Estimări privind piața de semințe oleaginoase - Revista Ferma
4 minute de citit

Estimări privind piața de semințe oleaginoase

euro2 m Estimări privind piața de semințe oleaginoase

La nivel global, producția de semințe oleaginoase, în sezonul 2015/16, este estimată la 526,93 mil. de tone, în scădere cu două milioane de tone față de raportul precedent, pe fondul reducerii înregistrate la soia, floarea-soarelui, arahide și semințe de bumbac. Producția mondială de soia este estimată la 319 mil. tone, în scădere cu 1,1 mil. tone față de raportul precedent (tabel).

Comerțul global cu semințe oleaginoase în sezonul 2015/16 este estimat la 147,95 mil. tone, cu 0,3 mil. tone mai mic față de raportul lunii trecute. Pentru Argentina se estimează o creștere a exporturilor de soia, în Canada se așteaptă o majorare a exporturilor de soia și de rapiță, iar pentru SUA se preconizează scăderea exportului de soia.

Stocurile globale de oleaginoase de la sfârșitul sezonului sunt estimate la 90,14 mil. tone, în scădere cu 4,2 mil. tone (față de raportul precedent), din cauza reducerii stocurilor de soia din SUA, Argentina și China, precum și a reducerii stocurilor de rapiță din Canada.

USDA a estimat în creștere producția de oleagionase a Rusiei. Astfel, producția rusă de floarea-soarelui în sezonul curent este prognozată la 9,65 mil. tone, comparativ cu 9,4 mil. tone cât s-a apreciat în urmă cu o lună.

 

RUSIA: Prețul de export al cerealelor s-a redus 

La început de an, pe piața rusească s-a evidențiat o scădere a prețurilor de export pentru toate cerealele. Condițiile de pe piața mondială au rămas factorul principal de impact asupra prețului de export al grânelor rusești. Prețul FOB al grâului de panificație a scăzut în a doua săptămână din an cu 2-3 USD, ajungând la 185-186 USD/tonă (pentru grâul cu 12,5% proteine). În același timp, prețurile pe piața internă au rămas relativ constante, acestea fiind susținute de continua devalorizare a rublei.

Analiștii pieței internaționale apreciază că, până la sfârșitul lunii ianuarie, piața rusească va continua să se mențină la același nivel. Până atunci rămâne valabilă și incertitudinea cu privire la o eventuală modificare a taxelor de export pentru cerealele rusești.

 

ROMÂNIA: pierderi la viitoarele producții de rapiță

Conform datelor preliminare, în toamna anului 2015 fermierii români au semănat 412,4 mii hectare de rapiță, în scădere cu 18 mii hectare față de toamna anului 2014. Reducerea suprafeței semănate are drept cauze condițiile agrometeorologice nefavorabile. Se apreciază că temperatura anormal de ridicată din luna decembrie nu a permis plantelor să se pregătească pentru iernare. Mai mult, vegetația a continuat în timpul mai multor zile, astfel că plantele au pierdut din substanțele nutritive acumulate. În plus, temperatura scăzută de la începutul lunii ianuarie, fără strat de zăpadă, ar putea provoca pierderi considerabile la producția la rapiță.

 

UCRAINA: fermierii mizează pe floarea-soarelui în 2016

În ultimii ani, soia a fost cultura favorită pentru mulți fermieri din Ucraina, suprafața semănată crescând anual cu 20-30%. Însă, Agenția  UkrAgroConsult estimează pentru 2016 că agricultorii vor acorda prioritate culturii de floarea-soarelui, întrucât în 2015, această specie agricolă a oferit rezultate excelente, producția crescând de la 36,5% la 63,4%, în timp ce rentabilitatea pentru soia a scăzut la 10%.

Având în vedere că agricultorii preferă, de obicei, culturile cele mai profitabile, este de așteptat ca suprafața care se va semăna în această primăvară cu floarea-soarelui să crească.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →