Deutz-Fahr - inovaţii high-tech "made in Germania" - Revista Ferma
7 minute de citit

Deutz-Fahr – inovaţii high-tech „made in Germania”

Cu acest prilej a fost organizată o Conferinţă internaţională de presă în care, după vizitarea fabricii şi a Centrului, au fost prezentate rezultatele financiare ale grupului SDF din 2016 – de către Lodovico Bussolati, CEO SDF; noua fabrică Deutz-Fahr de la Lauingen – Andrea Paganelli, Director executiv Industrial; Deutz-Fahr Arena – Noul centru pentru clienţi – de către Rainer Morgenstern, director executiv comercial pentru Europa.

Deutz-Fahr - inovaţii high-tech
Lauingen – „casa” Deutz-Fahr
După trei ani de planificare şi construcţie, unitatea de producţie din Lauingen, cea mai modernă fabrică de tractoare din Europa, aşa cum a fost prezentată de către conducerea SDF, a început să producă în ianuarie 2017. Noua „Casă” Deutz-Fahr este formată dintr-un grup de clădiri în formă de „L” şi are o suprafaţă acoperită de 42 mii mp. Unitatea revoluţionează producţia de tractoare prin utilizarea unor tehnologii de ultimă generaţie în domeniul asamblării şi vopsirii, pentru standardele de testare a sistemelor hidraulice şi electronice şi pentru asigurarea calităţii. Prin această nouă unitate de producţie, Deutz-Fahr stabileşte noi criterii de referinţă privind eficienţa, productivitatea şi calitatea în industria producătoare de maşini agricole.
Proiectul şi planificarea construcţiei noii unităţi au început în 2013, respectând pe deplin graficul de timp şi optimizând etapele individuale de asamblare pentru a asigura eficienţa, productivitatea şi înalta calitate a tractoarelor Deutz-Fahr.

Planificare, calitate, producţie
În conformitate cu obiectivul de a construi cele mai moderne facilităţi de producţie pentru tractoare, au fost implementate o serie de principii de planificare. Astfel, linia de producţie este punctul de plecare – toate procesele de livrare sunt planificate „înapoi” până la punctul de origine. Aceasta înseamnă că toate unităţile organizaţionale din amonte îşi adaptează procesele la planul de producţie.
• Principiul calităţii pe întreaga linie de producţie: calitatea produselor trebuie să fie asigurată pe parcursul întregului proces de producţie. În consecinţă, verificările de calitate sunt integrate de-a lungul întregii linii pentru a asigura o calitate maximă pentru etapele individuale de fabricaţie. Practic, fiecare etapă de construcţie/asamblare este urmată de o verificare de calitate, astfel încât orice eventuală neconformitate să fie remediată imediat, înainte de trecerea în etapa următoare.
• Forma urmăreşte funcţia: forma infrastructurii urmează funcţiile definite de procesele specificate.
• Producţie inteligentă: domeniile organizaţionale de producţie şi logistică sunt în permanentă colaborare pentru a permite nu numai producţia „just-in-time”, ci şi „just-in-sequence”.
• Standardizarea la locul de muncă: standardele pentru procese şi echipamente (instrumente, echipamente etc.) reprezintă baza pentru asigurarea unor proceduri de lucru eficiente şi de înaltă calitate.
Acest set de principii permite planificarea tuturor proceselor, de la selectarea tehnologiei şi până la configurarea unei infrastructuri organizaţionale adecvate. În ansamblu, totul este nou: produse, procese, sisteme IT şi infrastructură.

Câte un tractor la fiecare 12 minute
Acum, în fabrica din Lauingen sunt produse tractoare Deutz-Fahr din Seria 6, Seria 7 şi Seria 9. Capacitatea de producţie a fabricii este de 5000-6000 unităţi/an (într-un singur schimb). Linia de producţie are o lungime desfăşurată de 360 m, iar durata procesului de asamblare, vopsire şi testare este de 960 minute/tractor. Practic, la fiecare 12 minute un tractor iese pe poarta fabricii. Factorii cheie care definesc noua unitate de producţie sunt: calitate, sustenabilitate, logistică & complexitate şi eficienţă.
În turul fabricii, organizat pentru jurnalişti, am putut observa fluxul de producţie, organizarea liniei de asamblare, aprovizionarea permanentă a fiecărui post de lucru, livrarea componentelor mari direct pe linia de asamblare şi cu puţine etape de manevrare. Totul într-o perfectă sincronizare şi siguranţă, specific unei organizări germane.
Deutz-Fahr stabileşte o piatră de hotar în tehnologia de fabricaţie odată cu intrarea în funcţiune a unităţii din Lauingen, se declară pregătit pentru viitor şi, de asemenea, îşi consolidează rolul de jucător global în industria de mecanizare a agriculturii: „Noua fabrică joacă un rol crucial în consolidarea brandului Deutz-Fahr pe piaţa mondială. Noua fabrică de producţie, împreună cu gama de tractoare modernă şi inovatoare vor accelera dezvoltarea companiei Deutz-Fahr”, a declarat Lodovico Bussolati, CEO al SDF.
Împreună cu noul centru de clienţi „Arena Deutz-Fahr”, investiţia totală de 90 de milioane de euro este cea mai mare alocare financiară individuală din istoria companiei. Ansamblul format din unitatea de producţie, Arena Deutz-Fahr şi poligonul de testare se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare.

Arena Deutz-Fahr
Centrul pentru vizitatori a fost construit într-un timp record (doar zece luni) şi oferă fermierilor şi antreprenorilor o experienţă specială. „Cu Arena Deutz-Fahr avem o adresare complet nouă în abordarea clienţilor noştri aici în casa noastră din Lauingen”, ne-a explicat Rainer Morgenstern, director executiv comercial pentru Europa şi purtătorul de cuvânt al SDF din Germania. „Sunt profund convins că clienţii care îşi investesc banii câştigaţi cu greu doresc să vadă şi să experimenteze cum sunt fabricate tractoarele lor la Deutz-Fahr. Scopul nostru este de a aprofunda şi consolida loialitatea clienţilor pe termen lung, invitându-i să vizioneze procesul de fabricaţie al tractorului”, a declarat Rainer Morgenstern.
Clădirea cu două etaje găzduieşte o sală de expoziţie, Muzeul Deutz-Fahr, un cinematograf, un magazin, o cafenea şi un restaurant, precum şi săli de conferinţe şi de training. Lângă Arena se află o pistă unde vizitatorii vor putea să testeze şi să cunoască tractoarele Deutz-Fahr. De asemenea, au fost luaţi în considerare şi viitorii clienţi, pentru copii fiind amenajată o zonă specială. Arena are o suprafaţă acoperită de 5300 mp şi 925 mp de ferestre din sticlă.
Obiectivele Centrului se concentrează nu numai pe loialitatea clienţilor, ci şi pe sarcini specifice pentru formarea reţelei europene de distribuitori. În Centrul de formare integrat vor putea fi pregătiţi, anual, în domeniul service-ului şi vânzărilor cca 3.000 de dealeri şi importatori.
Un muzeu dedicat prezintă etapele istorice ale dezvoltării companiei, pornind de la primul tractor Deutz produs în serie, MTH 222 din 1927, la Deutz Eleven din anii 1930, precum şi celebrul model postbelic din Seria D.

VENITURI STABILE – PROFITABILITATE CONFIRMATĂ
În ciuda tendinţei pieţei şi într-un an în care, la nivel mondial, piaţa maşinilor agricole a înregistrat o scădere de aproximativ 10%, SDF a reuşit să îşi menţină în mod substanţial veniturile, confirmând nivelul bun de rentabilitate atins în anii precedenţi. Astfel, anul 2016 a fost închis cu un venit de 1,366 miliarde de euro, cu 1,7% mai mic decât în 2015.
Profitul brut (EBITDA – înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) al Grupului SDF a fost de 8,7%, echivalentul a 119 milioane de euro, faţă de 127 milioane euro în 2015.
Investiţiile totale în anul 2016 au fost de 92,5 milioane de euro, cele mai consistente fiind: 34 milioane euro pentru finalizarea fabricii Lauingen şi 23 milioane de euro pentru produse noi.
Grupul SDF, cu sediul central în Treviglio (Bergamo, Italia), este unul dintre cei mai importanţi producători de tractoare şi maşini agricole. În întreaga lume, SDF are opt centre de producţie, 13 sucursale comerciale, două societăţi mixte, peste 4.100 de angajaţi la nivel mondial, 143 de importatori şi peste 3.000 de dealeri.

Lodovico Bussolati, director executiv al SDF: „2016 a fost un an important pentru noi. De fapt, în ciuda pieţei dificile şi a scenariului în continuă scădere, am reuşit să consolidăm creşterea, menţinând profitabilitatea în concordanţă cu anii recenţi”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →