De ce renunţă fermierii la vaca de lapte? - Revista Ferma
2 minute de citit

De ce renunţă fermierii la vaca de lapte?

uger de vaca De ce renunţă fermierii la vaca de lapte?Cea mai mare cooperativă agricolă pe filiera laptelui din Transilvania îşi încurajează fermierii afiliaţi să treacă la mulsul robotizat pentru a face faţă constrângerilor legate de lipsa forţei de muncă.

Preşedintele Cooperativei Agricole Someş-Arieş, Mihai Horvat, susţine că generaţia tânără ar putea salva zootehnia datorită investiţiilor pe care sunt dispuşi să le facă în noile tehnologii. „De la an la an, tot mai mulţi fermieri renunţă iar motivul principal ar fi lipsa forţei de muncă. Tânăra generaţie a sesizat acest pericol şi a investit în tehnologii noi, cum ar fi mulsul robotizat. Este practic singura soluţie de a ne menţine competitivi pe piaţă”, consideră Mihai Horvat.

În opinia sa, pentru a putea face faţă provocărilor actuale, fermierii ar trebui să investească mai mult în digitalizare sau să angajeze specialişti. „Noi ştim să mulgem vacă, să o facem să fie sănătoasă, să obţinem un lapte curat şi să asigurăm hrana animalelor. Dar când vine vorba de costuri şi de managementul fermei în general, există încă destule carenţe. De aceea consider că trecerea la mulsul robotizat reprezintă o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm. Pentru că el ne ajută şi pe partea de management, ne ţine costurile sub control şi ne oferă o evidenţă clară asupra efectivului de animale”, a observat acesta.

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş numără în prezent 56 de membri şi livrează lunar aproximativ 800.000 de litri de lapte către procesatorii din zonă iar materia primă este colectată de la un efectiv de circa 5.000 de vaci.Mihai Horvath De ce renunţă fermierii la vaca de lapte?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →