
Dorel Istrate face profit de 500 euro/ha la cea mai slabă cultură, după ce din subvenții acoperă gaura de 800 euro/hectar.
DOREL ISTRATE RECOLTEAZĂ DIN GREU
Inginerul Dorel Istrate, antreprenorul companiei Istrate Servprod SRL din Șăulia, județul Mureș, recoltează în aceste zile sfecla de zahăr. Are cultivate 120 de hectare.
„Producția nu e chiar atât de mare, media va fi undeva la 60 de tone/hectar. Problemele sunt legate de preț! Zahărul, având cotația de piață scăzută, automat a influențat în jos și prețul la sfeclă.
Acum este 26 de euro pe tonă, din care se scade transportul, până la 4 euro/tonă, în funcție de distanța spre punctul de livrare. Or, cu 22 de euro tona nu poți să faci sfeclă”, susține Dorel Istrate.
„DACĂ PIAȚA NU O SĂ-ȘI REVINĂ, O SĂ REDUC DIN SUPRAFAȚA CULTIVATĂ CU SFECLĂ”
Fermierul atrage atenția că producția din sezonul viitor va fi sub semnul întrebării: „nu știu ce se va întâmpla, dacă piața nu o să revină!”, își arată temerea.
Deja, în acest an suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în România a ajuns la circa 15.000 de hectare, față de ceva mai mult de 20.000 hectare cât s-a însămânțat anul trecut, ceea ce înseamnă că viitorul acestei culturi e incert și cu probleme.

Dorel Istrate susține că unii cultivatori de sfeclă de zahăr sunt nemulțumiți. „Anul trecut, fabrica nu a făcut contracte cu unii cultivatori. Ardelenii sunt oameni de cuvânt, lor nu le trebuie contracte, așa că nu au primit banii. Pentru anul viitor, Fabrica de Zahăr Premium Luduș ar vrea să prelucreze producția de pe 6.000 hectare, dar va fi greu de realizat pentru că fermierii au anunțat că nu vor mai cultiva sfeclă.
Dacă prețul pe piață nu-și revine, vă dați seama că reduc și eu din suprafață”, e hotărât producătorul agricol din Șăulia.
O GAURĂ DE 800 EURO/HECTAR ȘI… UN PROFIT DE 500 EURO/HA!
Inginerul Dorel Istrate, Antreprenor, Istrate Servprod SRL: „Sfecla de zahăr este cultura de suflet, o cultiv de 31 de ani și întotdeauna mi-a adus cel mai bun venit în fermă. Însă, dacă fac un calcul, anul ăsta îmi dă cu… virgulă!”
”La o medie de 60 de tone/ha, cu 22 de euro pe tonă, am ceva mai mult de 6.000 de lei; eu am cheltuială de peste 10.000 de lei. Rezultă o gaură de aproximativ 4.000 (800 de euro) pe care o acopăr din subvenții. Eu rămân atunci cu circa 500 de euro pe hectar; păi 500 de euro profit fac la cea mai slabă cultură! Undeva la 1.000 de euro rămân la rapiță și vreo 800 de euro la floarea soarelui”, conchide Dorel Istrate.







