5 minute de citit

EuroSpand – tradiţie de peste jumătate de secol

Marii producători au în portofoliul lor maşini de împrăştiat îngrăşăminte şi amendamente, dar puţini sunt strict specializaţi doar în acest domeniu. Cu o istorie de peste jumătate de secol, EuroSpand este unul dintre producătorii tradiţionali de maşini pentru împrăştiat amendamente şi fertilizanţi.

 

Producţie specializată

Încă din 1970, EuroSpand s-a specializat în producţia de maşini de împrăştiere, purtate şi tractate, echipamente de împrăştiere pendulare şi cărucioare pentru purtat distribuitoare de îngrăşăminte. În fabrica EuroSpand din nord-vestul Italiei (Boves, CN) se produc peste 90% din piesele şi subansamblele componente ale maşinilor companiei. În acest mod sunt controlate toate etapele procesului de producţie şi implicit calitatea maşinilor. Aceleaşi standarde de calitate se aplică şi pieselor de schimb.

„Ne concentrăm asupra maşinilor de împrăştiat, deoarece credem că numai prin specializarea şi focusul asupra unei categorii de produse obținem utilaje de foarte bună calitate şi care să răspundă nevoilor fermierilor”, ne-a declarat Alessia Musso, departamentul de vânzări export al EuroSpand, la standul companiei de la EIMA 2021.

 poza 1EuroSpand Jolly_b


Reglaj simplu şi eficient

EuroSpand produce maşini de împrăştiat cu un singur disc şi dublu disc, cu o capacitate de încărcare de până la 3000 de litri şi o lăţime de lucru de până la 32 de metri. Sistemul de distribuţie electric, cu celule de cântărire, poate fi controlat prin sistemul ISOBUS. „Maşinile de împrăştiat îngrăşăminte produse de EuroSpand au un sistem de reglaj foarte simplu şi o bună precizie de lucru. Echipamentele sunt compatibile şi certificate ISOBUS şi pot face împrăştierea amendamentelor cu o cantitate simplă distribuită per hectar sau cu rată variabilă. Tehnologia folosită de EuroSpand, designul şi modularitatea permit o mare capacitate la încărcare şi la lăţimea de lucru”, a declarat Marius Mitra, reprezentant EuroSpand în România.

 

Doi ani garanţie

Bazinul şi sistemul de distribuţie a maşinilor de împrăştiat sunt fabricate din inox, pentru a fi protejate de efectul coroziv al substanţelor cu care se lucrează, iar cadrul este zincat şi vopsit în două straturi. La toate utilajele care le produce EuroSpand se oferă doi ani garanţie.

 poza 2 EuroSpand David_b


Maşini specializate, dar şi versatile

Una dintre specializările EuroSpand sunt maşinile pentru fertilizare şi împrăștiat amendamente în vie și livadă. Sistemul de distribuţie cu dublu disc a fost special conceput pentru ca împrăştierea să se poată face pe rândurile de vie sau, prin dezactivarea sistemului care controlează distribuția pe rânduri, utilajele pot fi folosite pentru cultura mare.

Fermierii români caută echipamente de precizie şi de mare capacitate pentru cultura mare, dar şi maşini specializate pentru podgorii şi livezi. EuroSpand răspunde acestei cereri printr-o gamă diversă de maşini de împrăştiat, specializate sau versatile. „România este o piață foarte importantă pentru noi, avem un feedback bun şi ne dorim să ne dezvoltăm mereu. În pieţele externe, aşa cum este şi România, cele mai apreciate maşini sunt cele de mare capacitate, de 3000 litri şi lăţimi de lucru de până la 32 de metri. Dar şi maşinile specializate, compacte, care pot fi folosite atât în podgorii, cât şi pentru aplicaţii comunale. Versatilitatea maşinilor noastre este apreciată de fermieri”, a spus Alessia Musso.

 

Maşini purtate şi/sau tractate

Una dintre inovaţiile EuroSpand este sistemul de transport pentru maşinile de împrăştiat de mare capacitate. Conceput pentru fermierii care vor să reducă tasarea terenului, căruciorul de transport pentru distribuitoarele de mare capacitate permite totodată şi folosirea unor tractoare de mai mică putere şi folosirea acestor echipamente în varianta tractată. Prin demontarea de pe căruciorul de transport, distribuitoarele pot fi folosite şi ca utilaje purtate.

Pentru a uşura întreţinerea, maşinile de împrăştiat pot fi dotate cu bazin rabatabil pentru a permite o mai bună curățare la finalul campaniei sau la schimbarea materialului de distribuit.


Sistemul Vibro

În varianta clasică, alimentarea dispozitivelor de distribuire se realizează prin cădere liberă, datorită planurilor înclinate ale pereţilor bazinului şi cu ajutorul unor „agitatoare”. Prin lovire mecanică, agitatoarele produc modificarea caracteristicilor fizice ale materialului de distribuit (spargerea granulelor, formarea de aglomerate datorită frecării, etc.). De asemenea, în cazul împrăştierii de seminţe, acestea pot fi sparte/tăiate de sistemele de agitare.

Pentru evitarea acestor inconveniente, EuroSpand a realizat sistemul Vibro ce permite distribuţia oricărui tip de material, inclusiv a cele organice sub formă de pulbere, fără a provoca deteriorarea calităţilor sale fizice. Sistemul Vibro este construit în totalitate din inox şi este format dintr-un disc vibrant şi oscilant plasat imediat în partea de jos a bazinului, înaintea sistemului de alimentare. Acţionarea sistemului Vibro se face cu ajutorul prizei de putere P.T.O. a tractorului.

DISTRIBUITOARE DE SARE

Mașinile speciale pentru împrăștiat sare construite de EuroSpand au caracteristici constructive care le permit funcţionarea în orice condiţii de temperatură şi sunt rezistente la coroziune. Există posibilitatea ca maşinile de împrăştiat sare să fie dotate şi cu cărucioare de transport, fiind astfel posibilă folosirea acestor maşini atât în varianta purtată, cât şi în cea tractată.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →