DCoop - cea mai mare cooperativă agricolă din lume - Revista Ferma
6 minute de citit

DCoop – cea mai mare cooperativă agricolă din lume

Foto 2 IMG 1017 DCoop - cea mai mare cooperativă agricolă din lumeAsigură 7% din producţia mondială de ulei de măsline şi este practic cea mai mare cooperativă agricolă din lume. DCoop este administrată şi deţinută de către fermieri, fiind un model de asociere și o forță în agricultura spaniolă.

Fermierii români au o problemă! Şi nu de ieri, de azi. Cam de când a început liberalizarea pieţei şi procesul de capitalizare a exploataţiilor agricole. E greu, dacă nu chiar imposibil, să-i convingi să se asocieze. Iar asta derivă dintr-o oarecare lipsă de încredere. O fi din cauza colectivizării, care a lăsat o puternică amprentă asupra modului în care oamenii percep ideea de asociere. Sau poate diferenţele de interese şi priorităţi îi fac să privească cu atâta scepticism o astfel de oportunitate. În schimb, Spania, o ţară comparabilă cu a noastră din punct de vedere al suprafeţei arabile, chiar dacă total diferită ca structură a culturilor, e campioană când vine vorba de asociere.

Foto 1 IMG 1269 DCoop - cea mai mare cooperativă agricolă din lume

Importanţa asocierii

Cele cinci zile pe care le-am petrecut în sudul Peninsulei Iberice la început de martie, cu ocazia turului organizat de Asociación de Periodistas Agroalimentarios de España (APAE), sub egida Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor de Agricultură (IFAJ) – pentru care ţin să mulţumesc încă o dată companiilor KRONE, AGREENA şi MEWI, cu sprijinul cărora am putut onora această invitaţie – au fost suficiente pentru a mă convinge cât de importantă este această asociere. În Andaluzia, ca de altfel probabil şi în celelalte regiuni ale Spaniei, cooperativele joacă un rol crucial în dezvoltarea şi prosperitatea sectorului agricol. Prin intermediul acestora, fermierii spanioli beneficiază de mai multă putere de negociere în relaţia cu procesatorii şi distribuitorii, ceea ce le permite să obţină preţuri mai bune pentru produsele lor, maximizându-şi astfel profiturile.

Foto 3 IMG 1036 DCoop - cea mai mare cooperativă agricolă din lume

Mama tuturor cooperativelor

O astfel de cooperativă, pe care am vizitat-o şi noi în cadrul acestui tur, este DCoop. Ea nu este însă o cooperativă oarecare, ci practic o uniune de cooperative. În esenţă, este vorba de cea mai mare cooperativă agricolă din lume! Sub umbrela sa operează nu mai puţin de 75.000 de producători, în special cultivatori de măslini. Sediul său central se află în Antequera, un orăşel din provincia Málaga, care s-a aflat pe lista pretendentelor la titlul de „Capitală a gastronomiei spaniole 2024”.

Lider în producția mondială de ulei

Aici se află şi una dintre unităţile sale de producţie a uleiului de măsline. Anual, această super-cooperativă produce în jur de 200.000 tone de ulei de măsline, ceea ce este echivalentul a 7% din totalul cantităţii produse la nivel mondial. „În anumiţi ani, producem mai mult decât întreaga producţie a Greciei”, ne-a mărturisit Esteban Carneros, responsabil pentru relaţiile cooperative în cadrul DCoop, care ne-a făcut un tur al fabricii.

Foto 5 IMG 1048 DCoop - cea mai mare cooperativă agricolă din lume

Ancoraţi în viitor

Unitatea de producţie din Antequera a fost inaugurată în 2009 şi este astăzi una dintre cele mai moderne fabrici de procesare a uleiului de măsline din toată Spania. Aici sunt îmbuteliate 19.000 de sticle de ulei de măsline pe oră. Totul este însă complet automatizat. Puţinii angajaţi de pe linia de producţie nu fac altceva decât să monitorizeze procesele de lucru, inclusiv maşinile robotizate care transportă paleţii cu sticle pe trasee bine stabilite, fără interacţiune umană. N-aş vrea să exagerez, dar am avut impresia că ne-am teleportat în viitor. Materia primă este de obicei asigurată de către cooperativele mai mici, însă în mod excepţional se şi importă anumite cantităţi din Turcia sau statele nord-africane.

Diversitatea aromelor

Sezonul de recoltare a măslinelor se poate întinde din octombrie şi până în februarie. Se produc mai multe tipuri de uleiuri de măsline, în funcţie de varietatea fructelor. Pot fi amestecuri de soiuri sau monovarietăţi, precum Picual, Hojiblanca, Cornicabra, Arlequina, ca să numesc doar câteva dintre ele. Picual este soiul de măsline cel mai răspândit în Spania. Unele soiuri au un conţinut mai bogat în polifenoli (ceea ce dă o aromă mai persistentă), în timp ce altele nu au un gust atât de puternic. Aici intervin maeştrii oleari, care au rolul de a accentua sau compensa aceste caracteristici ale gustului.

Cu vânzări anuale de peste un miliard de euro, DCoop este, de asemenea, cel mai mare producător mondial de măsline de masă, având o capacitate de producţie de 87.000 tone, dar şi cel mai mare producător de lapte de capră şi de vin din Spania.

Foto 4 IMG 1023 DCoop - cea mai mare cooperativă agricolă din lume

UN MILION DE LITRI DE APĂ LA HECTAR

Pentru a obţine un kilogram pe ulei de măsline e nevoie de 5 kilograme de măsline. Pe un hectar poţi planta între o sută şi 2.000 de măslini, în funcţie de disponibilitatea apei. Necesarul de apă pentru a întreţine un hectar de plantaţie de măslini este de o mie de metri cubi pe an. Adică un milion de litri de apă! Lipsa precipitaţiilor este însă o mare provocare pentru cultivatorii spanioli. „Din septembrie şi până la începutul lunii martie, în zona Antequera s-a înregistrat o cantitate de numai 180 litri de ploaie pe metru pătrat. Mai puţin de jumătate decât media multianuală”, avertizează Esteban. Perioadele lungi de secetă care au devastat Peninsula Iberică în ultimii doi ani au dus la o scădere semnificativă a recoltei de măsline, ceea ce inevitabil a influenţat şi preţul „aurului lichid”, ajuns astăzi la un nivel record pe pieţele internaţionale.

IMG 1127 DCoop - cea mai mare cooperativă agricolă din lume

ÎN SPIRITUL ECONOMIEI CIRCULARE

Dincolo de provocările ei majore, DCoop este angajată pentru a dezvolta o economie circulară, astfel încât să rezulte cât mai puţine deşeuri în urma activităţii sale. Din resturile vegetale se produce energie sau „orujo”, un alt tip de ulei de măsline, mai ieftin, obţinut din resturile solide rezultate în urma celei de-a doua presări (la cald), utilizat în special la gătit pentru că are o temperatură de ardere mai înaltă. Este preferat de anumite restaurante deoarece poate fi folosit de mai multe ori la prăjeli.

Scopul nostru principal este să lucrăm pentru a genera bogăţie şi locuri de muncă în mediul rural, favorizând un schimb comercial de producţie agricolă şi zootehnică durabilă, inovatoare, corectă şi de calitate în întreaga lume. – ESTEBAN CARNEROS, Responsabil pentru relaţiile cooperative în cadrul DCoop

Cinci zile petrecute pe Costa del Sol şi o mulţime de experienţe inedite. Citește și reportajul realizat în Andaluzia, paradisul fructelor tropicale!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →