Export ovine INTERZIS în UE! Precizări ANSVSA: Restricții transport animale! - Revista Ferma
3 minute de citit

Export ovine INTERZIS în UE! Precizări ANSVSA: Restricții transport animale!

Export ovine din România interzis în Uniunea Europeană până pe 8 iunie 2025, după confirmarea unui focar de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) în țara noastră, la începutul acestei luni.

exportul de ovine
Credit foto @iStock.com/Miguel Perfectti

Comisia Europeană a interzis exportul de ovine din România în statele UE, din cauza apariției unui focar de PMR în țara noastră. Comerțul intracomunitar cu ovine din România era suspendat de la finalul lunii ianuarie 2025.

VEZI AICI: DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI din 14.3.2025 privind anumite măsuri de urgență provizorii referitoare la infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare din România

Mai exact, ANSVSA a suspendat comerțul cu ovine vii din România în țările UE, începând din 28 ianuarie, după ce un focar de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) a fost confirmat în Ungaria, de la ovine trimise din România.

DETALII AICI: Focar de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) în Ungaria, de la oi din România! ANSVSA suspendă comerțul cu ovine în UE!

PRECIZĂRI ANSVSA PRIVIND EXPORT OVINE DIN ROMÂNIA

comert cu ovine exportul de ovine
Imagine cu caracter ilustrativ. Credit foto @https://english.alarabiya.net/

În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite măsuri de urgență provizorii privind infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) aduce următoarele clarificări despre export ovine din România:

  • Exportul de ovine și caprine către țările terțe continuă fără restricții;
  • Exportul de ovine și caprine către țările din afara Uniunii Europene nu este interzis;
  • Majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc., iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație;
  • Comerțul intracomunitar cu produse de origine animală este permis;

CITEȘTE ȘI: EXPORT OVINE: Algeria vrea 300.000 de oi din România!

  • România poate continua livrările către statele membre UE pentru carcase și carne de ovine și caprine, conform reglementărilor europene. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boală, fără a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animală.

Restricții privind transportul animalelor vii în UE

export ovine

În urma confirmării unui focar de pesta micilor rumegătoare (PMR) în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restricție (protecție, supraveghere și suplimentare) pentru a limita răspândirea bolii.

Astfel, restricțiile se aplică exclusiv transportului animalelor vii din județele Bihor și Arad către alte state membre ale Uniunii Europene. Această măsură nu afectează întreaga țară și nu impune o interdicție generală asupra exportului de ovine și caprine.

Recomandări ANSVSA pentru operatorii economici

ANSVSA reamintește crescătorilor de ovine și caprine, operatorilor care fac export ovine și fermierilor importanța respectării instrucțiunilor și măsurilor comunicate de autoritate.

Pentru informații oficiale și actualizate, se recomandă consultarea comunicărilor ANSVSA și a legislației europene aplicabile, transmite ANSVSA.

CITEȘTE ȘI: Număr mare de cereri APIA pentru subvenție ovine 50 euro/cap de animal!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →