După ce a renunţat la agricultura ecologică din cauza problemelor cu ambrozia, fermierul bănăţean se luptă acum cu autorităţile pentru a-şi declara calamitate suprafeţele afectate de secetă şi grindină.
Potrivit acestuia, lipsa precipitaţiilor din primăvară a pus o presiune uriaşă asupra culturilor semănate în toamnă, în special pe suprafeţele din jurul localităţii Moşniţa Nouă, unde producţiile au fost mult sub pragul rentabilităţii. Prin urmare, la rapiţă, Dacian a recoltat în medie o tonă la hectar, după ce anul trecut obţinuse peste 3 tone, iar la grâu a înregistrat în această vară puţin peste 2.000 de kilograme la hectar, în condiţiile în care în 2023 a recoltat în jur de 6 tone media.
Dincolo de aceste pagube însemnate, fermierul din judeţul Timiş mai are o problemă, indiferenţa autorităţilor în ceea ce priveşte evaluarea suprafeţelor calamitate l-ar putea costa scump. „Eu mi-am dorit în primul rând să se facă această constatare pentru a mă putea justifica în actele contabile. Am făcut sesizări la Direcţia Agricolă Timiş în luna mai. O lună mai târziu mi s-a răspuns că nu există secetă în judeţul nostru, fără să constate nimeni care este de fapt situaţia în teren”, spune Dacian.
Ulterior, a apărut şi episodul cu grindina, după care, iarăşi, s-a adresat Direcţiei Agricole Timiş, fără ca să mai primească măcar un răspuns în acest caz. „Dacă vine cineva de la Finanţe în control eu ce pot să fac? O să le arăt pozele geolocalizate şi cam atât. Nu le va lua nimeni în considerare pentru că nu s-a făcut constatarea”, susţine pe bună dreptate tânărul fermier.
Ce spune DAJ Timiş?
Ne-am dorit să aflăm care este şi poziţia Direcţiei Agricole a Judeţului Timiş în acest caz şi am discutat chiar cu directorul Codruţ Ancheş, de la care am aflat că s-ar putea ca miezul problemei să fie undeva la nivel local, pentru că, susţine el, înştiinţarea din partea Primăriei Moşniţa Nouă a venit cu mare întârziere.
„Eu mi-am dorit să-l ajut pe Dacian, însă judeţul Timiş nu este declarat calamitat prin ordin de prefect. Iar el dorea să se facă o constatare de calamitare a culturii din cauza secetei. Noi am primit abia după o lună şi ceva înştiinţarea din partea Primăriei Moşniţa Nouă, deşi era obligată să facă asta în termen de 24 de ore. Problema e că eu nu mai am ce constata după ce fermierul a recoltat deja”, a precizat directorul DAJ Timiş.
Dar cu grindina cum rămâne?
Desigur, Dacian Sabău a recoltat în mare parte suprafeţele semănate în toamnă (a lăsat doar anumite parcele în speranţa că va veni totuşi cineva în câmp să observe dezastrul), pentru a nu înregistra o pierdere de 100%. Şi asta abia după ce a ajuns la concluzia că nimeni nu este interesat să constate paguba. Cât despre grindină, nimeni nu zice nimic… „Să vii tu acum să-mi spui, după o lună şi jumătate, că nu am avut grindină, când în câmp se puteau vedea spice rupte, boabe căzute, rapiţă scuturată”, e concluzia tristă la care a ajuns fermierul bănăţean.