Țările de Jos: de fapt, o singură țară mică, dens populată și lipsită de aproape orice resursă considerată necesară pentru agricultura la scară largă. Cu toate acestea, este al doilea exportator de alimente de pe glob!
În Țările de Jos există aproximativ 51.000 de exploatații, cu o dimensiune medie a fermei de 32 de hectare.
Nu vom discuta acum despre producția horticolă pentru care este renumită Olanda, ci ne vom opri la zootehnia greu încercată în ultimii ani.
Olanda avea în 2021 un efectiv de 3,8 milioane de bovine, dintre care 1,5 milioane erau vaci de lapte. Cifrele au scăzut cu aproximativ 5 procente în ultimii ani, ca urmare a politicilor guvernului olandez de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. ”Înverzirea” forțată a zootehniei a avut însă consecințe pe care guvernanții nu le-au prevăzut…
AU TĂIAT TOATE SUBVENȚIILE!
”Pentru a-și atinge obiectivele cu zero emisii de GES, guvernul olandez a tăiat toate subvențiile și stimulentele financiare pe care le primeau fermele de vaci cu lapte, cu speranța că tot mai mulți fermieri vor renunța la animale. EI AU TĂIAT, NOI REZISTĂM! Trăim și investim continuu, doar din ceea ce produc animalele noastre!”, mi-a spus fermierul olandez Gerard Meerkerk.
Gerard spune că în curând politicienii din Țările de Jos își vor da seama că mâncarea este importantă și nu crește pe gard, mai ales că prețurile alimentelor la raft s-au majorat deja foarte mult.
FERMA CU 215 VACI DE TOP!
Ferma de lapte Meervee VOF deținută de familia Meerkerk este situată în Emmer-Compascuum, aproape de granița cu Germania.
În anii 1990, Gerard a preluat ferma părinților săi, care se afla în Molenaarsgraaf. După ce a condus această fermă timp de aproximativ zece ani, fermierul a decis să o vândă și să o ia de la capăt în Danemarca. Din păcate, ”aclimatizarea” printre danezi a fost un eșec iar după 4 ani Gerard a decis să revină în țara natală.
Construcția adăpostului a început în 2010 iar primele vaci s-au mutat în casă nouă la sfârșitul aceluiași an.
”Când ne-am întors în Olanda, în 2008, am adus vițele cu noi din Danemarca. În decembrie 2010, aceste bovine tinere, devenite vaci adulte au fost primii rezidenți din noua noastră fermă. În plus, am preluat un număr mare de vaci de la o altă fermă de lapte. În prezent deținem o fermă de familie care numără 215 vaci lactante și 90 capete tineret femel. Exploatăm aproximativ 80 hectare de teren, din care 60 ha sunt cu iarbă și 20 hectare le-am cultivat cu porumb”, îmi spune fermierul Gerard Meerkerk.
PRODUCȚII DE PESTE 11.600 KG LAPTE/LACTAȚIE
„În ceea ce privește programul de reproducție, scopul nostru este să avem vaci sănătoase și longevive, cu producție eficientă de lapte, în timp ce menținem calitatea laptelui la parametrii pe care i-am obținut investind permanent în genetică și bunăstare: producția medie de 11.693 kg lapte/vacă/lactație, cu 4,55% grăsime și 3,64% proteină.
Producția pe toată durata de exploatare medie de 6,04 ani, respectiv 1.416 zile, este de 49.638 kg lapte, cu 4,31% grăsime și 3,49% proteină. Suntem fermă de testare în programul CRV Feed Efficiency”, spune fermierul olandez.
DOTĂRI DE ULTIMĂ GENERAȚIE
Ferma din Emmer-Compascuum are dotări de ultimă generație și este complet automatizată. ”Căutăm în permanență inovații prin care dorim să menținem calitatea pentru oameni și animale la un nivel ridicat și, dacă este necesar, să o îmbunătățim”, îmi spune Gerard Meerkerk.
Aleile de mișcare din grajd sunt ideale pentru sănătatea ongloanelor, dar și ușor de curățat, cu ajutorul unui robot.
Așternuturile sunt spațioase iar iluminatul în adăpost este optim. ”S-a dovedit științific că bunăstarea vacilor este asigurată și de lumina optimă din adăpost. Din acest motiv, folosim planul de iluminat de la Lely”, spune fermierul olandez.
Mulsul se realizează cu 4 roboți de muls Lely A4 iar hrănirea este asigurată cu ajutorul robotului de furajare LELY Vector.
”DOAR CE-I MAI BUN E SUFICIENT DE BUN!”
”În afacerea noastră, doar ce-i mai bun este suficient de bun! Ne străduim să perfecționăm tot ceea ce înseamnă investiții în bunăstarea animalelor. De asemenea, dorim să îndeplinim cele mai stricte standarde de calitate a laptelui și cerințele de mediu. În plus, dorim să facem condițiile de muncă cât mai plăcute.
Suntem conștienți că ridicăm ștacheta, dar oamenii și animalele merită tot ce este mai bun. Investiția în mediu înseamnă investiția într-un viitor sănătos pentru oameni și animale. De aceea, dorim să investim în energie eoliană și solară care să ne asigure independența energetică în fermă”, declară Gerard.
”Încercăm să ne conectăm cu societatea cât mai mult posibil, fiind deschiși cu oamenii (consumatorii). Ferma noastră oferă oportunități de practică pentru studenți, vizite și excursii tematice pentru elevi”, îmi spune Gerard Meerkerk.
Voi scrie în revista Ferma câteva reportaje din fermele vizitate la sfârșitul lunii iunie în Țările de Jos, unde delegațiile CRV din toată lumea, inclusiv România, s-au reunit pentru a marca cei 150 de ani de istorie și excelență a companiei în genetica bovină.
”BETTER COWS, BETTER LIFE”
Meervee VOF folosește exclusiv genetica de top CRV, programele de ameliorare CRV Efficiency și Feed Efficiency, precum și inovațiile CRV: MPR, Classification (bonitare), SireMatch (potrivirea perechilor), HerdOptimizer (testare genomică) și DigiKlauw.
Totul pentru a obține eficiență în fermă, dar și un trai mai bun pentru familia fermierului. ”Vorba” sloganului CRV: ”Better COWS, Better LIFE” (Vaci mai bune, Viață mai bună).
Deplasarea în Țările de Jos s-a concentrat pe vizitarea unor ferme Holstein de elită și a Centrului pentru selecție și reproducție CRV, dar am participat și la workshop-uri care au abordat atât aspecte tehnice prezentate de experții CRV, cât și subiecte de actualitate din sectorul creșterii vacilor cu lapte.