Falimentul unui achizitor local de cereale a lăsat zeci de fermieri păgubiți cu miliarde de lei vechi - Revista Ferma
5 minute de citit

Falimentul unui achizitor local de cereale a lăsat zeci de fermieri păgubiți cu miliarde de lei vechi

Mici fermieri în BLOCAJ FINANCIAR după ce au fost păgubiți cu miliarde de lei

Fermier in faliment Falimentul unui achizitor local de cereale a lăsat zeci de fermieri păgubiți cu miliarde de lei vechi
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa Foto iStock.com/ancoay

Falimentul unui achizitor local de cereale a produs unde de șoc pe lanț. Zeci de fermieri, majoritatea dintre cei mici, s-au văzut păgubiți de miliarde de lei vechi, unii chiar neavând bani pentru campania agricolă de toamnă. Fermieri păgubiți, în blocaj financiar.

”NU MI-A PLĂTIT MARFA LIVRATĂ ȘI M-A BLOCAT FINANCIAR”

„Eu am puțin de primit, în jur de un miliard de lei vechi, dar sunt și alții cu sume mult mai mari. Cum s-a întâmplat? Simplu! Știam achizitorul de cereale că e din județul nostru și de trei ani i-am dat orz, grâu și floarea soarelui, am fost plătit la timp, am prins încredere. La recolta acestui an i-am livrat grâu de peste 20 mii de euro. A încărcat marfa și … atât! Nu a plătit și m-a blocat financiar. Din vară mă tot amână de la o săptămână la alta”, ne-a declarat ec. Gigi Mitrică Neacșu, fermier din județul Teleorman.

Un alt teleormănean care a pățit-o cu același achizitor ne-a declarat: „Am făcut un contract mai subțire și am dat patru mașini de grâu, în total 140 de tone. Am convenit să preia marfa la 95 de bani, dar ne-a facturat-o pe 85 de bani kilogramul, cică nu ar fi fost grâul de calitate. Suma totală de recuperat este de 125.000 de lei”, a susținut fermierul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

PROMISIUNI… 

Acesta a contactat de nenumărate ori achizitorul. „Ne-a spus că a livrat cerealele mai departe și așteaptă să ia banii. În ultima discuție ne-a anunțat că închide firma și că o nouă societate se va ocupa cu rezolvarea problemelor fermierilor neplătiți. Acum trebuie să așteptăm până ce va încheia o tranzacție cu îngrășăminte chimice și după 1 noiembrie să ne primim banii”, a precizat fermierul în cauză.

ACHIZITOR LOCAL DE CEREALE, ȘI-A CERUT FALIMENTUL

În luna septembrie 2024, achizitorul de cereale respectiv a cerut Tribunalului Alexandria deschiderea procedurii de faliment a societății sale.

În aceeași lună, s-a înființat o altă firmă având același obiect de activitate – Comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat -, care a încheiat înțelegeri contractuale cu fermierii păgubiți prin care se obligă să le achite acestora sumele restante datorate sau să le livreze echivalentul în îngrășăminte chimice.

CUM S-A PRODUS BLOCAJUL FINANCIAR?

Am contactat reprezentantul firmei care a preluat contractele de creanță, intervievat căruia am dorit să-i păstrăm anonimatul. Acesta a recunoscut că firma care a preluat cerealele de la agricultorii teleormăneni în cauză se află în insolvență deoarece a dat marfa mai departe pe lanț și nu a primit banii la timp: „Noi am preluat grânele de la producători și le-am dat mai departe unei firme care la rându-i a vândut grâu către o altă firmă, care a făcut export în Egipt. Cum nici noi nu am primit banii, așa s-a produs blocajul. Avem de încasat și plățile merg foarte greu. În litigiu este o sumă destul de mare, într-adevăr. Avem bilete la ordin, nu putem să le băgăm în bancă, că blocăm debitorul nostru și nu ne mai putem recupera banii”, ne-a declarat acesta.

bursa cerealelorf118 b Falimentul unui achizitor local de cereale a lăsat zeci de fermieri păgubiți cu miliarde de lei vechi
Falimentul unui achizitor local de cereale a lăsat zeci de fermieri păgubiți cu miliarde de lei vechi

SOLUȚIA DE MOMENT: ÎNGRĂȘĂMINTE CHIMICE LA SCHIMB

„În ceea ce ne privește, facem eforturi mari să rezolvăm problemele cu producătorii agricoli, sunt multe și grele, dar cu ajutorul lui Dumnezeu vom reuși. Cu majoritatea fermierilor am vorbit, am luat pe firma nouă contractele de creanță ca să putem să le dăm banii.

Soluția este să luăm îngrășăminte cu plată la termen, să putem să dăm oamenilor la schimb pentru ca ei să fertilizeze pământurile și culturile.

Nu am plecat nicăieri, nu am dispărut, stăm la bătaie. Nu sunt numai oamenii, e și munca noastră de atâția ani. Nu am avut probleme până acum când am intrat în faliment, firma a mers bine, de la an la an am avut cifrele de afaceri dublate”, a conchis reprezentantul firmei care a preluat contractele de creanță.

Citește și: Gigi Mitrică Neacșu: „Nu am datorii, dar am pățit-o! Am fost țepuit de un miliard de lei vechi”

Agricultura în faliment! Peste 120 de companii agricole au intrat în insolvență în 2024. Numărul insolvențelor va crește semnificativ în 2025!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →