Cum vede Florin Stegariu ieșirea fermelor din impas: Avem nevoie de un acces mai mare în piețele naționale și internaționale! - Revista Ferma
7 minute de citit

Cum vede Florin Stegariu ieșirea fermelor din impas: Avem nevoie de un acces mai mare în piețele naționale și internaționale!

Ieșeanul Florin Stegariu a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români (ianuarie – iunie 2025). Crearea unui centru pilot de hub-uri inovative multisectoriale este una dintre prioritățile sale.

Florin Stegariu

Cu aproximativ 1200 de membri fermieri activi, Clubul Fermierilor Români (CFR) pentru Agricultură Performantă, în mandatul (de șase luni) al lui Florin Stegariu – CEO Strunga Winery Iași – își propune continuarea misiunii de a contribui la creșterea performanței fermierilor din România și la consolidarea unei viziuni unitare, atât prin participarea în cadrul intervențiilor de la București și Bruxelles, cât și prin asigurarea derulării proiectelor strategice începute de președinții anteriori.

ANGAJAMENT TRANSPARTINIC PE STRATEGIA AGRICULTURII

”Îmi doresc să lansăm proiecte și programe noi la nivel național care să răspundă provocărilor actuale. Avem nevoie de predictibilitate, în contextul crizelor din agricultură.

De asemenea, privind politica agricolă integrată, îmi doresc foarte mult să promovăm adoptarea inițiativei prezentate în congresul clubului din luna noiembrie anul trecut, respectiv a obiectivului pe 10 ani reprezentat printr-un angajament transpartinic care să reliefeze prioritățile agriculturii, indiferent de schimbările politice.

Să fie acea foaie de parcurs care să ne dea posibilitatea să avem un cadru de continuitate și de dezvoltare strategică”, puncta Florin Stegariu.

INOVAȚIE ȘI O NOUĂ GENERAȚIE DE FERMIERI

Noul președinte al Clubului Fermierilor Români are în plan transformarea Centrului pentru Inovare și Formare a Tinerilor Lideri și Antreprenori 4.0 în agricultură într-un proiect de anvergură europeană care, pe de o parte, să ofere posibilitatea realizării de inovații aplicate în mod accelerat în fermele din România și, pe de altă parte, să susțină schimburile de experiență și chiar exportul de know-how tehnologic.

”Dacă Israel a reușit, într-o zonă cu mult deșert, cred că și noi avem șansa și oportunitatea, în urma experienței acumulate în contextul tuturor crizelor prin care am trecut până acum. Avem reziliența necesară de a crea hub-uri de inovație.

Acest centru de inovare reunește foarte mulți tineri care vor să asigure atât transferul generațional în fermele de familie, cât și crearea/consolidarea unei noi generații de fermieri care să aducă inovația în agricultură mult mai bine, pentru a preîntâmpina crizele”, menționa fermierul ieșean.

Strunga Winery Cum vede Florin Stegariu ieșirea fermelor din impas: Avem nevoie de un acces mai mare în piețele naționale și internaționale!

FLORIN STEGARIU: E NEVOIE DE ASOCIERE ȘI UNITATE

Florin Stegariu a subliniat că un asemenea climat este absolut necesar, pentru a atrage mai repede soluțiile necesare în acest timp în care fermierii se confruntă cu multe probleme, de la schimbări climatice, perturbări ale pieței, recesiune economică și până la inegalități pe lanțul de valorificare a produselor ori mecanisme de finanțare insuficiente.

”Avem nevoie, în primul rând, de o viziune integrată ecosistemică. Se investesc foarte mulți bani în zona de procesare, atât prin programul Investalim, cât și prin proiectele derulate prin AFIR, dar trebuie să pregătim și segmentul de valoare adăugată, precum și zona de desfacere.

Avem nevoie de un acces mai mare în piețele naționale și internaționale. Aceasta este o axă prioritară pentru mine, îmi doresc foarte mult să fim pregătiți pentru a fi competitivi în piață”, atenționa noul președinte al CFR.

ELIMINAREA FACILITĂȚILOR FISCALE ARE EFECTE PUTERNICE

În viziunea sa, una dintre marile încercări de la începutul anului 2025 este aceea a eliminării facilităților fiscale.

”Este necesar să găsim soluții împreună, poate prin alte forme de sprijin, pentru a putea fi competitivi pe piață. Mă gândesc la dialog, în primul rând, să gândim modul prin care am putea asigura competitivitatea agriculturii, pentru a nu avea creșteri de preț la raft, nu doar pentru cei din procesare, ci și pentru cei din sectorul vegetal.

Prioritatea, acum, este aceea de a putea găsi soluții în zona de prevenție a efectelor puternic negative”, explica antreprenorul ieșean.

POLURI DE DEZVOLTARE REGIONALĂ

Una dintre direcțiile ultra-prioritare la care Florin Stegariu lucrează încă din perioada de dinaintea preluării mandatului de președinte al Clubului Fermierilor Români, atunci când coordona regiunea Moldova-Nord, este aceea a creării polurilor de dezvoltare regională.

”Un obiectiv specific regiunii și care poate fi replicat peste tot, în țară, este acela al creării unui hub inovativ multisectorial care să reunească atât fermieri cu vastă experiență, cât și tineri antreprenori în agricultură sau absolvenți ai programelor de dezvoltare în agricultură, pentru a concentra atât digitalizarea, cât și inovația regională, valoarea adăugată, potențialul turistic, accesul la piețe.

Să creăm un centru pilot de succes. Un hub inovativ multisectorial care să ne dea posibilitatea să fim relevanți și în care să ne implicăm cu toții, împreună cu autoritățile și prin parteneriate cu universitățile”, arăta Florin Stegariu.

Trebuie să găsim posibilitatea de a crea niște centre pilot de dezvoltare regională. Pentru a întări regiunile, avem nevoie de branduri regionale puternice. În mod concret, deja încerc să accelerez întărirea și dezvoltarea cooperării în zona de procesare, să găsim posibilitățile de a fi relevanți pe toate palierele de activitate. FLORIN STEGARIU, Președinte al Clubului Fermierilor Români

vita de vie crama winery Cum vede Florin Stegariu ieșirea fermelor din impas: Avem nevoie de un acces mai mare în piețele naționale și internaționale!

LOCAȚIA PRIMULUI HUB INOVATIV MULTISECTORIAL

Primul astfel de hub inovativ multisectorial, cu valoare de centru pilot, ar putea fi finalizat în județul Iași, chiar de către fermierul Florin Stegariu care, în comuna Strunga, lucrează aproximativ 2.600 ha de cultura mare (grâu, rapiță, porumb, floarea-soarelui) și 93 hectare plantație viticolă, de unde a pornit brandul Strunga Winery.

”Acesta este și contextul de a crea un centru pilot de hub-uri inovative multisectoriale, deoarece nu va exista o agricultură puternică fără unitate. În plantația cu viță de vie, avem 11 soiuri … și multe provocări pe drum. Avem o investiție aproape finalizată în domeniul turistic, respectiv o sală de degustări în cadrul cramei care va fi disponibilă începând cu luna mai 2025.

Va oferi posibilitatea turiștilor și vizitatorilor să ne cunoască, să putem împărtăși povestea locului, a zonei. Efectul imediat va fi integrarea produselor din ferma noastră în posibilitatea de a oferi atât o experiență gastronomică deosebită, cât și vizite, degustări și alte programe, coroborate, poate, cu ceilalți actori importanți din zona turistică Miclăușeni, Ruginoasa și Mircești, județul Iași. Satul românesc pus în prim plan, cu tot potențialul lui”, mărturisea tânărul fermier ieșean.

MIZA PE VACA DE CARNE

În cadrul Agrocom Strunga, jud. Iași, se cresc vaci pentru lapte din rasa Holstein și vaci pentru carne, din rasa Black Angus.

”Zootehnia reprezintă o activitate durabilă și competitivă, pentru a reduce deficitul economic, deficitul comercial. Și pentru mine, personal, este o prioritate. În anul 2025, vom dezvolta segmentul de creștere și exploatare a vacilor de carne. Vom aplica foarte mult acest concept de la furcă la farfurie, prin mărirea efectivului și prin șansa de a ajunge cât mai repede atât în zona de retail, cât și în zona de servire, chiar în cadrul unității pe care am dezvoltat-o la Crama Strunga.

În același concept, vizăm și dezvoltarea prin parteneriate locale și prin posibilitatea de a comercializa într-un timp relativ scurt”, explica Florin Stegariu.

Tânărul fermier Florin Stegariu a îmbinat tradiția cu modernitatea la crama Strunga Winery

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →