Brânzăria lui Alex: 70% din produsele obținute în fermă ajung direct la consumatorul local! - Revista Ferma
8 minute de citit

Brânzăria lui Alex: 70% din produsele obținute în fermă ajung direct la consumatorul local!

Brânzăria lui Alex se impune pe piața locală cu un model de afacere de familie bazat pe produse din ferma proprie, livrate direct consumatorilor. 70% din produsele sale ajung direct la clienți, fără intermediari. Alex Adobriței și familia sa oferă nu doar brânzeturi și legume, ci și o legătură autentică între fermă și comunitate.

Alexandru-Dumitru Adobriței Brânzăria lui Alex

La vârsta de 31 de ani, tânărul fermier Alexandru-Dumitru Adobriței, din comuna Dulcești, din județul Neamț, deține o fermă complexă, cu activități pe trei direcții: zootehnie, cultura mare și legumicultură.

Fiind educat într-o familie de gospodari credincioși, crescători de oi și capre, adolescentul Alex Adobriței a ales să urmeze studii teologice la Seminarul Teologic Ortodox din Roman, județul Neamț.

De la Seminar, la fermă

Însă, în 2013, conexiunea sa profundă cu pământul și cu animalele și-a spus cuvântul și a decis să revină în sat, pentru a prelua o parte din activitățile părinților, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei. Acum Alexandru-Dumitru Adobriței lucrează la fermă împreună cu familia, respectiv soția Maria, părinții Ion și Cornelia, frații Silviu și Rareș.

”Au fost ani dificili, de căutare a echilibrului economic și, de multe ori, pur și simplu am simțit că doar credința în Dumnezeu ne-a salvat. Chiar dacă nu am continuat pe calea preoției, eu am rămas un om credincios și fac exact ceea ce făceam în copilărie.

Atunci, copil fiind, spre marea mirare a bunicului, mă trezeam din proprie inițiativă la ora 4 dimineața, ca să mulg oile și, abia după aceea, mă pregăteam să merg la slujbele de la biserică. Am ajuns să fiu și dascăl la biserica din sat, dar la ferma de animale nu am renunțat nicio clipă”, arăta Alexandru-Dumitru Adobriței.

Agricultură pe trei direcții

Împreună, toți cei șase adulți din familia Adobriței se ocupă cu creșterea oilor, caprelor și vacilor pentru lapte, precum și cu agricultura și legumicultura. În acest moment, în total dețin 350 de oi, 30 capre și 30 de vaci pentru lapte, pentru care obțin furaje în sistem propriu, pe o suprafață de 10 hectare de teren. De asemenea, produc legume pe aproximativ 3 hectare, atât în câmp, cât și în spații protejate.

”Din anul 2013, am început să dezvoltăm sectorul zootehnic, până în anul 2020 ajungând la un efectiv de 350 de capre. Deoarece, în aceeași perioadă, dezvoltam și activitățile legumicole și de producție vegetală, ne-am confruntat cu lipsa forței de muncă și a trebuit să renunțăm la capre. Dar, în tot acest timp, nu am renunțat la oi, ci le-am înmulțit permanent. Acum, avem un efectiv de 350 de capete ovine”, ne-a declarat tânărul.

Când ai de hrănit sute de animale și când, eventual, mai ai și vreo datorie de achitat, pentru vreo investiție în fermă, nu îți permiți să irosești resurse pe investiții nesigure. ALEXANDRU-DUMITRU ADOBRIȚEI, Tânăr fermier în jud. Neamț

Alex Adobritei legumicultura Brânzăria lui Alex: 70% din produsele obținute în fermă ajung direct la consumatorul local!

Teodora – viitorul fermei de familie

În anul 2019, tânărul fermier nemțean și-a întemeiat propria familie și a fost extrem de fericit că soția sa Maria (absolventă a Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava) a fost de acord să rămână amândoi în sat și să continue activitatea de producție agro-zootehnică.

După venirea pe lume a fetiței lor, Teodora, s-a simțit tot mai determinat să depășească orice dificultate și să dezvolte afacerea agro-zootehnică de familie.

”Teodora, pe 4 mai 2025, va împlini 3 ani și deja o văd cu câtă bucurie vine lângă mine când lucrez și încearcă să mă ajute. O și încurajez, deoarece încerc să o pregătesc profesional încă din această perioadă a tinereții timpurii, pentru a fi capabilă să ducă mai departe, la un alt nivel, tot ceea ce ne străduim să construim, acum”, mărturisea fermierul nemțean.

Brânzăria lui Alex

O inițiativă cu care se mândrește este aceea de a înființa o mică unitate de procesare a laptelui, denumită Brânzăria lui Alex. Principiul ales pentru funcționarea unității a fost acela de a obține produse precum brânză, urdă, caș, telemea, brânză maturată pe o perioadă mai îndelungată și de a livra marfa direct către beneficiari, atât la domiciliu, cât și de la fermă.

”Acum, am organizat un punct de desfacere a produselor pe plan local, chiar la drumul care face legătura dintre orașele Roman și Piatra Neamț. Prin acest punct de desfacere, valorificăm aproximativ 70% dintre produsele pe care le obținem, inclusiv legumele. Doar 30% dintre produse se livrează prin alte metode.

Legumele ajung chiar și în supermarketuri ori la mari procesatori, din zonă. Legat de produsele pe care le vindem, în ultima perioadă, am observat că beneficiarii caută tot mai mult produse din lapte de capră și, tocmai de aceea, lucrăm în mod prioritar la creșterea (poate, chiar, refacerea) efectivului pe care l-am avut în trecut”, preciza Alexandru-Dumitru Adobriței.

Investiții bine chibzuite

În sectorul vegetal, structura de culturi este orientată, în mod preponderent și tradițional, către plante necesare producerii furajelor pentru animale, respectiv porumb, sfeclă, mazăre și floarea soarelui. ”Încercăm să chibzuim foarte bine tot ceea ce investim în câmp, mai ales din cauza problemelor tot mai mari determinate de seceta din ultimii ani.

Când ai de hrănit sute de animale și când, eventual, mai ai și vreo datorie de achitat, pentru vreo investiție în fermă, nu îți permiți să irosești resurse pe investiții nesigure. De aceea, în privința tehnologiei, am ales varianta de a viza producții medii spre înalte, nu chiar cele mai înalte ținte. Astfel, cheltuielile sunt ținute sub un anumit control.

Nu renunțăm la nicio verigă tehnologică, dar nu investim în ținte maxime de producție. De asemenea, precizez că în acești ani în care mai ales seceta diminuează recoltele în mod repetat, noi rezistăm mai ales datorită faptului că mulți furnizori de inputuri ne înțeleg dificultățile financiare și ne susțin, prin reeșalonări la plată și prin refinanțări. Desigur, condiția esențială este aceea de a fi corect în relația de parteneriat”, spunea fermierul nemțean.

vaci Alex adobritei Brânzăria lui Alex: 70% din produsele obținute în fermă ajung direct la consumatorul local!

Legumicultura cere investiții, dar și aduce venituri

În sectorul legumicol din câmp, familia Adobriței produce varză, conopidă, pepene, ardei iute, iar în solarul de 3000 mp obține tomate, castraveți, vinete, ardei kapia, gogoșari, pepeni galbeni etc.

”Legumicultura este un alt domeniu în care vrem să investim în mod prioritar. Mă interesează, chiar și prin vreun proiect cu finanțare europeană sau națională, să identific o posibilitate de a investi în zonele de mecanizare și de irigații. Cele mai urgente necesități ar fi acelea de a achiziționa semănători moderne și tamburi pentru irigat și de a amenaja sursele de apă pentru irigații.

Sunt optimist în privința realizării acestor investiții, căci dacă nu voi reuși prin proiecte cu finanțare națională sau europeană, voi folosi resurse proprii sau credite și tot nu voi renunța. Legumicultura cere investiții, dar și aduce venituri”, e convins Alex.

Punct de desfacere a produselor la kilometrul zero

”În anul 2022 am deschis punctul de desfacere a produselor chiar la kilometrul zero, mai exact în fața Primăriei Dulcești. De atunci și până acum am putut analiza rezultatele financiare ale fiecărui sector de producție și am observat faptul că legumicultura oferă oportunități pentru dezvoltare. Ori, dezvoltarea presupune și investiții semnificative”, explica Alexandru-Dumitru Adobriței.

În ferma legumicolă a familiei Adobriței, structura de culturi este stabilită și în funcție de comenzile făcute de beneficiari, o bună parte a recoltelor valorificate mai departe de piața locală fiind contractate inclusiv de o mare unitate de procesare a legumelor din județul Neamț.

Valorificarea rapidă și sigură a producțiilor a fost posibilă ca urmare a faptului că, utilizând un material genetic autohton și aplicând tehnologii de producție cât mai sănătoase pentru pământ și pentru plante, a obținut recolte de legume cu o calitate apreciată de beneficiari.

Prin evoluția ascendentă a afacerii sale agro-zootehnice, Alexandru-Dumitru Adobriței oferă un exemplu practic de voință și de reușită bazată pe doi piloni importanți, respectiv diversificarea activităților din fermă și realizarea unor produse cât mai naturale.

CITEȘTE ȘI: Cum să trăiești decent din 15 vaci! Dănuț Cugerian: Visam să reușim să ne susținem doar din ceea ce producem noi!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →