Cu câteva decenii în urmă, caprinele autohtone erau puține. Însă dintre speciile de animale domestice de la noi, efectivele de capre au crescut spectaculos: de la 1 milion în 1990 la 2,2 milioane astăzi.
Cercetări efectuate în ultima perioadă au evidențiat că în laptele obținut de la caprele care pășunează pe pajiști permanente se găsesc cele mai numeroase elemente minerale (aprox. 70-75), vitamine și biostimulenți!
30 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE
Pentru ameliorarea caprelor autohtone, la 13 septembrie 1993, prin hotărârea Tribunalului Constanța a fost înființată Asociația Națională a Crescătorilor de Capre Caprirom (ANCC), la inițiativa Prof. univ. dr. Stela Zamfirescu, cu sprijinul unor specialiști de la ICDCOC Palas Constanța.
Caprirom s-a constituit ca organizație profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, apolitică și independentă, deplin autonomă din punct de vedere funcțional și economic.
Evoluția dezvoltării asociației a fost dificilă în primii ani, din cauza numărului mic de membri. Începând cu anul 2000 numărul acestora a crescut astfel că, într-un timp foarte scurt, activitățile au luat amploare.
Datorită activităților moderne aplicate de membrii laboratorului de biotehnologii de reproducție, o parte dintre crescătorii care au folosit inseminări artificiale, au reușit să-și amelioreze producțiile caprelor locale.
Din echipa ANCC Caprirom, în perioada actuală, fac parte 75 de angajați și colaboratori, din care 30 specialiști cu studii superioare și 45 tehnicieni și personal auxiliar. În anul 2022 au fost înscriși 1433 crescători din 40 județe, cu un efectiv de peste 206 mii capete caprine, reprezentând 15,8% din efectivul de reproducție.
OBIECTIVE ASUMATE DE CAPRIROM
Obiectivele principale ale asociației au fost, de la bun început, mărirea efectivului de caprine și sporirea producției de lapte și de carne. La acestea se adaugă:
- Apărarea drepturilor şi intereselor crescătorilor de capre;
- Cointeresarea crescătorilor de capre pentru sporirea numerică a efectivelor și a performanțelor de producție și reproducție, în scopul creșterii veniturilor proprii;
- Acordarea de sprijin informațional și tehnic pentru valorificarea diversificată a producțiilor de la caprine;
- Aplicarea unor măsuri tehnice privind ameliorarea genetică, folosind biotehnicilor de reproducție, în mod deosebit inseminarea artificială;
- Asistența tehnică pentru realizarea de proiecte cu fonduri europene;
- Sprijinirea crescătorilor în activități de aprovizionare cu furaje, medicamente și consumabile specifice caprinelor;
- Participarea la proiecte de cercetare, organizarea de mese rotunde, conferințe, comunicări și publicații privind promovarea de noi informații științifice și practice în domeniul creșterii caprinelor;
- Implementarea politicii de dezvoltare a sectorului creșterii caprelor prin intermediul filialelor zonale.
7 ATRIBUȚII ÎN AMELIORARE
Conform ordinului UE/112, Asociația Caprirom are o societate de ameliorare cu următoarele atribuții:
- verifică şi aprobă cererile crescătorilor de animale privind preluarea animalelor în controlul oficial şi asigură personalul necesar pentru efectuarea controlului oficial;
- întocmesc graficul de control;
- execută controlul performanțelor productive;
- informează crescătorii de animale asupra obligațiilor ce le revin, conform prevederilor Programelor de ameliorare;
- constituie baza de date în conformitate cu normele în vigoare;
- transmite crescătorilor de animale rezultatele controlului oficial, efectuat în fermă, pentru a ajuta la realizarea unui management mai eficient în fermă.
- Eliberează certificate zootehnice pentru caprinele care indeplinesc cerințele specifice.
CAPRIROM LA CEAS ANIVERSAR
Cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la înființare, ANCC Caprirom a organizat, în perioada 28-29 iulie, Conferința națională a crescătorilor de caprine ”30 de ani de activitate în dezvoltarea sustenabilă a sectorului caprin din România, 17 ani de Registru Genealogic”.
Gazdă a fost Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța, reprezentată prin Directorul general Radu Răducu și cercetătorii din institut. La organizarea Conferinței a participat și Stela Zamfirescu, președinte onorific al ANCC Caprirom.
Conferința a fost prezidată de președintele ANCC Caprirom, Claudiu Anghelescu, Directorul general ICDCOC Palas, președintele ASAS Valeriu Tabără, secretarul științific al Secției de zootehnie, Cristina Zaharia și personalități locale.
Programul aniversar a inclus susținerea unor lucrări științifice din domeniul creșterii caprinelor, dar și un concurs de brânzeturi de capră care s-a desfășurat pe mai multe categorii.
În cele 2 zile ale manifestării au fost prezenți 50 de crescători de capre din 24 de județe, care au invitat vizitatorii să guste din produsele specifice.
Crescătorii de capre din județul Constanța au adus în boxe exemplare din rasele Carpatină, Albă de Banat, Boer, Alpină Franceză, Saanen și Anglo-Nubiană.
Toți participanții la această conferință au plecat cu convingerea fermă că sectorul de creștere a caprelor din România are șanse mari să se dezvolte mai mult, să fie mai eficient și să asigure produse de calitate superioară pe piață.
AVANTAJELE PROGRAMELOR DE AMELIORARE A RASELOR
Programele de ameliorare pe rase se desfășoară în etape și au în vedere coordonarea tuturor lucrărilor efectuate în scopul perfecţionării rasei și vizează: organizarea reproducţiei, controlul oficial, testarea reproducătorilor, certificarea valorii şi calităţii caprinelor care urmează a fi folosite la reproducţie.
Beneficiarul final al acestor programe este consumatorul, respectiv societatea, deoarece ameliorarea caprelor duce la creşterea producţiilor iar la nivelul economiei naţionale creşterea producţiei se concretizează în creşterea ofertei de produse.
Începând cu anul 2006 și până în prezent, activitatea de control al producției de lapte la peste 15% efectivul național de caprine de reproducție a permis selecția și ameliorarea raselor locale și exprimarea potențialului productiv al raselor din import, în condițiile specifice țării noastre.
un articol de
IOAN PĂDEANU
Membru corespondent ASAS
DORINA NADOLU
Caprirom