Din 2026, seceta extremă ar putea deveni o amintire. Cum putem produce ploaia artificială! - Revista Ferma
3 minute de citit

Din 2026, seceta extremă ar putea deveni o amintire. Cum putem produce ploaia artificială!

schimbari climatice meteo Din 2026, seceta extremă ar putea deveni o amintire. Cum putem produce ploaia artificială!
credit foto iStock.com/ultrapro

Seceta extremă ar putea deveni doar o amintire, începând cu anul 2026, spune Gheorghe Căunei, directorul ASNACP, din subordinea MADR.

Deşi sună ca un basm, totuşi acest lucru este pe cale de a deveni realitate mai repede decât ne-am aştepta. De fapt, încă din anul 2019 au avut loc experimente la scară redusă, în Dobrogea şi în Moldova. Alte încercări vor fi făcute şi în acest an, în noiembrie, în Muntenia şi în Banat. Rezultatele au constat în declanşarea unor ploi, în timpul cărora au căzut cantităţi de precipitaţii cuprinse între 5 şi 15 litri/m², uneori ajungând şi la 30 litri/m².

AVEM NEVOIE DE 8 AVIOANE

Ideea de a produce ploaie prin mijloace artificiale nu este nicidecum una nouă. Ea aparţine cercetătoarei românce Ştefania Mărăcineanu, care a realizat prima ploaie artificială în anul 1931. În ţara noastră, prin Legea 173/2008 a fost stabilită înfiinţarea ASNACP. În anul următor au apărut şi normele de aplicare, iar prin HG 256/2010 a fost etapizat programul de implementare. Ulterior au început investiţiile în instalaţiile de lansare a rachetelor anti-grindină. Pentru anul 2026 este programată şi cumpărarea a opt avioane care să împrăştie aerosolii ce produc ploaia.

„Dacă România era, până de curând, ultima din regiune în acest domeniu, acum suntem primii. Acest lucru se datorează, pe de o parte, specialiştilor pe care i-am pregătit. Oamenii noştri au studiat atât sistemele folosite în SUA, China, Franţa, cât şi pe cele folosite în Serbia, Bulgaria şi Germania”, spune Gheorghe Căunei directorul Administraţiei Sistemului Naţional Antigrindină şi pentru Creşterea Precipitaţiilor (ASNACP), din subordinea MADR. Deja o instalaţie de lansare care foloseşte baloane cu heliu a fost instalată la Cotnari. Mai multe generatoare de la sol se află şi ele în planurile de investiţii. Dar, mai ales, cele opt avioane. Experimentele despre care am vorbit au fost făcute cu aparate de zbor împrumutate din Grecia şi Bulgaria, care deja le utilizează.

Ca o concluzie, l-am întrebat pe Gheorghe Căunei dacă putem spune că din 2026 Sfântul Ilie va lucra şi la MADR. „Da, putem spune aşa!”, mi-a răspuns acesta convins.

CUM PUTEM PRODUCE PLOAIA?

Pentru a se putea produce ploaia, este necesar ca pe cer să existe nori convectivi. Vestea bună este că acest gen de nori este prezent, mai ales pe timpul verii, în majoritatea zonelor de câmpie. Aşadar, în cele mai multe zile, producerea ploilor este posibilă. Cu cât vor exista mai multe instalaţii, cu atât ploile artificiale ar putea acoperi zone mai largi. Fermierii au posibilitatea să achiziţioneze şi ei instalaţii la sol, chiar accesând fonduri europene. Costul lor se ridică la sume cuprinse între 3.000 şi 15.000 de euro. Dar manevrarea acestor dispozitive de lansare de la sol se poate face doar în cadrul sistemului integrat, operat de ASNACP. O altă componentă a sistemului o constituie radarele specializate, care analizează mişcarea şi structura norilor. Toate acestea sunt coordonate de un soft specializat, care permite acţionarea cu maximum de rezultate.

Faţă de vecinii noştri, Bulgaria şi Republica Moldova, avem capacitatea de a folosi toate cele trei sisteme utilizate la ora actuală în lume: aviaţia, baloanele cu heliu şi generatoarele de la sol.” – GHEORGHE CĂUNEI , Director ASNACP

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →