Culturile de rapiţă din vestul ţării, în marea lor majoritate, se află într-o stare bună de vegetaţie şi au trecut cu bine peste lunile de iarnă, chiar dacă condiţiile meteorologice nu au fost cele mai favorabile. „În acesta an am observat încă de la începutul lunii ianuarie temperaturi în creştere şi fluctuaţii mari între noapte şi zi. Chiar dacă la începutul lunii februarie temperaturile au fost negative, cel puţin în timpul nopţii, în scurt timp se vor crea condiţii pentru ca cei mai importanţi dăunători ai rapiţei, din primele faze de atac, să fie prezenţi pe plante” ne-a declarat Daniel Grosz, director zonal Bayer.
Cele două „gărgăriţe” pot să compromită cultura de rapiţă
Cele două gărăgăriţe: Ceutorhynchus napi (gărgăriţa tulpinilor de rapiţă) şi Ceutorhynchus pallidactylus (gărgăriţa tulpinilor de varză) au acelaşi ciclu de viaţă, mod de hibernare şi apoi de atac asupra culturilor de rapiţă. „Cele două specii pot să apară aproape concomitent, chiar dacă Ceutorhynchus pallidactylus apare puţin mai repede pentru că devine activă odată ce temperatura ajunge la 6 grade Celsius, în timp ce Ceutorhynchus napi devine vizibilă la temperaturi de minim 8-9 grade Celsius.
C. napi vs. C. Pallidactylus
Adulţii C. napi au lungimea corpului de 3,6-4,0mm, iar C. pallidactylus este putin mai mic, având lungimea corpului de 2,5-3,2mm. Adulţii ambelor specii au corpul de culoare închisă, cu striuri longitudinale pe elitre. Deosebirea dintre C. napi şi C. pallidactylus este culoarea vârfului rostrului, a antenelor, a pieselor bucale şi extremităţilor tibiilor, care sunt roşcate în cazul speciei C. pallidactylus. În ceea ce priveşte ponta, femelele C. napi pot să depună 15-40 până la 150 ouă, iar C. Pallidactylus depune 15-60 ouă/femelă.
Monitorizare cu ajutorul capcanelor
Încă de la primele ferestre din iarnă în care apar ferestre de timp favorabile dăunătorilor, respectiv zile calde şi nopţi cu teperaturi pozitive trebuie începută monitorizarea culturilor de rapiţă. În timpul iernii adulţii C. napi şi C. Pallidactylus hibernează în sol la o adâncime de cca. 2cm, în apropierea rădăcinii plantelor. Odată cu creşterea temperaturii, adulţii celor două gărgăriţe devin activi, încep să se hrănească şi migrează pe plante. De regulă, primi apar masculii şi apoi femelele.
Pentru a uşura observarea şi identificarea adulţilor celor două gărgăriţe se recomandă montarea capcanelor cu lipici sau capcane tip vas.
Pragul economic de dăunare
În funcţie de tipul observaţiilor şi a metodei de monitorizare trebuie urmărită atingerea pragului economic de dăunare.
Dacă monitorizarea se face cu capcane iar „în observaţiile zilnice timp de 3 zile consecutiv se găsesc câte 10 indivizi/capcană, indiferent de specie, C. napi sau/şi C. Pallidactylus suntem într-o perioadă în care poate începe depunerea pontei – acela este momentul în care trebuie făcut tratamentul de combatere deoarece ne dorim să prindem dăunătorii chiar înainte de depunerea pontei” ne-a explicat Daniel Grosz.
Monitorizarea activităţii dăunătorilor se poate face şi prin controlul plantelor: dacă la cinci plante controlate se identifică un adult de C. napi sau C. Pallidactylus atunci se poate interveni printr-un tratament. De asemenea, dacă se găsesc în medie 2 indivizi de C. napi sau/şi C. Pallidactylus pe plantă la metru pătrat, este momentul pentru a interveni cu un tratament de combatere.
„Ratarea momentul optim de intervenţie în combaterea acestui dăunător periculos poate să facă o diferenţă de producţie la rapiţă de 1-2 tone/ha sau chiar să ducă la compromiterea culturii” spune Daniel Grosz
Recomandări tratamente pentru combaterea dăunătorilor la rapiţă
Controlul şi combaterea adulţilor de C. napi şi C. Pallidactylus înainte de a depune ponta în timpul depunerii ouălor se poate face cu ajutorul insecticidelor de contact sau „contact-sistemic”.
Insecticidul Decis Expert acționează prin contact și ingestie asupra insectelor dăunătoare în stadiul de larve și adulți. Substanţa activă deltametrin este un piretroid de sinteză ce paralizează sistemul nervos al insectei și prezintă un efect de doborâre rapidă (șoc) a insectelor, având în același timp și un efect repelent și anti-hrănire, prin aceasta protejând plantele tratate.
Sivanto Energy 85 EC este un produs insecticid ce acţionează prin contact şi ingestie asupra insectelor dăunătoare atât în stadiul de larve, cât şi ca adulţi. Insecticidul o activitate sistemică şi de lungă durată în plante, fiind eficace în combaterea unei game largi de insecte, în special insecte cu aparatul bucal pentru înţepat şi supt. Sivanto Energy 85 EC conţine o combinație de două substanțe active: deltametrin și flupiradifuron. Efectul asupra insectelor se manifesta prin perturbarea ireversibilă a funcţiilor vitale ale centrilor lor nervoşi, efect ce conduce la încetarea hrănirii (după 1-2 ore) şi în final la moartea lor. Utilizarea insecticidului Sivanto Energy permite un control de lungă durată, inclusiv pentru valul al doilea de atac al gărgăriţelor la rapiţă.
Citeşte şi: Otilia Cotuna: Atenţie la gărgăriţele tulpinilor de rapiță! Sfaturi pentru monitorizare şi tratament