Cum să eviți pierderile cauzate de dăunători în această iarnă. Vezi semnele atacului de gândac ghebos și de rozătoare în câmp! - Revista Ferma
6 minute de citit

Cum să eviți pierderile cauzate de dăunători în această iarnă. Vezi semnele atacului de gândac ghebos și de rozătoare în câmp!

Cine crede că în perioada aceasta suntem scutiți de invazia de dăunători în semănăturile de toamnă se înșeală. Gândacul ghebos și rozătoarele stau deja la pândă în câmp.

Iată câteva semne care îți indică ce urmează: un atac de proporții sau o iernare fără probleme!

vetre de atac de daunatori Zabrus tenebrioides Cum să eviți pierderile cauzate de dăunători în această iarnă. Vezi semnele atacului de gândac ghebos și de rozătoare în câmp!
Vetre de atac cauzate de larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) la grâul de toamnă

În mod obișnuit, dăunătorii culturilor agricole nu au activitate în a doua jumătate a lunii decembrie și în ianuarie. Acum câteva decenii, doar în ferestrele iernii existau probleme cu atacul larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) la cerealele de toamnă, atunci când nu era strat de zăpadă, iar temperatura aerului depășea 3 grade Celsius mai multe zile consecutiv. Asta era o raritate atunci…

În ultimii ani, zăpada pe câmp e o raritate

În sudul țării, ultimele ierni mai normale au venit cam pe la sfârșitul lui ianuarie – februarie sau în prima parte a lunii martie.

Ne amintim și de ianuarie 2017 sau de anul 2012, când în martie stratul consistent de zăpadă a rezistat mai mult de 40 de zile și temperaturile minime au coborât, în unele nopți, sub -20℃. În anii care au urmat, am avut doar episoade de iarnă, întrerupte de perioade, mai mari sau mai mici, cu temperaturi mai ridicate față de normal.

Cel mai recent exemplu este Crăciunul din 2023. Cu două zile înainte de frumoasa Sărbătoare, în zonele montane, în Transilvania, în unele zone din Banat și din Moldova, a fost un episod veritabil de iarnă cu viscol și ninsori consistente.

După acest episod hibernal, au urmat temperaturi specifice începutului de aprilie, cu maxime peste 15℃, chiar 19-20℃ în zonele sudice.

daunatori in camp iarna Zabrus tenebrioides Cum să eviți pierderile cauzate de dăunători în această iarnă. Vezi semnele atacului de gândac ghebos și de rozătoare în câmp!
Larva gândacului ghebos

Putem avea surprize! Dăunătorii pun deja probleme în câmp!

Că putem avea surprize cu atacul dăunătorilor și în această perioadă. Atacul larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) a început să fie din ce în ce mai ridicat în multe zone agricole ale țării, la fel ca pe vremuri.

Practicarea monoculturii și lipsa tratamentului semințelor cu un inseticid sistemic au dus, în timp, la înmulțirea acestui dăunător. Atunci când s-a generalizat tratamentul semințelor cu insecto-fungicide, se considera că Zabrus tenebrioides era doar un element faunistic și că atacurile mari, de pe timpuri, sunt doar în manualele de entomologie agricolă sau în amintirile celor mai experimentați fermieri care activează în prezent în agricultură.

Iată că acum avem probleme din ce în ce mai mari cu larvele gândacului ghobos nu doar în toamnă, ci și în perioada iernii calendaristice. Iar pentru acest lucru trebuie să se întrunească mai multe condiții:

  • Umiditatea solului să fie corespunzătoare pentru larve: ploile din noiembrie au dus la creșterea acestui parametru (favorabil pentru plante, dar și pentru dăunător).
  • Să fie mai mult de 3 grade Celsius o perioadă mai îndelungată. Și această condiție este din ce în ce mai des îndeplinită în ultimii ani.
  • Rezervă biologică ridicată a acestui dăunător. Ea există și o găsim în multele ferme care practică monocultura.

Rozătoarele pot ataca în ferestrele iernii

Sunt mai multe specii, dar cea mai reprezentativă este șoarecele de câmp (Microtus arvalis). În literatura de specialitate autohtonă se menționa că o dată la câțiva ani se pot produce invazii puternice ale șoarecilor de câmp, la semănăturile de toamnă sau în lucerniere. În ultimii ani, în multe zone ale țării, aceste invazii se produc anual. Și chiar și la rapiță. În acest an au fost mari probleme cu atacul rozătoarelor în zona de vest a țării.

Fermierii au învinuit sistemul de lucrări minime ale solului și „no tillage”, deoarece în urma acestor practici rezultă o cantitate mai mare de resturi vegetale care pot favoriza rozătoarele. Însă și în sistemul clasic de lucrări ale solului putem avea rozătoare: dacă există pierderi la recoltarea porumbului sau a florii soarelui ori dacă solul este uscat ca urmare a secetei excesive și nu se poate prelucra.

Daune produse de larvele gandacului ghebos Cum să eviți pierderile cauzate de dăunători în această iarnă. Vezi semnele atacului de gândac ghebos și de rozătoare în câmp!
Daune produse de larvele gândacului ghebos

Cum putem preveni și contracara atacurile?

O bună supraveghere a culturilor de toamnă și acțiuni de combatere cu substanțele omologate pentru acești dăunători, numai acolo unde situația din teren o cere și dacă prognozele meteorologice indică o vreme mai caldă decât în mod normal pentru următoarele 7-10 zile.

Cine are posibilitatea, poate efectua supravegherea câmpului cu ajutorul dronelor pentru depistarea timpurie a atacului. Cu cât depistăm mai rapid o problemă în câmp, cu atâta putem interveni mai repede să o rezolvăm. Dar cel mai important este să nu creăm condițiile pentru ca populațiile acestor dăunători, care pot ataca și în ferestrele iernii, să crească de la un an la altul.

Trebuie să respectăm toate măsurile de prevenire și de combatere ca la carte, pentru a menține aceste populații sub pragul economic de dăunare (PED). Fiindcă acolo unde temperaturile din iarna calendaristică sunt anormal de ridicate, dacă sunt populații scăzute ale dăunătorilor, atacul acestora din ferestrele calde ale iernii este fără urmări economice.

Acolo unde populațiile sunt ridicate sau unde avem monocultură este important de făcut o monitorizare periodică.

ATENȚIE! CONDIȚII PENTRU ATACUL ROZĂTOARELOR

De regulă, aceste mici mamifere nu hibernează iarna. Putem avea probleme în această perioadă calendaristică cu ele? Da, dacă se îndeplinesc anumite condiții:

  • Să nu plouă foarte mult;
  • Să fie temperaturi mai ridicate;
  • Să avem o cantitate mai mare de resturi vegetale sau pierderi de la recoltarea culturii precedente;
  • Scăderea populațiilor dușmanilor naturali ai rozătoarelor (bufnițe, cucuvele, șoimi, nevăstuici etc).
Rozatoare in porumbiste Cum să eviți pierderile cauzate de dăunători în această iarnă. Vezi semnele atacului de gândac ghebos și de rozătoare în câmp!
Rozătoare în porumbiște – sursă potențială de atac în solele învecinate, în iernile calde

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →