– Un nume nou pe agenda expoziţiilor cu profil agricol din România e pe punctul de a fi lansat peste mai puţin de două săptămâni. De unde a pornit această iniţiativă?
– Iniţiativa aparţine în totalitate fermierilor din cadrul APPR, care au considerat că s-a ajuns la o anumită maturitate, experienţă şi expertiză care să ducă la organizarea unui târg şi de către fermierii din România. După ce ani la rând au tot fost invitaţi să participe la evenimente similare desfăşurate în diferite ţări din lume, printre care Statele Unite ale Americii, Franţa, Anglia, Belgia şi chiar Ucraina, au constatat că majoritatea acestor târguri era organizată de către fermieri. Şi atunci s-a venit cu această idee de a organiza un astfel de eveniment şi în Bărăgan, unde avem foarte multe exploataţii şi fermieri bine consolidaţi, organizaţi în structuri asociative, care ştiu ce vor, dar au şi susţinerea locală. Şi această idee a încolţit înainte de izbucnirea crizei Covid-19 iar în timpul pandemie ea a prins contur şi iată-ne acum în faţa acestui debut.
– Ce anume v-aţi propus să realizaţi cu această primă ediţie?
– Ne am propus să aducem alături de noi parteneri de pe tot lanţul alimentar, să punem în evidenţă fermierii din zona Bărăganului şi, de asemenea, ne-am propus ca aceşti fermieri să fie aduşi în faţă, să aibă o tribună de la care să vorbească despre provocările cu care se confruntă agricultura românească în general. Pentru că noi dacă astăzi facem o medie de 7-8 tone la grâu sau 14-15 tone la porumb pe hectar nu o facem doar pentru că suntem foarte buni sau pentru că avem susţinere europeană ci şi pentru că avem parteneri solizi, avem genetică, avem utilaje, avem asigurători, avem bănci, avem oameni care lucrează alături de noi. Şi atunci ne-am dorit să avem această întâlnire cu toţi partenerii de pe lanţul alimentar, cu procesatorii, comercianţii, cei care depozitează. Practic, toţi cei cu care noi colaborăm şi în amonte şi în aval pentru a produce hrană în România.
– Concret, cine vor fi expozanţii?
– Expozanţii for fi companiile furnizoare de produse pentru protecţia plantelor, fertilizanţi, seminţe, soluţii de depozitare, echipamente agricole, tehnologii moderne şi soluţii de digitalizare. De asemenea, vor fi prezenţi producători de produse tradiţionale româneşti. Dar, subliniez încă o dată, noutatea acestui târg o reprezintă faptul că este un eveniment organizat de către fermieri. Al doilea lucru important este că pe parcursul celor trei zile vor avea loc, din oră în oră, conferinţe tematice de interes pentru fermieri, pe subiecte precum piaţa internaţională a cerealelor, piaţa carbonului, politica agricolă europeană, digitalizare, irigaţii, educaţia în agricultură…
– Unde se află locaţia târgului şi ce suprafaţă aţi alocat pentru această primă ediţie?
– Suprafaţa este de 2 hectare iar târgul se va desfăşura la ieşirea din Slobozia, pe drumul care duce spre Brăila, în apropierea unui parc industrial, unde se află o păşune. În imediata vecinătate a platformei se află câmpurile de testare ale APPR, pe toate culturile majore din România. Cu această ocazie, vom pune la dispoziţie mijloace de transport celor interesaţi să viziteze câmpurile noastre de testare. Oricum, noi ne aşteptăm să vină fermieri din toată ţara şi ne dorim o participare cât mai numeroasă încă de la această ediţie inaugurală.