DANIEL GROSZ: Tot mai mulţi fermieri renunţă la porumb în favoarea orzului! - Revista Ferma
3 minute de citit

DANIEL GROSZ: Tot mai mulţi fermieri renunţă la porumb în favoarea orzului!

În ultimii ani, structura culturilor din fermele româneşti a suferit modificări semnificative. Dacă anterior raportul era de aproximativ 60% culturi de toamnă şi 40% culturi de primăvară, astăzi multe exploataţii ajung să cultive 80-90% culturi de toamnă, diferenţa fiind ocupată de culturile de primăvară.

Daniel Grosz DANIEL GROSZ: Tot mai mulţi fermieri renunţă la porumb în favoarea orzului!

Această tendinţă reprezintă o schimbare majoră, determinată atât de condiţiile climatice, cât şi de constrângerile impuse de Politica Agricolă Comună (PAC), care solicită diversificarea culturilor la nivel de fermă. În acest context, fermierii aleg în principal grâu, rapiţă şi orz de toamnă, acestea având avantajul unei perioade mai lungi de vegetaţie şi beneficiind de rezervele de apă din sezonul rece. „Spre deosebire de culturile de primăvară, acestea pot valorifica mai bine umiditatea acumulată şi pot aduce un plus de producţie, chiar şi în condiţii de secetă ulterioară”, argumentează Daniel Grosz, director zonal la Bayer Crop Science.

Cresc suprafeţele cultivate cu orz

În România, suprafaţa cultivată cu orz în sezonul agricol 2024-2025 a fost estimată la aproximativ 540.000 de hectare iar tendinţa este de creştere. „În toamna aceasta suprafaţa cultivată cu orz va fi mai mare 15-20% comparativ cu anul trecut, în special în detrimentul porumbului, cultură care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai riscantă din cauza secetei. Fermierii îşi manifestă încrederea în culturile de toamnă, iar orzul câştigă teren ca o opţiune viabilă”, consideră specialistul.

orz DANIEL GROSZ: Tot mai mulţi fermieri renunţă la porumb în favoarea orzului!

Nu neglijaţi tratarea seminţelor!

Din punct de vedere tehnologic, pregătirea solului şi lucrările agricole sunt similare cu cele pentru grâu. Totuşi, orzul prezintă câteva avantaje clare: presiune mai mică de boli faţă de grâu, necesitând de regulă cu un tratament fungicid mai puţin, respectiv costuri tehnologice mai reduse, aspect care îl face atractiv pentru fermieri.

„Tratamentul seminţei la orz are o importanţă esenţială, fiind obligatoriu pentru prevenirea unor boli precum tăciunele zburător (Ustilago nuda) şi mălura comună (Tilletia caries). Neglijarea acestui pas poate compromite complet cultura, spicele infestate devenind improprii pentru consum sau procesare”, explică Daniel Grosz.

Protecţia orzului împotriva afidelor şi bolilor specifice

Totodată, acesta avertizează că orzul este predispus la virusul îngălbenirii şi piticirii orzului, transmis prin afide. „În lipsa autorizării neonicotinoidelor pentru tratamente la sămânţă, presiunea acestui virus devine o problemă majoră. Din acest motiv, tratamentele cu insecticide aplicate în vegetaţie sunt esenţiale”, afirmă specialistul. Recent, BAYER a omologat un produs sistemic de contact dedicat combaterii afidelor, dar şi altor dăunători precum ploşniţa cerealelor, gândacul bălos sau cicadele. Sivanto Energy se aplică în doze de 0,5-0,75 l/ha, atât la orzul de toamnă, cât şi la cel de primăvară.

Pe de altă parte, comparativ cu grâul, orzul are un complex de boli specifice, precum septorioze, sfâşierea frunzelor sau rugina brună a orzului. Pentru combaterea lor, Daniel Grosz recomandă utilizarea unor fungicide cu omologare specifică pentru această cultură. Un exemplu dat de el este Aviator XPro, bazat pe o combinaţie de două substanţe active – protioconazol şi bixafen, cu eficienţă ridicată în protecţia frunzelor şi menţinerea potenţialului de producţie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →