”Dacă nu aplici un tratament la timp sau nu poți recolta când trebuie, îți compromiți toată campania. Cu cei de la Sigma nu am avut niciodată probleme, au fost mereu prompți și asta ne-a făcut să continuăm colaborarea de mai bine de 10 ani.” –ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ , Fermier în comuna Roșiori, jud. Brăila
Fost director general al companiei Caussade Semences, Ștefan Gheorghiță este, de mai bine de 10 ani, fermier cu normă întreagă. Cum a evoluat, ce tehnologii folosește și pe ce utilaje se bazează în exploatația lui din comuna Roșiori, județul Brăila?
Puțini sunt cei care se pot lăuda cu experiența și cunoștințele agronomice ale lui Ștefan Gheorghiță. Doctor în științe agricole și fost membru în conducerea mai multor companii din agribusiness, acesta a ales, la vârsta de 43 de ani, să renunțe la activitatea managerială și să se dedice complet proiectului lui de suflet: să facă agricultură la firul ierbii, în propria exploatație. A trecut un deceniu de atunci, iar astăzi Ștefan Gheorghiță lucrează o suprafață de 646 de hectare, din care 250 ha în proprietate, și deține o fermă autentică din toate punctele de vedere: de la dotările tehnologice, la arhitectura tradițională și până la grădina cu viță de vie și pomi fructiferi.
„Cea mai mare parte a vieții mi-am petrecut-o în agricultură, însă activez ca fermier din 2010. Atunci am cumpărat sediul și terenul unei foste societăți din localitatea Roșiori. Nu pot spune că eram complet pregătit să devin fermier, pentru că încă lucram la Caussade, dar și eu, și soția știam că asta ne dorim. La început a fost mai greu, dar în 3 ani am pus totul pe picioare”, ne-a povestit Ștefan Gheorghiță.
OAMENII ȘI UTILAJELE FAC PARTE DIN FAMILIE
Dincolo de experiența îndelungată din domeniu, Ștefan Gheorghiță este unul dintre acei fermieri care știu foarte bine să cântărească plusurile și minusurile unui utilaj înainte de-al achiziționa. „Alegem utilajele plecând de la atribuțiile pe care le au de îndeplinit. La noi în fermă fiecare operator are utilajele lui, de obicei două tractoare și o combină, și fiecare utilaj este utilizat preponderent pentru anumite lucrări specifice. Astfel, fiecare își cunoaște și își gestionează propriul utilaj. Noi nu căutăm nave spațiale, ci utilaje pe care să știm să le folosim cât mai bine și mai eficient atunci când avem nevoie de ele. Dacă un utilaj nu ne place, îl schimbăm rapid, iar dacă ne place, rămâne în fermă până la bătrânețe. Eu spun mereu că și oamenii, și utilajele fac parte din familie”, a adăugat fermierul.
CU SIGMA ROMÂNIA ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT
Majoritatea tractoarelor și cele două combine folosite în fermă au fost achiziționate de la Sigma România, care este, de altfel, și unul dintre primii parteneri ai exploatației. „Am colaborat cu Sigma, pe atunci General Leasing, încă de la înființarea fermei noastre. De la ei am cumpărat primele tractoare și combina Laverda, pe care le utilizăm și azi. Apoi, în 2015 ne-am completat portofoliul cu un tractor Massey Ferguson 7620 de 200 CP, iar anul trecut am achiziționat o a doua combină, modelul 7347 Activa S, tot de la Massey Ferguson. Pot spune că am evoluat împreună și chiar dacă între timp ei și-au schimbat denumirea și gama de utilaje comercializate, un lucru a rămas la fel: calitatea și seriozitatea celor de la service. Pentru mine acesta este un criteriu esențial, pentru că poți avea cel mai performant și cel mai dotat utilaj, dacă service-ul nu intervine atunci când ai nevoie, totul e inutil”, a explicat Ștefan Gheorghiță.
O COMBINĂ CU REZULTATE EXCELENTE LA SOIA
Dacă tractorul MF 7620 a devenit, pe parcursul celor 8 ani de exploatare, specialistul fermei în semănat, noua combină 7347 Activa S este, în opinia fermierului, cea mai bună opțiune pentru a recolta soia. „Modelul 7347 Activa S nu este o combină mare, dar este deosebit de eficientă pentru că are o foarte bună adaptabilitate între cele două game de culturi. Trebuie înțeles că cerințele sunt diferite între culturile de toamnă, păioasele sau rapița și culturile de primăvară, prășitoare – porumb, soia, floarea-soarelui. Eu mi-am dorit o combină foarte bună pentru soia, care este o cultură mai pretențioasă, mai ușor casabilă, iar Activa S îmi permite să stabilesc o serie de reglaje astfel încât să nu am probleme cu spargerea la soia. Apoi faptul că are două tobe ne ajută în situația în care umiditatea la recoltare este mai mare. În 2022 nu a fost cazul, dar suntem pregătiți și pentru această situație. În rest, o consider o combină absolut corectă, cu care putem recolta lejer 25-27 ha de grâu pe zi. Eu îmi doresc să facă suprafață cât mai mică, pentru a avea producția cât mai mare”, a afirmat Ștefan Gheorghiță.
IRIGAȚII ȘI FOTOVOLTAICE
În viitor, fermierul din Roșiori intenționează, alături de ceilalți agricultori din zonă, să acceseze fonduri destinate OUAI-urilor pentru reabilitarea și extinderea sistemelor de irigații, și în paralel ar dori să instaleze panouri fotovoltaice pe clădirile din fermă.
562 HECTARE IRIGABILE
Cele aproximativ 650 ha sunt cultivate preponderent cu cereale, grâul și porumbul ocupând fiecare câte 200 ha, urmate de rapiță (62 ha) și soia (110 ha), iar pe suprafețe mai reduse – floarea-soarelui, mazăre, lucernă și orzoaică.
Trebuie spus că seceta este o prezență constantă în exploatația familiei Gheorghiță, motiv pentru care au adoptat tehnologia minimum-tillage și au investit în irigații. „Avem 562 ha irigabile, iar pentru lucrările solului folosim discul, combinatorul și semănătoarea directă. Dacă nu am proceda astfel, am avea producție zero. Anul acesta, deși peste tot a plouat, eu abia dacă am avut 28 de litri în ultimele 3-4 luni. La noi irigațiile sunt o necesitate, dar nici ele nu pot să înlocuiască natura. Așa că toate utilajele, inclusiv cele 7 tractoare pe care le avem, sunt adaptate la stilul nostru de lucru. Trebuie să facă față și la lucrările solului, dar să fie și ușor de manevrat atunci când mutăm tamburii de irigații”, a declarat Ștefan Gheorghiță.
DATE DE CONTACT
Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, București, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro;
www.saracakis.ro