Tânărul fermier Florin Stegariu a îmbinat tradiția cu modernitatea la crama Strunga Winery - Revista Ferma
7 minute de citit

Tânărul fermier Florin Stegariu a îmbinat tradiția cu modernitatea la crama Strunga Winery

Comuna Strunga din jud. Iași, face parte dintr-un areal viticol de pe Dealurile Moldovei, în apropierea Castelului de la Miclăușeni, un important obiectiv istoric ce deschide calea spre vise de poveste.

Din timpuri de poveste provin și anumite denumiri ale Pământului-mamă al viilor de la Strunga, după cum arată specialiștii de la Crama Strunga Winery.
”Sunt denumiri populare vechi de câteva sute de ani, cum ar fi Dealurile Pârjolita și Calda. Legenda spune că însuși Pământul ar fi făcut un legământ cu primii oameni ai locului și le-a făgăduit simbria în roade bogate an de an, în schimbul muncii la câmp. Iar de atunci și până în prezent, oamenii au muncit pentru recolta de viță de vie, bucurându-se de răsplata bogată a Pământului”.

strunga winery Tânărul fermier Florin Stegariu a îmbinat tradiția cu modernitatea la crama Strunga Winery

VINUL, GRÂUL ȘI VALEA LACTEE

Florin Stegariu este tânărul fermier care a îmbinat armonios tradiția și modernitatea, a pus bazele cramei Strunga Winery și a creat o impresionantă poveste cu provocări și cu reușite, crezând permanent în valoarea pământului natal și a istoriei acestor locuri, inclusiv în istoria sistemului local de producție agroalimentară.
În cadrul Agrocom Strunga, județul Iași, Florin Stegariu lucrează aproximativ 2.700 ha de teren arabil, împreună cu familia sa. Produce grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui. Pe o plantație viticolă modernă pe care a creat-o de la zero și care include 11 soiuri de struguri pentru vin, majoritatea românești, obține materia primă pentru vinurile noului brand Strunga Winery.
În acest an, a demarat procesul de dezvoltare a cramei și a pus în aplicare un proiect rebranding, a sectorului zootehnic și a celui de obținere a produselor lactate din materie primă proprie, sub denumirea Valea Lactee – produse de la văcuțe cu stea în frunte.

florin stegariu 01 Tânărul fermier Florin Stegariu a îmbinat tradiția cu modernitatea la crama Strunga Winery

Ne propunem să avem la fabrica de lactate de la Strunga o paletă de 10-12 produse, în etapa inițială. Nici nu ne dorim un portofoliu foarte vast, ci vrem să avem o linie de brand care să ne permită o ușurință în a asigura continuitatea produselor noastre. FLORIN STEGARIU, fermier din Strunga, jud. Iași

RODUL PĂMÂNTULUI ÎN ECHILIBRU PERFECT

“Viticultura și vinificația reprezintă pasiuni ale sufletului meu, motiv pentru care, chiar fără a beneficia de la început de prea multă încredere, am înființat o plantație viticolă de aproximativ 90 de hectare, am creat crama și brandul de vinuri Strunga Winery. Am așezat totul sub principiul RODUL PĂMÂNTULUI ÎN ECHILIBRU PERFECT și nu a fost întâmplător, crama reușind să obțină foarte multe medalii de aur și distincții naționale și internaționale.
4 medalii de aur au fost obținute la începutul lunii iunie la cel mai mare concurs de vinuri din Europa de Est dar avem și două medalii de aur la Bordeaux, la cea mai veche expoziție, cel mai mare și cel mai prestigios concurs de vinuri din Franța. De asemenea, Feteasca neagră a confirmat din nou, atât cu distincții la Berlin, Londra, Bordeaux, cât și în România, acest soi din zona Iașului (Uricani) având un mare potențial și aducând recunoaștere arealului nostru viticol. Este un motiv pentru care readuc în discuție faptul că un eventual brand de țară construit în zona vinului și a României viticole trebuie să pornească cu acest soi fanion și de mare potențial, Fetească neagră. Din suprafața de 90 de hectare cu viță de vie, cu acest soi avem 13 hectare, cu o expoziție foarte bună pe dealul Pârjolita”, arăta Florin Stegariu.

EXPORTURI DE 7% DIN CIFRA TOTALĂ

Vinurile de la Crama Strunga sunt exportate în Belgia, Marea Britanie, Suedia, Italia, Polonia, fiind prognozat ca volumul exportului să crească în anul 2023 cu aproximativ 45% față de anul 2022. “Anul acesta, ne așteptăm ca exportul să reprezinte undeva la 7% din cifra totală, față de 4,5 la sută în anul 2022. Producția a crescut și ea, datorită faptului că au intrat pe rod și ultimele plantații. Anul trecut, am procesat 420 de mii de litri de vin și ne dorim să păstrăm o creștere în 2023. Probabil, va fi o creștere cu 50 la sută producție, dar este totul sub cerul liber și vom vedea ce se va întâmpla până la finalul campaniei de recoltare din toamna acestui an”, menționa antreprenorul ieșean.
Din luna ianuarie 2023, fermierul ieșean Florin Stegariu a devenit membru al Consiliului Director al Clubului Fermierilor Români, reprezentând regiunea Moldova Nord.
Pe plan local, prin activitatea viti-vinicolă și prin revigorarea segmentului de producție agro-zootehnică până la etapa finală, respectiv până la obținerea de alimente servite în propria sală de degustări, tânărul antreprenor ieșean încearcă să contribuie cât mai mult la dezvoltarea agroturistică a axei Mircești – Strunga – Tg. Frumos, județul Iași.

REVENIREA PE PIAȚA LACTATELOR

În acest an, au fost realizați pași importanți în rebranduirea celei mai vechi fabrici de lactate din județul Iași, respectiv fabrica din Strunga, creată în anul 1995 de către părinții săii, Maria și regretatul Florin Stegariu.
”Tatăl meu a fost Doctor în Medicină veterinară, iar mama este absolventă a Facultății de zootehnie. Au iubit animalele și au creat un nucleu valoros de vaci care furnizau materia primă pentru obținerea unor sortimente de lactate deosebit de apreciate pe piața ieșeană, acolo unde aveau propriul magazin. Mi-am dorit să aduc un plus în ceea ce înseamnă astăzi unitatea și am demarat un proiect de rebranding total al fabricii de lactate, construind o nouă echipă și aducând tehnologii care să ne ofere noi rețete, noi produse, pentru a valorifica laptele obținut în ferma proprie”, arăta Florin Stegariu.
Brandul se va numi Valea lactee și proprietarii spun că produsele sunt de la văcuțe cu stea în frunte, datorită faptului că atât ferma zootehnică și pășunea, cât și fabrica de lapte se află într-o vale de o frumusețe cerească.
După un proces de restaurare a sectorului zotehnic și a fabricii, acum reașează nucleul și procesează zilnic 600 litri de lapte. Obiectivul pentru finalul anului 2023 este de 1.200-1.500 litri lapte/zi”.

crama strunga winery Tânărul fermier Florin Stegariu a îmbinat tradiția cu modernitatea la crama Strunga Winery

DEGUSTĂRI DE LACTATE, VINURI ȘI PRODUSE DIN CARNE

În ferma zootehnică de la Strunga se cresc vaci din rasa Holstein, în ultimele șase luni fiind achiziționate și vaci din rasa Black Angus, pentru aplicarea conceptului ”Farm to fork”, turiștii care vizitează crama având la dispoziție un meniu cu produse obținute exclusiv în fermele proprii.
”O altă latură a investițiilor este aceea a realizării unei săli proprii de degustare care va fi gata în prima parte a anului 2024. Castelul Miclăușeni, unde realizam degustările, va intra într-un amplu proces de restaurare, ceea ce cumva ne-a grăbit să construim la Strunga, exact în mijlocul plantației viticole, o sală de degustări cu o capacitate de 150-180 de locuri și care va avea inclusiv o sală de maturare a vinurilor în baricuri de stejar, special amenajată pentru a putea fi vizitată. Aici, vom prezenta și degusta absolut toate produsele obținute în ferma noastră, inclusiv brânzeturi cu maturare îndelungată, legume, fructe-având și un sector pomicol cu cireș, prun și măr. Principiul de a oferi o deosebită experiență gastronomică și viticolă este aplicat și în magazinele proprii, anul 2023 fiind anul deschiderii unui nou magazin, în Piața Nicolina din Iași”, explica tânărul fermier.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →