Borislav Kobiljski, director Biogranum, Novi Sad, Serbia

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →