6 minute de citit

Două ferme, un încărcător: Weidemann 1160

În lumea fermierilor se spune că la maşinile şi utilajele agricole mărimea contează – adică puterea, dimensiunea şi capacitatea de lucru a acestora. Însă, cel puţin la fel de important este și ce poate să facă un utilaj, manevrabilitatea şi fiabilitatea. Acesta este şi motivul pentru care tot mai mulţi fermieri fac trecerea de la folosirea unor utilaje mari către maşini şi echipamente specializate. O astfel de situaţie, întâlnită mai ales în fermele zootehnice, este utilizarea încărcătoarelor articulate în locul clasicului tractor cu încărcător frontal.

 Kálmán Sándor 2_b


Încărcător articulat vs. tractor cu încărcător

Locul vechiului „Ifron” a fost luat în multe ferme de către tractoarele universale dotate cu încărcătoare frontale. Dar pentru mulţi fermieri, tractoarele cu încărcătoare frontale nu reuşesc să îndeplinească nevoile zilnice, mai ales în fermele zootehnice. Astfel că, în ultimii ani, pentru mulţi crescători de animale, cel mai bun prieten şi ajutor de nădejde a devenit încărcătorul articulat.

Un bun exemplu în acest sens l-am întâlnit în două ferme vizitate recent. Fermierii Kálmán Sándor şi Nagy Hunor au optat pentru același model de încărcător articulat – Weidemann 1160, înlocuind astfel tractorul pentru lucrările curente.

 

De la două vaci, la fermă cu agropensiune

 

Afacerea în agricultură a familiei Sándor a început în anul 1990, odată cu retrocedarea de la fostul CAPa celor 7,5 ha ale strămoşilor, împreună cu două vaci şi cinci oi. Anul următor au cumpărat un tractor U445 de la Braşov, o remorcă şi un plug, iar din 2006 au început să crească şeptelul de vaci prin achiziţia a cinci juninci de rasă Fleckvieh din Austria. Au urmat alte proiecte pentru dotare tehnică a fermei, achiziţia de animale, reconstrucţia casei şi transformarea în agropensiune.

Acum lucreză 110 ha de teren, păşuni, fâneţe şi doar 20 ha teren arabil cultivat tot cu plante furajere. Efectivul total de vaci a ajuns la 47 capete, din care 25 vaci de lapte. De la cele 17 animale la muls se obţin circa 200-250 litri de lapte/zi, lapte transformat în brânzeturi.

 Kálmán Sándor 1 _b


A proiectat grajdul pentru încărcătorul Weidemann

Locuinţa lor se află în centrul satului Merești (jud. Harghita), iar ferma la câţiva kilometri, pe dealurile din apropiere. Baza furajeră o constituie fânul în timpul iernii şi păşunatul vara.

Când a proiectat adăpostul, Sándor Kálmán s-a inspirat după mai multe modele din Austria şi Germania. Pentru că în zonă nu este curent electric, fermierul a ales o structură simplă, cu alee centrală şi două zone cu aşternut permanent. „Ideea noastră a fost, încă de când am construit grajdul, că o să-mi iau un utilaj articulat cu care să pot să intru să curăţ gunoiul printre stâlpi. Înainte mergeam cu tractorul mare de-a lungul grajdului, iar gunoiul dintre stâlpi îl împingeam cu furca, manual. Acum facem totul cu încărcătorul Weidemann”, ne-a explicat fermierul. De altfel, acest utilaj este acum folosit pentru aproape toate lucrările din fermă: scos gunoi, curăţat padoc, încărcat remorcă tehnologică, manipulat baloţi, etc.

 

Cadoul perfect de Crăciun

Încărcătorul articulat Weidemann 1160 a sosit în ferma lor în decembrie 2020, iar la mijlocul lunii mai, atunci când am vizitat ferma, încărcătorul se apropia de 500 de ore de funcţionare şi urma revizia periodică. „În cele aproape şase luni de funcţionareau mai fost necesare mici reglaje şi am contat pe serviciile şi prestaţia celor de la Tehnodiesel. Sunt mulţumit”, ne-a declarat fermierul, iar soţia acestuia, Eszter Sándor a adăugat: „niciodată nu am avut un cadou aşa de frumos înainte de Crăciun!”

În numărul viitor al revistei Ferma vom scrie pe larg despre agropensiunea ”KertiHáz”, ferma și „făbricuţa” de brânzeturi a familiei Sándor.

 

Primul an de „certificare bio”

La mai puţin de 35 km, în Ulieş (jud. Harghita), tot într-o fermă familială, am întâlnit acelaşi model de încărcător articulat Weidemann 1160. Ferma familiei Hunor are 50 vaci şi 20 de viţele, lucrează cca. 80 ha de teren, din care 30 în proprietate. Tânărul Nagy este absolvent de Finanţe-Bănci, are un job „la oraş” şi lucrează în fermă în timpul liber şi în weekend.

Hunor Nagy este și membru al unei cooperative formate cu încă patru crescători din zonă care au fiecare peste 50 de vaci. Ferma este în primul an de „certificare bio”.

 

”Weidemann mi-a inspirat încredere”

Nagy Hunor cu familia _b

„În fermă sunt şi şef, şi muncitor, iar încărcătorul articulat Weidemann a fost cea mai bună investiţie a noastră din ultimul an. Îl folosim zilnic.” – HUNOR NAGY, Crescător de animale din jud. Harghita

Au derulat mai multe proiecte pentru modernizarea fermei şi achiziţia de utilaje, iar anul trecut, prin ultimul proiect accesat, au cumpărat un încărcător articulat Weidemann 1160. Hunor Nagy şi-a dorit un utilaj pe care să îl poată porni imediat, „indiferent de condiţiile de exploatare, chiar şi iarna atunci când sunt -20 grade C. Am verificat mai multe oferte şi Weidemann mi-a inspirat încredere. Este produs în Germania şi, chiar dacă are un preţ comparabil cu al unui tractor de mică putere, un încărcător articulat Weidemann este mult mai bun. L-am folosit la toate lucrările din fermă şi este un utilaj rapid şi fiabil”, ne-a spus Hunor Nagy.

Tânărul e conștient că fără investiții continue, e greu să te menții în agricultură: „mulţi spun că subvenţiile sunt mari, dar în acelaşi timp se scumpesc toate inputurile iar noi trebuie să investim în fiecare an ca să putem merge mai departe. Agricultura este un mod de viaţă. Este nevoie de multă hotărâre. Dacă nu iubeşti ceea ce faci, nu ai cum să reuşeşti”, a închiat Hunor Nagy.

un reportaj de GHEORGHE GHIȘE

DATE DE CONTACT

 TEHNODIESEL

DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041

Dudeştii Noi, România

T: +40 (0) 256 378003;

info@tehnodiesel.com;

www.tehnodiesel.com.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →