Dacian Sabău a stropit rapița cu drona - Revista Ferma
6 minute de citit

Dacian Sabău a stropit rapița cu drona

Dacian Sabău a apelat la serviciile Etufarm, care a trimis o echipă de tehnicieni în vestul ţării tocmai din Brăila! Şi pentru că prima experienţă a fost un succes, Dacian se gândeşte să adopte pe viitor astfel de practici, aliniate principiilor sale de utilizare responsabilă a substanţelor chimice în agricultură.

Dacian Sabău, fermier din jud. Timis_b

”Consider că acesta este viitorul. Cel puţin în ceea ce priveşte aplicarea pesticidelor. Pentru că pe mine mă interesează să aplic tratamentele localizat, acolo unde este nevoie şi nu pe întreaga suprafaţă.” – DACIAN SABĂU, Tânăr fermier din jud. Timiș

Prima încercare cu rapiţa convenţională

Din totalul de 800 de hectare pe care le lucrează în prezent, 110 au fost însămânţate în toamnă cu rapiţă, cultură convenţională, şi alte 27 în sistem ecologic. Între timp, şi acestea din urmă au trecut în convenţional, însă parţial aceste suprafeţe sunt compromise, pentru că nu a putut interveni iniţial pentru a efectua tratamentele, mai ales pe partea de combatere a buruienilor, una dintre marile sale provocări. Chiar dacă a folosit cam aceiaşi hibrizi, de la Dekalb şi Maïsadour, pentru că, spune el, aceştia performează şi pe solurile mai puţin fertile, aşa cum sunt terenurile sale.

Soluri acide

„Fiind un sol aluvionar, avem probleme cu aciditatea şi atunci trebuie să facem corecţia PH-ului. Am folosit patru hibrizi, mai mult pentru a le testa potenţialul de producţie. Pentru că este practic primul an în care am reuşit să cultiv rapiţă în sistem convenţional”, ne-a mărturisit fermierul originar din Bihor, dar stabilit de ani buni în capitala Banatului.

aplicare tratament cu drona Agras T301_b

Drona de tip Agras T30, gata de lucru în ferma lui Dacian Sabău

Părăseşte sistemul de agricultură ecologică

Fermierul a fost constrâns să renunţe treptat la suprafeţele certificate bio, în special din cauza problemelor legate de ambrozie, dar şi a ciorilor, care consumă de pe câmp sămânţa netratată. Ce-i drept, acum presiunea este mult mai mică, după ce a trecut la combaterea chimică.

Angajament încheiat

„La ora actuală, mai avem puţin peste 150 ha cultivate în sistem ecologic, cu grâu și leguminoase, pe care le folosim mai mult pentru a fixa azotul şi a aduce materie organică în sol. Adică mazărea mai mult o încorporăm decât o recoltăm. Asta depinde şi de aportul de precipitaţii. Dacă e secetă, putem recolta, dar dacă avem ploi multe, îmburuienarea excesivă ne împiedică să mai recoltăm. Din toamnă nu vom mai avea suprafeţe cultivate în sistem ecologic pentru că ne-am încheiat angajamentul”, a precizat tânărul.

Și mai puține substanţe chimice

Adept al principiilor care definesc conceptul de agricultură sustenabilă, Dacian Sabău şi-a propus de anul acesta să reducă şi mai mult cantitatea de substanţe chimice pe care o aplică pe culturile sale. Pentru asta a apelat la prestatorii de servicii care folosesc drone pentru tratamentele fitosanitare. Astfel, undeva la mijlocul lunii mai, o echipă Etufarm a venit tocmai din Brăila pentru a-i stropi cultura de rapiţă cu fungicide.

aplicare tratament cu drona Agras T302_b

 

Avantajele aplicării tratamentelor cu drona

„Deja se instalase Alternaria, fuzarioza şi mana. Iar avantajul de a aplica tratamentele cu drona este acela că desface lanul prin turbulenţa pe care o creează, iar substanţa ajunge mai uşor la plantă. La rapiţă, de obicei presiunea fungică apare undeva la baza plantei”, argumentează fermierul. Şi chiar dacă a apelat la această tehnologie mai mult din curiozitate, intenţia sa este de a o adopta pe scară largă în viitor. Mai mult decât atât, are de gând să îşi achiziţioneze propria dronă, pentru a putea interveni la timp atunci când apar presiuni în cultură.

Prețul serviciilor pentru un hectar

Acum a plătit 20 de euro pe hectar, la care se adaugă TVA. Costul final nu include, desigur, substanţele şi apa, care este într-o cantitate foarte mică, undeva la 8 litri la hectar. „E puţin mai scump faţă de aplicarea din avion, care m-a costat în jur de 80 de lei pe hectar, echivalentul a 16 euro. Dar calitatea aplicării este mult mai bună în cazul dronei. Cu avionul merită mai mult aplicate insecticidele”, a constatat tânărul fermier.

Monitorizarea parcelelor cu drona

Acesta îşi propune ca pe viitor să scaneze parcelele tot cu drona, pentru a vedea unde există presiuni asupra plantelor de cultură şi abia apoi să intervină pentru combaterea propriu-zisă. „Îmi doresc să reduc cantitatea de substanţe chimice aplicate pe culturile agricole. Nu deţin o maşină autopropulsată, dar la dimensiunea exploataţiei noastre cred că o dronă ar fi mult mai potrivită. Am reuşi să amortizăm mult mai repede investiţia. Plus că avem o mobilitate mult mai mare”, consideră Dacian Sabău.

Economii de carburant şi culturi sănătoase

Mihai Andrei, cel care a pilotat drona în ferma lui Dacian, a ţinut să evidenţieze şi el beneficiile obţinute în urma utilizării acestor aparate de zbor în agricultură. „În primul rând, vorbim de economia de motorină, că nu mai trebuie să te plimbi cu două tractoare pe câmp. De asemenea, nu mai tasezi solul, nu strici cultura. Foloseşti o cantitate mult mai mică de apă şi de soluţie. Plus că poţi să faci inclusiv aplicare selectivă, dacă s-a făcut cartarea suprafeţelor”, a explicat reprezentantul Etufarm.

Dacian Sabău a stropit rapița cu drona_b

 Cât costă drona?

Pentru tratarea cu fungicid a culturii de rapiţă, Mihai Andrei a folosit o dronă de tip Agras T30, produsă de compania DJI şi echipată cu un rezervor de 30 de litri, şase motoare şi 16 duze pentru pulverizarea substanţelor fitosanitare. O astfel de dronă costă în jur de 20.000 de euro. Există şi un model mai mic, Agras T10, al cărui preţ e de numai 10.300 de euro (fără TVA inclus).

160 DE HECTARE PE ZI

Drona utilizată în apropiere de Timişoara dispune de radar pentru detectarea obstacolelor. Dacă se apropie la mai puţin de 3,5 metri de obiect, se opreşte şi trimite avertizări.

Autonomia de zbor a aparatului este între 8 şi 9 minute. Dar depinde foarte mult de configuraţia solei. „De regulă, în 8 minute poate acoperi cel puţin 2,2 hectare la un singur zbor. O astfel de dronă poate lucra într-o zi până la 160 de hectare. Am reuşit asta într-o fermă din judeţul Satu Mare, unde am erbicidat grâu”, a declarat reprezentantul Etufarm, care a venit în Banat însoţit de încă un coleg.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →