De ce se "vinde greu" laptele/brânza de CAPRĂ? - Revista Ferma
3 minute de citit

De ce se „vinde greu” laptele/brânza de CAPRĂ?

cas capra De ce se "vinde greu" laptele/brânza de CAPRĂ?

Site-urile de specialitate şi reţele de socializare se găsesc numeroase anunţuri cu lapte de capră de vânzare. Preţurile încep de la 5 ron/litru şi ajung până la 10-15 ron/litru sau chiar mai mult. În general, aceste preţuri sunt pentru vânzarea cu amănuntul, la litru şi de multe ori livrat la domiciliul clientului. În acelaşi timp, telemeaua de capră se vinde, cel mai frecvent cu 30 până la 50 ron/kg, în funcţie de gradul de maturare.

La o căutare sumară, pe unul dintre cele mai utilizate site-uri de anunţuri, am găsit peste 300 de anunţuri de vânzare pentru lapte şi brânză de capră. În acelaşi timp, pentru laptele şi brânza de oaie numărul de anunţuri este doar la jumătate. Aceasta în condiţiile în care, în ţara noastră, efectivul de ovine este de câteva sute de ori mai mare decât cel de capre.

În cazul livrări către procesatori, direct din fermă, preţul pentru lapte de capră nu trece de 7,5 ron/litru.

Cu toate că laptele de capră este mai sănătos decât lapte de vacă, acesta este mai puţin „cerut” la piaţă, cel puţin aşa rezultă din abundenţa de anunţuri de vânzare. Poate şi din cauză că această specie este (încă) considerată „vaca săracului”?

Cu siguranţă, laptele de capră, la fel ca şi produsele lactate de la acestă specie au o clientelă dedicată, cu toate că în România popularitatea acestor produse nu a atins nivelul întâlnit în alte state cu tradiţie.

Vezi cu cât se vinde lapte de capră în Franţa!

Care lapte este mai bun?

Cantitatea şi calitatea laptelui, indiferent de specie, depinde de o serie de factori genetici, fiziologici, nutriţionali şi de mediu. Caracteristicile organoleptice sunt foarte mult influenţate de alimentaţia animalelor, precum şi de igiena mulsului, răcire şi condiţiile de păstrare.

Laptele de capră are un conţinut mai ridicat de acizi graşi cu lanţ scurt, decât cel de vacă şi este mai bogat în privinţa conţinutului proteinei în amino-acizi esenţiali şi semiesenţiali. Datorită valorii biologice maia ridicate, laptele de capră este recomandat în hrana copiilor, a celor vârstnici, dar şi a bolnavilor.

Vezi care sunt diferenţele dintre laptele de capră şi laptele altor specii.

Prin ce diferă lapte de capră de cel de vacă, oaie, bivoliţă şi laptele uman?

Compoziţia pentru 100g lapte (sursa):

 

Om

Vacă

Bivoliță

Capră

Oaie

Măgăriță

Energie (kcal)

70

62

99

66

100

37

Proteine (g)

1,0

3,3

4

3,4

5,6

1,6

Grăsimi (g)

4,4

3,3

7,5

3,9

6,4

0,7

Lactoză

6,9

4,7

4,4

4,4

5,1

6,4

Calciu(mg)

32

112

191

118

190

91

Fier (mg)

0,1

0,2

0,3

0,1

Magneziu (mg)

3

11

12

14

18

4

Fosfor (mg)

14

91

185

100

144

61

Potasiu (mg)

51

145

112

202

148

50

Sodiu (mg)

17

42

47

44

39

22

Retinol (microg)

60

35

69

45

64

Vitamina A (microg)

61

37

69

48

64

Vitamina E (mg)

0,08

0,08

0,19

0,05

0,11

Tiamina (mg)

0,01

0,04

0,05

0,06

0,07

0,06

Vitamina B6 (mg)

0,04

0,33

0,05

0,07

Folat (microg)

5

8,5

0,6

1

6

Vitamina B12 (microg)

0,05

0,51

0,4

0,07

0,66

Vitamina C (mg)

5

1

2,5

1,1

4,6

Vitamina D (microg)

0,1

0,2

0,1

0,2

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →