Doza de pesticide se poate reduce! - Revista Ferma
4 minute de citit

Doza de pesticide se poate reduce!

img 7161 m Doza de pesticide se poate reduce!

Una dintre ferme este exploataţia Agricolă Birda, care cultivă 1600 ha, comasate, ocupate cu păioase (800 ha), floarea soarelui (400 ha), porumb (250 ha) şi sorg (150 ha). Anul trecut, producţia a fost destul de bună la grâu (5500 kg/ha) şi la floarea soarelui (2100 kg/ha), fiind foarte mică la porumb din cauza secetei.

Nicolas Lefebvre, director tehnic al exploataţiei, ne-a vorbit despre importanţa tratamentelor pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor, în condiţiile în care ferma, preluată de actualul proprietar în urmă cu 3 ani, a fost pârloagă pe aproape 50% din suprafaţă.

Lucrările solului sunt corelate cu aplicarea amendamentelor şi a produselor de protecţia plantelor. „Particularitatea fermei o reprezintă lucrările minime ale solului. Pentru păioase, solul este lucrat la adâncimea de 5-6 cm. Ne concentrăm pe îmbunătăţirea structurii solului prin scarificare şi aplicarea amendamentelor.

La culturile prăşitoare folosim mai ales scarificatorul sau sistemul strip-till. Lucrarea de scarificare o facem treptat, şi nu într-un an pe toată suprafaţa. Se lucrează mult cu masa verde pentru îmbunătăţirea structurii solului. În primul an, pe pârloagă am arat la 25-30 cm adâncime, pentru a scăpa de masa vegetală, a întoarce solul şi pentru a „îngropa” buruienile. Cu sistemul strip-till am obţinut cele mai curate parcele. Foarte importantă este distrugerea rezervei de buruieni, deoarece presiunea de îmburuienare este mare.” ne-a spus Lefebvre.

 

Aquaphyto eficientizează costurile cu tratamentele

Apa utilizată pentru tratamentele de combatere a buruienilor şi bolilor este prelucrată cu sistemul Aquaphyto, având dublu scop: reducerea cantităţii de produs folosit (inclusiv a apei) şi îmbunătăţirea eficacităţii produsului. Etapele tratamentului sunt: demineralizarea apei, adaptarea pH-ului la amestecul de substanţe folosit, creşterea electroconductivităţii şi aplicarea produsului.

„De obicei, utilizăm 100 litri amestec de soluţie/ha. Prin folosirea apei tratate pentru diluţie doza utilizată se reduce cu 25% la produsele aplicate preemergent şi cu 50% la produsele aplicate foliar. Am observat că, spre exemplu, la Axial, care are omologată doza de 0,9 l/ha, noi am folosit doar 0,5 l/ha, iar acolo unde trecerile s-au suprapus grâul a fost afectat.

Tratamentele le facem numai noaptea, atunci când umiditatea în aer este de cel puţin 65%. Spre exemplu, anul trecut, într-o noapte am efectuat tratament pe 180 ha, cu rouă şi 85% umiditate relativă în aer, am folosit pentru stropit numai 50 l soluţie/ha, cu Axial în doză de 0,4 l/ha” ne-a declarat Nicolas.

Apa pentru diluţie trebuie să aibă acelaşi pH cu amestecul de produse pentru protecţia plantelor, mai ales când se folosesc mai multe produse. Un pH redus asigură osmoză, o penetrare şi un transfer rapidă.

În ferma de la Birda tratamentele se aplică folosind un aparat Amazone, cu lăţimea de lucru de 28 m şi capacitate de 3000 litri. Noaptea şi la viteze de lucru de 14-16 km/oră până la 20 km/oră se lucrează 30-35 ha/oră.

Potrivit lui Lefebvre, principalul avantaj al utilizării apei tratate prin sistemul Aquaphyto este „reducerea consumului de produse pentru protecţia plantelor cu cca 60% în condiţiile în care costurile pentru funcţionarea aparatului pentru tratarea apei sunt de numai 3-400 euro/an. Practic, realizăm o reducere cu 30-50 euro/ha a cheltuielilor cu tratamentele în paralel cu obţinerea unui supliment de productivitate.

La volumul total de produse pentru protecţia plantelor folosite în cadrul fermei probabil că vom amortiza aparatul în maxim 2 ani”, spune Lefebvre.

Pentru fiecare utilizator, aparatul Aquaphyto pentru tratarea apei este special dimensionat, pentru a corecta parametrii apei: pH-ul, conductivitatea, duritatea, conţinutul de fier şi de magneziu. De asemenea, capacitatea de producţie a aparatului este corelată cu necesarul de apă al fermei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →