Dacă vreţi să sacrificaţi şi să vindeţi carnea de miel, ANSVSA a stabilit condiţii stricte pe care trebuie să le respectaţi. Când este permisă sacrificarea în spaţiile temporar amenajate?
- Exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare să deţină autorizare/înregistrare sanitară-veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
- Animalele să aibă o stare corespunzătoare de sănătate şi să fie identificate conform legislaţiei în vigoare;
- Respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător.
TRANSPORTUL ANIMALELOR DESTINATE SACRIFICĂRII
Inspectorii DSVSA în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie vor controla în trafic transporturile de miei şi vor verifica:
- Condiţiile de igienă, a dezinfecţiei şi a documentelor de autorizare sanitară veterinar a mijloacelor auto pentru transportul acestor animale;
- Documentele însoţitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor şi documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar).
- Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA, precum şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii.
SPAŢII AMENAJATE TEMPORAR
DSVSA vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiţii în care:
- în aceste spaţii amenajate temporar sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară;
- există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, dacă se constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare.
CONDIŢII PENTRU CARNEA DE MIEL
Loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar.
Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar.
Marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA.
Funcţionarea centrelor (locurilor) de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 22 aprilie – 3 mai 2024 (premergătoare Paştelui ortodox), orele 07:00-17:00.