DANIEL BUDA: „Securitatea alimentară este mai importantă decât securitatea militară” - Revista Ferma
3 minute de citit

DANIEL BUDA: „Securitatea alimentară este mai importantă decât securitatea militară”

Prezent la AGRARIA, pentru a lua pulsul agriculturii transilvănene direct de la sursă, europarlamentarul Daniel Buda consideră că strategia Uniunii Europene ar trebui să plaseze securitatea alimentară în centrul preocupărilor sale, ca prioritate absolută în contextul provocărilor globale actuale.

Daniel Buda DANIEL BUDA: „Securitatea alimentară este mai importantă decât securitatea militar㔄Nu putem trăi fără mâncare. Desigur, securitatea militară este extrem de importantă, însă securitatea alimentară este şi mai importantă. Pentru că degeaba ai arme, dacă nu ai cu ce să hrăneşti acei oameni care să te apere în caz de izbucnire a unui conflict”, a argumentat vicepreşedintele Comisiei AGRI, care este originar chiar din zona Clujului.

Bugetul agriculturii, o linie roşie pentru fermieri

În opinia sa, marea provocare este acum stabilirea bugetului multianual pentru următorul exerciţiu financiar de după 2027. În condiţiile în care sume importante de bani au fost sau vor fi alocate înarmării, Politica Agricolă Comună riscă să piardă de tot finanţarea, urmând să fie integrată în alte mecanisme de plată.

„Le-am spus colegilor din Parlamentul European să nu se joace cu această chestiune legată de bugetul agriculturii pentru că am putea ajunge chiar la o moţiune de cenzură împotriva Comisiei Europene. Deoarece fermierii şi toţi cei care lucrează în sectorul agricol au nevoie de predictibilitate”, ne-a declarat în exclusivitate vicepreşedintele Comisiei AGRI.

Plafonarea plăţilor directe, o decizie care poate influenţa competitivitatea agricolă

Pe de altă parte, recunoaşte că se discută foarte mult despre plafonarea plăţilor directe la un anumit nivel, considerându-se că exploataţiile mari au atins deja un prag de dezvoltare care le permite să se autofinanţeze şi să funcţioneze fără sprijin substanţial din partea autorităţilor de la Bruxelles. Totuşi, Daniel Buda atrage atenţia că această decizie trebuie analizată cu maximă precauţie, pentru a nu afecta competitivitatea generală a sectorului agricol.

„Cu siguranţă, plăţile pe hectar nu vor dispărea. Pentru că nu putem să concepem un sector agricol la nivelul Uniunii Europene fără aceste plăţi directe. Este, dacă vreţi, o centură de siguranţă pentru producători, extrem de necesară pentru a nu crea distorsiuni în sector. Evident că şi fermierii mici şi mijlocii au nevoie de resurse de finanţare la îndemână pentru a-şi continua activitatea şi aici s-ar putea să apară anumite modificări în viitoarea Politică Agricolă Comună”, a explicat europarlamentarul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →