De la clasica sapă la... echipamente pentru grădinărit - Revista Ferma
3 minute de citit

De la clasica sapă la… echipamente pentru grădinărit

Orice legumicultor (sau grădinar) îşi doreşte să reducă la minim efortul fizic, în paralel cu creşterea vitezei de lucru. Pentru acesta sunt disponibile unelte şi echipamente diverse, de la „clasica” sapă şi până la semănători de precizie şi prăşitoare cu ghidaj dirijat cu ajutorul sistemelor de camere video.

Există numeroşi producători şi dealeri de echipamente şi utilaje pentru legumicultură, unii specializaţi pentru culturi legumicole la scară mare, alţii pentru micii legumicultori şi gărdinari.

 

PRELUCRAREA SOLULUI

În grădinărit/legumicultură, pentru prelucrarea solului, cele mai utilizate echipamente sunt motosapele şi frezele acţionate de tractoare de mică putere.

O categorie aparte o constituie echipamentele „modelatoare” de sol – utilajele pentru formarea biloanelor şi echipamentele pentru întinderea foliei/plasei care acoperă benzile de cultivare şi care preced operaţiunile de plantare a seminţelor, tuberculilor sau răsadurilor.

De asemenea, pentru combaterea mecanică a buruienilor, spargerea crustei şi mulcire/muşuroire se folosesc prăşitoare „acţionate” manual sau cuplate la un tractor de mică putere.

 

SEMĂNAT DE PRECIZIE, „BOB CU BOB”

Seminţele de legume au (în general) dimensiuni reduse, astfel că cea mai apreciată caracteristică a semănătorilor de legume (şi pentru orice altă semănătoare pentru seminţe mici) este consecvenţa şi precizia pe care le oferă.

Pentru a compensa dimensiunea redusă a seminţelor (morcovi, pătrunjel, salată, ţelină, etc.), precum şi pentru a permite semănarea uniformă a acestora, se folosesc seminţe drajate. Procedeul constă în acoperirea seminţelor de legume cu o peliculă/strat de produse de uz fitosanitar cu rol de protecţie şi suport al germinării şi dezvoltării ulterioare a tinerelor plante (fungicide, insecticide, erbicide, fertilizanţi, etc.). Pentru aderenţa produselor de protecţia plantelor şi a fertilizanţilor se folosesc lianţi speciali, iar germinarea se face după „dizolvarea” stratului de protecţie sub influenţa umidităţii din sol.

echipamente horticultura_b 

SEMĂNĂTORILE JANG

Compania Jang (Coreea de Sud) produce mai multe tipuri de semănători manuale pentru legume, pe 1 până la 8 rânduri, cu ajutorul cărora se reduce foarte mult timpul de lucru. Ajustarea distanţei dintre rânduri şi utilizarea de role de dozare specifice fiecărei categorii de seminţe permite obţinerea unei precizii de 95-98%. Construcţia specială a rolelor de distribuţie protejează seminţele şi reduc pierderile prin spargere şi zdrobire, periile curăţă şi impiedică încărcarea electrostatică a pieselor componente, iar rolele de tasare facilitează contactul dintre sol şi sămânţă. Acest tip de semănători sunt ideale pentru toate seminţele rotunde, dar nu şi pentru seminţele plate (castraveţi, dovleci şi pepeni).

Modelul de semănătoare pe 8 rânduri are distanţa între rânduri de 10 cm, dar se poate transforma pentru semănat pe 6, 5, 4 sau 2 rânduri, cu distanţă variabilă între rânduri, de la 8 cm până la 65 cm în cazul în care se folosesc doar două secţii de semănat.

Vezi cum lucrează modelul de semănătoare Jang cu o secţie!

 

Citeşte articolul integral în Revista FERMA şi află ce noi sisteme de prăşit au apărut! O poţi comanda în format electronic AICI!

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →