În ferma de bovine a societăţii Maxagro, vacile ascultă muzică simfonică de dimineaţa până seara pentru a da un litru de lapte în plus, iar silozul de porumb este tasat cu SilaPress pentru un furaj de cea mai bună calitate.
Compactarea silozului de porumb este un aspect esenţial pentru asigurarea calităţii hranei şi menţinerea valorilor nutritive ale furajelor pentru vacile de lapte.
La un efectiv de 2.700 de animale, din care 1.100 de vaci la muls, bucătăria furajeră reprezintă o verigă importantă în economia fermei societății Maxagro, din judeţul Timiş. Aici, silozul de porumb constituie cam 60% din raţia furajeră zilnică a vacilor, motiv pentru care se acordă o atenţie deosebită calității materialului recoltat. De aceea, silozul de porumb este tasat cu SilaPress, un utilaj special creat pentru a asigura o compactare uniformă a silozului, reducând timpii de lucru şi costurile operaţionale.
Ce înseamnă un siloz de calitate?
„Ca să obţii un siloz de foarte bună calitate e nevoie de câteva elemente importante:
- În primul rând, tocătura trebuie să nu fie nici prea mare, nici prea măruntă.
- Iar masa de însilozat trebuie tasată cât se poate de bine, pentru a asigura anaerobioza. Bacteriile lactice se dezvoltă într-un mediu profund anaerob. Dacă ajunge aer la ele mor. Practic, cu cât este tasat mai bine, cu atât fermentează mai bine.
- În linii mari, temperatura masei de însilozat nu ar trebui să crească cu mai mult de 3-4 grade peste temperatura normală, altfel silozul se degradează. Iar pentru asta e nevoie de o tasare excelentă. Tractoarele mari, în special cele pe şenile, sau buldozerele prin natura lor au fost concepute pentru a nu tasa solul. Or, pe noi chiar asta ne interesează, să tasăm cât mai bine! SilaPress, cu roţile sale metalice, asta face, tasează foarte bine silozul”, ne-a explicat Marius Uicoabă, managerul Fides Agro România, compania care comercializează pe piaţa noastră acest tip de echipament.
”Genetica la vaci a evoluat foarte mult. Dacă în urmă cu zece ani administrarea a 22-23 kg de substanţă uscată reprezenta o mare performanţă, astăzi există ferme care oferă şi 29 kg de furaj pe cap de animal.” – MARIUS UICOABĂ, Manager Fides Agro România
Tasare după prima remorcă descărcată
Rola de presare poate avea diferite lăţimi de lucru. Modelul livrat la Maxagro are 11 roţi de tasare şi o lăţime de 3 metri. Specialiştii recomandă ca lăţimea SilaPress să depăşească lăţimea tractorului pentru ca operatorul să se apropie cât mai mult de marginea celulei. Astfel nu vor exista acele pierderi de lângă pereţii silozului. De asemenea, foarte important este ca tasarea să se facă încă de la începutul amenajării silozului, de la primul strat aplicat. Cu cât stratul este mai mic, să zicem între 15 şi 20 cm, cu atât şi tasarea va fi mai bună. De aceea, utilajul ar trebui să intre în lucru după fiecare remorcă descărcată şi imediat după ce masa de însilozat a fost împrăştiată uniform în celulă”, a detaliat Marius Uicoabă.
Furajul pentru un an de zile
„Absolut toţi clienţii cărora le-am livrat până acum un echipament SilaPress s-au declarat extrem de mulţumiţi. Sunt fermieri mari care au declarat că aceasta ar fi cea mai bună achiziţie pe parte tehnică. Nu poţi înţelege ce avantaje aduce un astfel de utilaj până nu îl încerci. Pentru că nu este nici strălucitor, nu are nici desene frumoase pe el, însă e un echipament deosebit de valoros și îşi face treaba pentru care a fost gândit. Ferma de vaci este un business, iar ţinta principală este producţia de lapte. Mulţi însă nu acordă o atenţie deosebită calităţii furajului. Pregătirea silozului înseamnă mâncarea pe un an de zile şi ea trebuie realizată perfect. Dacă silozul nu e bine tasat, el se aprinde, adică creşte temperatura. Fiecare grad în plus înseamnă consum de energie. Or, acea energie nu mai ajunge în hrana animalelor”, susţine Marius Uicoabă.
Un plus pentru sănătatea animalelor
Laurenţiu Căprioru, şeful fermei zootehnice, consideră că achiziţia SilaPress reprezintă şi un mare avantaj pentru sănătatea animalelor. „Pentru că tasarea silozului este extrem de importantă în vederea evitării apariţiei acelor goluri de aer care pot afecta calitatea furajului. Împiedică dezvoltarea mucegaiurilor şi, în final, ne ajută să creştem producţia de lapte. Pe lângă asta, datorită acestei tasări continue, capacitatea de stocare în celula de siloz a crescut cu aproximativ 10%”, a constatat medicul veterinar.
Maxagro deţine nu mai puţin de şase celule pentru depozitarea silozului de porumb, cu o capacitate totală de stocare ce ajunge la 30.000 de tone.
Munca s-a simplificat
Utilajul a ajuns în ferma din Gătaia în luna iulie, iar la sfârşit de august s-a apucat serios de treabă. Înainte de a utiliza SilaPress, tasarea silozului la Maxagro se făcea cu tractoare de mare tonaj. Acum, cu această achiziţie, lucrurile s-au simplificat foarte mult. „Am reuşit să reducem timpii de lucru, făcând totodată economii importante de carburant, pe lângă faptul că avem speranţa că vom obţine un siloz de calitate mai bună”, a ţinut să precizeze Laurenţiu.
Porumb de 3 metri înălţime
Anul acesta, porumbul siloz a fost cultivat pe o suprafaţă de 600 de hectare, iar producţia medie la hectar este estimată la 50 de tone. „Datorită faptului că am semănat, am erbicidat şi recoltăm în perioada optimă, putem spune că avem o calitate foarte bună a silozului. Ne-a ajutat foarte mult şi ploaia. În zona noastră am avut destul de multe precipitaţii. Aşa se explică faptul că plantele au o înălţime de 3 metri. Am folosit doi hibrizi, respectiv Sistem Duo de la Lidea (grupa FAO 500) şi Advisio de la KWS (grupa FAO 480). Avem în câmp o combină de recoltat furaje Jaguar, precum şi şapte camioane şi trei tractoare cu remorci care transportă în permanenţă masa vegetală în fermă”, a subliniat, la rândul său, Denis Dorobanţu, reprezentant al grupului de firme Maxagro.
Urmărește imagini video din timpul demonstrației de lucru cu SilaPress!
AMORTIZARE RAPIDĂ
Deşi vorbim de un echipament ieftin, undeva la 10.000 de euro, acesta poate să-ţi asigure acea plusvaloare de care ai avea nevoie pentru a-ţi creşte profitabilitatea afacerii. Practic, costurile de achiziţie se pot amortiza într-un singur sezon, ne-a asigurat reprezentantul Fides Agro.