Timp de peste două decenii, soții Doboș au lucrat în Italia, în zona Verona, dar au decis să revină în satul natal. De aproape 7 ani, se ocupă cu producerea ciupercilor Pleurotus în sistem ecologic.
Claudiu și Angela Doboș sunt din comuna Săbăoani, județul Neamț și au doi copii. La doar două săptămâni de la absolvirea Facultății de Agricultură Iași, în anul 1995, Claudiu a plecat în Italia pentru a aduna banii cu care să își cumpere un tractor și să își facă propria fermă.
CUM A AJUNS ÎN CONSTRUCȚII?
Își propusese să muncească în Italia doar doi ani. Dar a rămas acolo 22 de ani!
”În primii 3 ani în Italia, am încercat să lucrez în agricultură dar nu am găsit decât oferte de muncă necalificată la căpșuni și în apicultură. Am încercat dar am văzut că nu am șanse să progresez ca specialist cu studii superioare agricole și că efectiv cu agricultura aș muri de foame, nicidecum să ajung la tractorul visat. De aceea, am plecat spre a căuta altceva de lucru, în alt domeniu. Primul afiș <căutăm muncitori> care mi-a ieșit în cale a fost din construcții. M-am dus, am bătut în poartă și am intrat întâi ca sudor necalificat. În câteva luni, văzându-mi priceperea, m-au trecut la echipa de montaj exterior.
După 3 ani de zile, am deschis propria firmă cu care făceam montaje exterioare, după ce dânsul realiza proiecte și contracte. O duceam bine, financiar. Dar, mereu, agronomul din mine îmi șoptea că trebuie să mă întorc la munca pământului. Să mă întorc în România!”, mărturisea Claudiu Doboș.
COSTURI DE 70% DIN ÎNCASĂRI
În anul 2016 a venit acasă pentru sărbătoarea de Paște și nu s-a mai întors la muncă în Italia. A vândut tot ce deținea acolo și a investit în România, în ciupercile Pleurotus.
În vara 2023, Claudiu și Angela Doboș au fost printre noii producători participanți la târgul “Iașul în bucate – produse ecologice, tradiționale, montane și artizanale din regiunea de Nord-Est”.
“Mă bucur că am venit târgul de la Iași, prin care se oferă ocazia de a extinde aria de valorificare a mărfurilor și unde am cunoscut atât antreprenori locali care lucrează în mod autorizat, cât și oameni interesați de ceea ce producem. În privința ciupercilor, din păcate, condițiile economice nu permit un profit rezonabil, deoarece costul facturilor trece de 70% din încasări. Profitul devine neglijabil, cu 12 ore de muncă non-stop. Dar, insistăm pentru că, măcar, facem ceea ce ne place”, spune producătorul nemțean.
CIUPERCILE, PRODUS SEZONIER
Primul solar al familiei Doboș avea aproximativ 250 mp, cu 33 metri lungime și 8 metri lățime, fiind construit integral de către proprietar. După puțin timp, a fost înființat propriul laborator de producere a compostului, astfel încât să fie eliminate atât dependența de importuri, cât și situația ca, în perioada prielnică ciupercilor, să lipsească de la comercializare compostul autohton de calitate.
“Ciupercile nu sunt solicitate în tot timpul anului. Perioadele cele mai prielnice pentru valorificare sunt în post și toamna, atunci când se fac zacusca și conservele pentru iarnă. De aceea, unul dintre secretele supraviețuirii economice în acest domeniu este să dispui de propria sursă de compost, să cunoști comportamentul pieței și să obții producție corespunzătoare în fiecare etapă. Astăzi, în laboratorul nostru de pasteurizare vin și studenții de la Universitatea de Științele Vieții Iași, pentru a vedea cum se lucrează și ce înseamnă producție ecologică de ciuperci Pleurotus”, puncta Claudiu Doboș.
PRODUCȚIA E ÎN LIMITA CERERII
Capacitatea de producție este de 12 tone ciuperci/sezon, însă până acum nu s-a depășit niciodată nivelul de 9 tone/sezon, deoarece există o mare prudență asupra proporției pierderilor, prin supraproducție.
“Am testat piața, etapă cu etapă și am observat faptul că doar cei care dețin mai multe informații despre virtuțile ciupercilor Pleurotus le-au devenit fideli. În timp, am reușit să realizăm și un anume act de educație, pe plan local și pe o rază care nu depășea orașul Roman, acolo unde suntem prezenți ritmic în Piața Centrală, la sfârșit de săptămână.
Pe măsură ce oamenii ne ascultau, citeau și consumau mostrele oferite, reveneau la noi și achiziționau mai mult. Astfel, anual, producția a crescut, dar nu am ajuns la maximul capacității fermei. Este o producție perisabilă, destul de costisitoare și care necesită știință și atenție în gestionarea tuturor factorilor, inclusiv cei legați de piață și de valorificare”, explica fermierul.
ROMÂNIA NU ARE SUBVENȚIE DIRECTĂ PENTRU CIUPERCI!
Una dintre mâhnirile producătorului nemțean este aceea că nu există o susținere financiară a acestui tip de produs alimentar care solicită condiții speciale atât pentru producție (vara, este necesar de sistem de condiționare a aerului pentru a se asigura 12-14 grade în solar, echipament costisitor utilizat într-o perioadă când vânzările sunt minime), cât și pentru valorificare, aceasta fiind deosebit de fluctuantă.
“La noi, nu s-au găsit soluții, așa cum s-au identificat, de exemplu, în Ungaria. Vecinii noștri au respectat indicațiile UE și au scos subvenția directă la ciuperci, dar în proporții similare au introdus subvenții la compost și la energie. Practic, la ei s-a schimbat denumirea, dar producătorii beneficiază de același ajutor financiar de dinaintea introducerii noilor reguli. Este vorba despre un ajutor de 15-20% din prețul de cost și mi se pare destul. Dacă aș avea o asemenea subvenție, instant aș decide să produc tot timpul anului. Am asigura continuitate pe piață, inclusiv prin procesare. Acum nu pot, cu cheltuielile mari pe care le facem”, explica Claudiu Doboș.
PRIMII PAȘI SPRE PROCESARE
În anul 2023, Claudiu și Angela Doboș au făcut doi pași importanți pe linia valorificării producției de ciuperci, respectiv atacarea pieței ieșene (unde, deja, au abonați) și procesarea ciupercilor.
Deocamdată, testează obținerea de conserve murate și marinate și diverse sortimente de zacuscă pe bază de ciuperci, fiind în plan realizarea unei secții profesioniste de procesare și a unui punct local de comercializare.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi