Cum să optimizezi alăptarea purceilor sugari din mame hiperprolifice - Revista Ferma
6 minute de citit

Cum să optimizezi alăptarea purceilor sugari din mame hiperprolifice

Primele zile din viața purceilor sunt cruciale pentru supraviețuire, mai ales în ceea ce privește alăptarea purceilor sugari iar pentru asta ei trebuie să aibă acces la colostru. Cum rezolvăm acest deziderat știind că scroafele hiperprolifice ale zilelor noastre pot făta peste 16 purcei?

alaptarea purceilor sugari si prolificitatea scroafelor Cum să optimizezi alăptarea purceilor sugari din mame hiperprolifice
Credit foto @iStock.com/588581582 Jevtic

Purceii trebuie să aibă acces la colostru încă din primele ore de viață din cel puțin două motive:

1) dezvoltarea sistemului imunitar și

2) degradarea rapidă a caracteristicilor utile ale colostrului matern.

Subiectul devine însă mai complicat dacă avem în vedere scroafele hiperprolifice ale zilelor noastre care, în mod obișnuit, pot făta, în medie, peste 16 purcei. Evident că acest lucru a determinat inițierea unor soluții manageriale pentru alăptarea purceilor sugari, cu atât mai mult cu cât creșterea semnificativă a prolificității a condus la scăderea inerentă a greutății individuale a purceilor la fătare și la o creștere a mortalității acestora la valori, de multe ori, alarmante.

Alăptarea fracționată, o soluție?

Una dintre soluțiile adoptate în majoritatea fermelor comerciale a fost ceea ce se cunoaște sub denumirea de split-suckling sau alăptarea fracționată, în care purceii mai mari din cuib erau separați de mamă pentru un anumit interval de timp, în ideea ca și cei mai mici să aibă acces la supt și, implicit, la o minimă cantitate de colostru vital.

Recent însă s-au multiplicat studiile care și-au propus să evalueze în ce măsură această manoperă mai are, cu adevărat, efectele scontate asupra supraviețuirii, dar și a performanțelor de creștere a purceilor în maternitate. Astfel, din cele 12 articole publicate între anii 1985 și 2023 rezultă mai degrabă controverse decât clarificări ale efectelor alăptare a purceilor sugari prin fracționare.

Două dintre aceste aduc argumente pozitive și, oarecum surprinzător, tot două vin cu dovezi ale impactului negativ. Însă, majoritatea – 8 articole – au concluzionat că alăptarea fracționată nu are nici un impact asupra mortalității pre-înțărcare sau a sporului mediu zilnic al purceilor sau a cuibului.

Alăptarea purceilor sugari prin metoda fracționată: experiment cu rezultate surprinzătoare!

Într-un experiment din 2023, derulat în SUA, s-a dorit o și mai clară evaluare, prin compararea cuiburilor la care s-a practicat fracționarea cu cele la care procedeul nu a fost aplicat, pe un număr total de 460 de cuiburi, respectiv 3200 de purcei.

Răspunsurile la cele patru întrebări-ipoteză legate de alăptarea fracționată au fost absolut uimitoare! Iată-le:

  1. Are această procedură efecte pozitive asupra sporului mediu zilnic a purceilor? Răspunsul: NU!
  2. Determină aceasta o scădere a mortalității acestora? Răspunsul: NU!
  3. Are vreo influență pozitivă asupra purceilor născuți către finalul fătării? Răspunsul: NU!
  4. Are procedura efecte pozitive asupra cuiburilor mari (peste 15 purcei la scroafe cu mai puțin de 15 mameloane)? Răspunsul: NU!

CITEȘTE ȘI: 4 strategii pentru supravieţuirea purceilor în maternitate

Rezultate și mai surprinzătoare în practică!

Mai mult, studiul a avut în vedere și dacă această procedură – devenită, cum spuneam, una de rutină în fermele comerciale – are vreun impact asupra purceilor considerați ca fiind, la naștere, mici (sub 1,4 kg) sau, dimpotrivă asupra celor mari (peste 1,7 kg). Iar rezultatul a fost din nou surprinzător.

Se pare că alăptarea purceilor sugari prin fracționare nu are efecte pozitive asupra primei categorii, însă are impact negativ asupra celei de a doua! Respectiv, mortalitatea în rândul purceilor mari fiind mai mare decât în cuiburile la care nu s-a aplicat procedura de separare clasică.

Cum spuneam, în practică se consideră că acei purcei care se nasc spre finalul procesului de fătare au adesea o greutate individuală mai redusă, mai ales când cuibul este mare (peste 15 purcei), iar mamele au mai puțin de 15 mameloane. Ca atare, aceștia sunt considerați – oarecum logic – a fi purcei cu un mare risc de pierdere, mai ales în primele 3 zile de viață.

Surprinzător este faptul că aceștia nu par să fi avut niciun avantaj – de supraviețuire și de creștere – față de purceii din aceeași categorie de risc la care nu s-a aplicat alăptarea fracționată.

purcei sugari Cum să optimizezi alăptarea purceilor sugari din mame hiperprolifice
credit foto @iStock.com/Aumsama

Ameliorarea a rezolvat problema

Ca atare, se pune întrebarea legitimă: de ce se mai aplică această procedură? Iar răspunsul imediat ar fi: din inerție, întrucât realitățile s-au schimbat în ultimii 30 și în privința ameliorării scroafelor moderne.

În primul rând, aceste scroafe au fost selecționate pentru un număr crescut de mameloane funcționale, conducând implicit la creșterea capacității lor de a alăpta un număr sporit de purcei, element important mai ales cu privire la consumul de colostru și a capacității acestora de a supraviețui.

Prolificitate și purcei mai mari la fătare

Privind retrospectiv, în urmă cu 30 de ani, scroafele erau selectate doar pentru creșterea prolificității, aspect care a condus la o scădere semnificativă a greutății purceilor la fătare, însoțită de o creștere alarmantă a mortalității acestora.

Această situație a ajuns – prin intermediul presei – la urechile publicului larg care a considerat efectul ca fiind inacceptabil! Astfel, din 2014, companiile de ameliorare și-au ajustat procedurile de selecție, orientându-se spre scroafe care sunt prolifice dar, în același timp, aveau și calitatea de a produce purcei mai mari!

În consecință, care mai e rostul alăptării fracționate a purceilor în zilele noastre? Se pare că nu mai există această necesitate întrucât scroafele moderne au un număr mult mai mare de mameloane funcționale față de acum 25 de ani și fată purcei mai mari.

În consecință, sunt perfect capabile să le asigure acestora colostrul și, ulterior, lapte pe toată durata perioadei de alăptare a purceilor sugari. Mai mult, tehnic vorbind, aplicarea alăptării fracționate a cuibului necesită un efort considerabil din partea personalului care, după cum știm, e tot mai dificil de găsit.

Prin urmare, ce avem de făcut?

Cercetările actuale par să sugereze focalizarea asupra îngrijirii mai atente a purceilor sugari în prima lor zi de viață.

Cum anume? Prin amplificarea atenției asupra furajării, adăpării și îngrijirii scroafelor, dar mai ales prin asigurarea unei mediu ambiant (temperatură și igienă) cât mai apropiat de cerințele fiziologice ale animalelor. Pare simplu și totuși e atât de complicat de pus în practică.

Alăptare a purceilor sugari prin metoda fracționată a funcționat perfect în perioada în care hiperprolificitatea scroafelor a crescut veriginos, în paralel cu scăderea greutății individuale a purceilor. Se pare că azi nu mai este cazul! Ameliorarea genetică și-a făcut datoria încă o dată!

Vizionează pe youtube: Un Duroc de o jumatate de tona

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →