4 minute de citit

De ce a renunțat Iosif Colţea la o parte din Bălțatele sale foarte bune de lapte?

Holstein sau Bălțată? De ce nu amândouă?!

Holstein sau Bălțată? De ce nu amândouă?!

Crescător de Bălțată Românească de mai mult de un deceniu, Iosif Colţea, din localitatea Iarăş, comuna Hăghig (judeţul Covasna), s-a hotărât în urmă cu doi ani să aducă în fermă și Holstein. Astăzi, crește 100 de juninci şi tineret, iar la muls are 110 exemplare: 50% Holstein şi 50% Bălţată Românească. Din 2019, practică mulsul robotizat.

Holstein e mai productivă. Și mai are ceva în plus…

Desigur, genetica Holstein i-a crescut producţia de lapte şi randamentul pe cap de animal. Dar pe lângă faptul că sunt mult mai productive, Iosif a constatat că vacile din rasa Holstein mai au ceva în plus: o viteză de muls mai mare.

Timpul de muls al unei Bălțate comparativ cu o vacă Holstein

„Timpul pe care o vacă Holstein îl petrece la robot e foarte scurt comparativ cu Bălţata. Ea e setată genetic să producă şi să elimine rapid cantitatea de lapte pe care o înmagazinează. Avem, spre exemplu, Bălţate care dau şi 40 de litri într-o zi, doar că timpul de descărcare e mult mai lung. Acestea pot petrece şi 30 de minute în timpul unei mulsori de 12-15 litri. Pe când un Holstein eliberează aceeaşi cantitate de lapte în 3-4 minute. Din acest motiv am şi renunţat la nişte exemplare de Bălţată foarte productive, pentru că nu erau profitabile”, a explicat crescătorul într-un reportaj realizat de colegul meu Liviu Gordea și publicat în ediția print a Revistei FERMA, pe care o puteți accesa aici.

Fernierul Iosif Coltea

În alte privinţe, Bălţata e peste Holstein. Atât ca rezistenţă, cât şi ca adaptabilitate, dar şi ca longevitate

Ce caractere trebuie îmbunătățite la Bălţata Românească?

O altă problemă pe care a identificat-o la exemplarele de Bălţată Românească este faptul că după a treia fătare se schimbă conformaţia ugerului. „Nucleul nostru de Bălţate nu a fost deloc ameliorat. Încercăm însă prin însămânţările artificiale pe care le facem să îmbunătăţim aceşti parametri. Astfel, căutăm material seminal de la tauri care provin din mame cu o viteză mult mai bună la muls şi o conformaţie a ugerului care nu se schimbă aşa de uşor în timp. Altfel, în alte privinţe, Bălţata e peste Holstein. Atât ca rezistenţă, cât şi ca adaptabilitate, dar şi ca longevitate”, a observat Iosif.

muld robotizat cu Lely Astronaut in ferma lui Iosif Coltea din jud Covasna1 De ce a renunțat Iosif Colţea la o parte din Bălțatele sale foarte bune de lapte?

Ce rezultate au avut metisările cu Red Holstein?

Pentru a creşte puţin valoarea turmei, a făcut metisări pe Bălţată cu Red Holstein. Iar rezultatele, ne-a asigurat el, sunt foarte bune, pentru că produşii au talia de Holstein, dar sunt mult mai robuşti. „Pe de altă parte, costul cu întreţinerea unei Bălţate post-partum e mult mai redus faţă de un Holstein. Sub jumătate. Acesta este şi motivul pentru care nu am renunţat la Bălţată”, a ţinut să menţioneze tânărul fermier.

Află care este acum producţia medie zilnică de lapte în ferma lui Iosif Colţea!

Ce face cu animalele care n-au randament bun pe grajd?

Holstein si Baltata in grajdul modern al lui Iosif Coltea

Exemplarele de Bălţată care nu au un randament bun pe grajd sunt ţinute pe păşune exclusiv pentru reproducţie. E vorba de acele animale robuste şi de talie mare de la care se pot obţine totuşi produşi de calitate.

Pe viitor ar dori să se axeze şi pe vânzarea de juninci gestante, ceea ce i-ar asigura un venit în plus.

Vezi aici cum și-a tehnologizat Iosif Colţea ferma inteligentă de la Iarăş!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →