Deputații din Comisia pentru Agricultură trebuie să decidă, până la mijlocul lunii noiembrie, forma finală a proiectului Legii cărnii și a produselor din carne, care definește ce înseamnă ”Produs românesc” din carne și interzice vânzarea de carne sintetică în România.
Proiectul de lege privind carnea și produsele din carne, inițiat de șapte deputați și senatori PSD, printre care și actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, a fost adoptat de Senatul României la finalul lunii octombrie.
Proiectul stabilește reguli privind etichetarea și vânzarea cărnii și a produselor procesate pe bază de carne și definește sintagma ”produs românesc din carne”.
Carnea sintetică, interzisă în România!
Una dintre cele mai importante prevederi este interzicerea vânzării în România a cărnii sintetice obținute în laborator din celule de la animale.
Potrivit inițiatorilor proiectului, se interzice vânzarea de carne sintetică produsă în laborator din celule animale ”pentru a proteja bucătăria, tradiția alimentară și sănătatea alimentară”.
Conform proiectului de lege, vor fi interzise spre vânzare nu doar carnea sintetica, ci și produsele culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-a utilizat carne sintetică.
Ce înseamnă ”Produs românesc” din carne
Proiectul de lege stabilește că prin sintagma ”Produs românesc” din carne se înţelege ”carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” și interzice inscripţionarea la raft şi pe eticheta cărnii şi a produselor din carne a sintagmei ”Produs românesc” şi a culorilor drapelului naţional dacă nu sunt respectate aceste condiții.
De asemenea, proiectul prevede că produsele din carne care nu au eticheta ”Produs românesc” vor fi comercializate într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi sau vitrine separate față de produsele din carne autentice și cele cu eticheta ”Produs românesc”.
Reguli de etichetare a cărnii și a produselor din carne
Proiectul de lege are în vedere etichetarea și comercializarea cărnii și a produselor procesate pe bază de carne din speciile porcine, bovine, ovine, caprine, păsări de curte. Eticheta va cuprinde atât un cod QR care stochează informația într-o etichetă virtuală, cât și prețul de achiziție al produselor atât din piața internă, cât și din piața externă.
Proiectul Legii cărnii mai stabilește și că eticheta produselor din carne comercializate în România va cuprinde obligatoriu informații despre procentul de carne din compoziția produsului.
Amenzi de la 100.000 la 300.000 lei
Dacă pentru încălcarea regulilor de etichetare a cărnii și a produselor din carne, amenzile vor fi de la 100.000 lei la 200.000 lei, vânzarea cărnii sintetice în România va fi sancționată cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei, potrivit proiectului de lege.
Deputații din Comisia pentru Agricultură trebuie să depună amendamente până pe 7 noiembrie și să finalizeze raportul asupra proiectului de lege până la 15 noiembrie 2023.
Dacă legea va trece de Parlament și va fi promulgată de președintele României, Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor avea la dispoziție 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii pentru a elabora normele metodologice și ghidul de definiții și termeni folosiți în industria de procesare a cărnii.