De ce nu se cheltuie banii pentru irigații! Peste 80 milioane euro din banii AFIR au rămas necheltuiți! - Revista Ferma
3 minute de citit

De ce nu se cheltuie banii pentru irigații! Peste 80 milioane euro din banii AFIR au rămas necheltuiți!

 

bani irigatii Ștefan Gheorghiță, fermier, județul Brăila
Ștefan Gheorghiță, fermier, județul Brăila

Final sesiune AFIR irigații: Peste 81 de milioane de euro din banii alocați pentru înființarea sistemelor de irigații în acest an au rămas necheltuiți.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Pentru sesiunea din acest an, alocarea financiară a fost de 400 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de irigații (DR-25) și de 102.421.176 de euro pentru înființarea sistemelor de irigații (DR-26).

irigatii DR 25

Pe intervenția DR-25, de la momentul lansării sesiunii și până în prezent (intervalul 15 martie – 15 iulie 2024) s-au depus online, pe www.afir.ro, 357 de solicitări de finanțare în valoare totală de aproape 530,72 milioane de euro.

Gradul de depunere pentru modernizarea infrastructurii de irigații (DR-25) a depășit alocarea financiară, ajungând la peste 130%, ceea ce denotă un interes deosebit din partea Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI-urilor).

Valoarea maximă a finanțării care se poate obține prin intermediul DR-25 este de 1,5 milioane de euro/ beneficiar, iar sprijinul public este de 100% nerambursabil raportat la costurile eligibile.

Peste 81 de milioane de euro alocați de AFIR pentru înființarea sistemelor de irigații au rămas necheltuiți

Prin intervenția DR-26, cu o alocare de peste 102,42 milioane de euro, AFIR a primit, în intervalul 15 ianuarie – 15 iulie 2024, 48 de cereri de finanțare, cu o valoare de puțin peste 21 milioane de euro.

Valoarea maximă a finanțării care se poate obține pentru înființarea sistemelor de irigații prin intermediul DR-26 este de 500.000 de euro/ beneficiar, iar sprijinului public nerambursabil este de 65% din costurile eligibile aferente proiectului.

De ce rămân neutilizați banii pentru irigații, în contextul în care seceta şi arşiţa au calamitat, în ultimii ani, milioane de hectare cu culturi agricole?

„Începând din 2020 s-a bătut moneda pe investiţiile în sisteme de irigaţii şi s-a arătat cu degetul către fermieri.

Fermierii s-au conformat – cei care au putut şi au avut apă sau infrastructură potenţială irigaţiilor – şi au început să bage mâna în buzunar şi, mai ales, în buzunarul băncilor să se împrumute şi să cumpere utilajele de irigat, pompe şi motoare, iar apoi au reparat infrastructură secundară. (…)

Banca, de la care ai luat grosul, vine acum şi îţi zice: ţi-am dat aceşti bani şi aştept ca la termenul stabilit să mi-i dai înapoi, dar ce bani să dai înapoi, când nu ai apă pe canal să irigi?, afirmă fermierul Ştefan Gheorghiţă, cofondator al fermei Triagroexim, care exploatează 600 de hectare de cereale în Roșiori, județul Brăila, citat de Ziarul Financiar.

El a adăugat că pentru o fermă de 500-600 de hectare, investiţia în sisteme de irigaţii şi dotare cu echipamentele necesare depăşeşte 1 milion de euro.

Despăgubiri secetă promise de ministrul Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că, din primele estimări ale Ministerului Agriculturii, până în luna septembrie, circa 2 milioane de hectare cultivate cu porumb și floarea soarelui vor fi afectate de secetă și a anunțat două măsuri ”radicale” pentru sprijnirea fermierilor români afectați de secetă în acest an:

Despăgubiri secetă 250 euro/ha și suspendare rate credite fermieri!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →