Dacă în zona de vest a țării, fermierii realizează producțiile unui an aproape de normal, beneficiind de un regim climatic ceva mai îndulcit, au dotări dintre cele mai spectaculoase care le permit aplicarea tehnologiilor de tip intensiv, în cealaltă Românie, agricultura este în bună măsură CALAMITATĂ!
PRODUCȚII RECORD
Dimitrie Muscă, cunoscut agricultor din Arad, a încheiat campania de recoltare cu producții dintre cele mai nemaiîntâlnite în fermă: 9.320 kg/ha la grâu, pe mai bine de 1.700 de hectare, (cu 9.743 randament de vârf), 8.800 kg/ha la orz, și 4.024 kg/ha de rapiță.
Și tânărul agricultor Cosmin Micu a obținut record de fermă la producția medie de cereale: peste 9 tone/hectar atât la grâu, cât și la orz.
De asemenea, primul tractor autonom robotizat din lume, ce funcționează după principiul „click and play”, este testat într-o fermă din județul Timiș. „Mi-a ajuns musafirul din viitor, primul tractor autonom! Să vedem câtă autonomie cere!”, spune fermierul Alexander Degianski, despre scula robotizată care costă peste 350 mii de euro.
IMINENTUL DEZASTRU!
În sud-estul țării, o altă Românie! Este al treilea an de secetă pedologică extremă și arșită atmosferică nemaiîntâlnită!
În multe județe, specialiștii sunt pe teren și fac evaluarea pagubelor! Dezastrul pentru majoritatea fermierilor este iminent! Practic, fermierii nu au ce recolta, nu pot înființa culturi noi, au datorii mari care nu se pot achita și au ajuns sunt în pragul falimentului.
În Galați, culturile agricole sunt arse de seceta extremă!
GRÂU: 40.500 ha calamitate (83% din totalul suprafețelor neirigate);
PORUMB: 86.500 ha calamitate (90-100%);
FLOAREA SOARELUI: 54.000 ha calamitate (85-100% neirigată).
CITEȘTE ȘI: PORUMB CALAMITAT TOTAL de SECETĂ pe 80% din suprafața cultivată!
PÂRJOL, TEREN PIETRIFICAT, UTILAJE STRICATE
Pârjol pe câmpuri, hambarele goale.„Până la patru metri și jumătate nu mai avem niciun fel de rezervă de apă în sol”, a susținut ing. Cătălin Ionescu, fermier din Tulucești. „Când am încercat să intrăm cu plugul, aproape că s-au rupt prezoanele”, a completat Constantin Manta, cultivator din Brăila.
„Tot județul Buzău e mort, calamitat cap coadă! Au venit comisiile de la Prefectură au constatat că este secetă extremă”, a subliniat și buzoianul Liviu Bărăgan.
În Olt, terenul este pietrificat şi plin de crăpături, ploaia nu a mai stropit pământul de aproape o lună, iar atunci doar opt litri pe metrul pătrat. Efectul se vede în câmp: peste 3.000 ha de grâu, rapiţă, orz, mazăre şi năut au fost calamitate în proporție de până la 70% din suprafață.
”Primele culturi de porumb şi floarea-soarelui calamitate pentru care se fac în teren constatări sunt la Piatra-Olt, peste 236 de hectare. Căldura excesivă şi precipitaţiile insuficiente au dus la compromiterea culturilor, porumbul a început să se usuce”, a declarat directorul adjunct al DAJ Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.
PRIORITATE guvernamentală: IRIGAȚIILE!
Seceta de vară sau de primăvară a devenit noua realitate, an după an deficitul de apă acumulat în sol e enorm.
Accesul la irigații ar trebui să fie prioritatea numărul 1 a statului român pentru următorii ani!
DINCOLO DE MUNŢI A PLOUAT
„La nivel naţional se estimează o producţie de aproximativ 9 milioane de tone de cereale păioase (faţă de aproape 11 tone, anul trecut), 6,5-7 milioane tone (faţă de 8,52 tone, anul trecut) de porumb boabe şi încă 3,2-3,3 tone de oleaginoase. (…).
Dincolo de munţi a plouat, totul este verde. Situaţia este total diferită şi cred că în Transilvania vor fi producţii bune”, a declarat Jean Ionescu, Country manager pentru România şi Republica Moldova al Corteva Agroscience, citat de tomisnews.ro.