O veche vorbă românească spune că omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. Parafrazând, putem afirma, fără să greşim, că fermierul câştigat este acela care îşi pregăteşte încă din iarnă maşinile şi utilajele agricole pentru campania din primăvară.
Teoretic, lucrurile stau simplu în ceea ce priveşte pregătirea utiajelor agricole, în sensul că fermierii trebuie să-şi facă reviziile şi să repare defecţiunile constatate. În realitate, orice fermier ştie că deseori intervin o serie de probleme. De la alegerea furnizorului responsabil cu repararea tractoarelor şi utilajelor, până la condiţiile de păstrare a maşinilor agricole.
În ediţia de faţă, Recolte bogate prezintă, în premieră pentru presa de agri-business din România, sfaturi utile acordate fermierilor direct de către dealerii de utilaje agricole. Respectarea ponturilor aflate de la specialiştii în mecanică agricolă pot prelungi semnificativ viaţa utilajelor, conducând în mod nemijlocit la creşterea veniturilor.
MUNAX
Alina Văcar, asistent manager: „Rozătoarele pot produce daune importante”
În opinia Alinei Văcar, un fermier trebuie să ţină neapărat cont de câteva lucruri dacă doreşte să exploateze la un randament cât mai mare maşinile şi utilajele agricole din dotare.
Cele mai importante elemente sunt spălarea şi curăţarea utilajelor, identificarea defecţiunilor minore şi majore în ceea ce priveşte buna funcţionare, efectuarea reparaţiilor în timpul stagnării utilajelor, efectuarea reviziilor obligatorii, verificarea instalaţiilor de răcire, verificarea instalaţiei electrice.
În perioada 18 noiembrie 2010 – 28 februarie 2011, Munax vine în întâmpinarea fermierilor cu o campanie concepută special pentru aceştia, atât din punct de vedere al preţurilor cât şi al disponibilităţii companiei.
„Avem o ofertă avantajoasă pentru cei care doresc să înceapă campania de primăvară cu utilaje reparate/revizuite din timp. Tarifele la manoperă le-am redus de la 60 lei/oră la 45 lei/oră. Preţul nu conţine TVA. Tariful pentru deplasare rămâne neschimbat. Aceste tarife promoţionale sunt valabile la toate punctele noastre de lucru din ţară”, declară Alina Văcar.
Şi pentru ca efortul fermierilor să fie minim în astfel de activităţi, Munax încearcă să se plieze şi mai mult pe necesităţile producătorilor, efectuând reviziile chiar la domiciliul clienţilor. „Echipele noastre de service pot efectua deplasări la faţa locului pentru constatări şi reparaţii.
În acest context dorim să venim în sprijinul partenerilor noştri, oferind, în perioada amintită, reduceri semnificative atât la piese de schimb cât şi la manoperă, contribuind astfel la economisirea de timp şi de bani”, susţine Alina Văcar.
Reprezentantul Munax dezvăluie câteva secrete pentru cei care doresc să aibă costuri cât mai mici cu reparaţiile la utilajele agricole. Astfel, în timpul iernii, fermierii trebuie să încerce să protejeze utilajele de rozătoare, să păstreze bateria, demontată, într-un spaţiu corespunzător, şi să parcheze tractoarele într-un loc ferit de intemperii.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la piesele de schimb, Alina Văcar spune că în 2010 nu au fost înregistrate schimbări semnificative comparativ cu 2009. Iar cele care au existat au fost influenţate de fluctuaţiile cursului valutar.
MAP
Raluca Flueraş, referent marketing: „Facilităţi în lanţ până la 15 martie 2011”
Pentru a fi în concordanţă cu necesităţile fermierilor, Maşini Agricole Performante (MAP) derulează chiar în această perioadă o ofertă tentantă pentru agricultori. Este vorba de programul „Utilaje cu avans 0%”, recomandat celor interesaţi de achiziţionarea de tractoare, combine şi alte utilaje agricole.
„Acest program se desfăşoară până în data de 28 februarie 2011 şi vine în întâmpinarea fermierilor care nu dispun de resurse financiare în prezent. Facilitatea programului constă în faptul că fermierii îşi pot achiziţiona utilajele dorite cu zero avans, urmând ca prima tranşă din plata propriu-zisă să fie efectuată în luna septembrie a anului 2011”, explică Raluca Flueraş.
Pe lângă facilitatea avansului, la MAP fermierii incluşi în programul menţionat mai beneficiază de preţuri accesibile pentru o serie de utilaje agricole. “Utilaje cu avans 0%” este organizat în colaborare cu Intesa Sanpaolo Bank, care asigură partea de finanţare.
Raluca Flueraş spune că fermierii pot apela MAP şi pentru efectuarea reviziei de iarnă a utilajelor, mai ales că până în 15 martie 2011 compania oferă o multitudine de discount-uri, pentru o serie de servicii.
“Eu cred că este important faptul că acordăm o reducere de 50 la sută la manoperă. De asemenea, pentru consumabile societatea noastră practică, tot până în 15 martie 2011, o reducere de 30 la sută, prin care fermierii pot face economii importante de bani.
Şi nu în ultimul rând, îi anunţăm pe cei care apelează la noi, că oferim un discount de 20 la sută pentru piese de schimb la tractoare, combine şi utilaje”, susţine reprezentantul MAP.
Trucuri de la MAP
Săndel Prodal, şef de service la MAP, oferă fermierilor câteva sfaturi utile în ceea ce priveşte păstrarea tractoarelor şi maşinilor agricole pe timp de iarnă. Reprezentantul MAP spune că există câteva trucuri, care, dacă ar fi cunoscute de către fermieri, ar prelungi semnificativ viaţa unor componente ale utilajelor. Concret, el se referă la modalitatea de întreţinere a anvelopelor, curelelor şi lanţurilor.
“De pildă, este foarte important ca pe timpul lunilor de iarnă, anvelopele să fie suspendate şi dezumflate. De asemenea, curelele şi lanţurile ar trebui păstrate slăbite şi nu în formă întinsă, deoarece astfel acestea se slăbesc şi se pot distruge mult mai repede”, explică Săndel Prodan.
TEHNODIESEL
Jarco Kelity, responsabil service: „Fermierii ar trebui să profite de ofertele din pre-sezon”
Reprezentantul Tehnodiesel SRL consideră că, pentru a porni cu dreptul în campania agricolă de primăvară, orice fermier trebuie să acorde atenţia necesară pregătirii utilajelor agricole încă din iarnă.
Astfel, o verificare sumară a maşinilor şi utilajelor trebuie să cuprindă neapărat verificarea tuturor funcţiilor, continuată cu repararea defecţiunilor constatate, operaţie care este preferabil să se facă iarna, când nu e de lucru în câmp.
La operaţiile menţionate se adaugă înlocuirea filtrelor şi a uleiurilor, respectiv achiziţionarea unui stoc de consumabile. „Apreciem drept importantă schimbarea filtrelor şi a uleiurilor, dar şi revizia periodică în funcţie de orele de lucru efectuate de la ultima revizie. De asemenea, de o mare importanţă este pregătirea unui stoc minim de piese – filtre, garnituri, curele – care salvează timp preţios în campanie. Ar trebui ca fermierii să profite de ofertele pe care dealerii le au în pre-sezon”, susţine Jarco Kelity.
În ceea ce priveşte ofertele destinate fermierilor, reprezentanţii Tehnodiesel afirmă că producătorii agricoli care apelează la serviciile lor în perioada de faţă beneficiază de unele facilităţi. „Oferim reduceri de preţuri la filtre, kit-uri de revizie. La acestea se adaugă reducerile la tarifele de service şi cele privind deplasarea la exploataţia clientului.
Nu în ultimul rând, şi noi oferim aşa-numitele discount-uri pre-sezon la comenzi”, susţine Jarco Kelity. Reprezentantul Tehnodiesel spune că modul de păstrare a utilajelor pe timpul iernii influenţează în mod direct costurile cu întreţinerea maşinilor agricole.
Astfel, potrivit studiilor companiei, reviziile periodice la orele prescrise, de exemplu, echivalează cu peste 40 la sută din viaţa utilajelor, iar păstrarea maşinilor agricole sub acoperiş, ferite de intemperii, poate prelungi cu circa 30 la sută viaţa utilajelor.
„De asemenea, de o mare importanţă este verificarea zilnică a nivelului de ulei, a lichidului antigel, a posibilelor scurgeri, verificarea jocurilor, a stării acumulatorului, a chederelor cabinei, a elementelor de uzură, a sistemelor de protecţie (burdufuri, apărători etc.) Această operaţie poate prelungi cu circa 20 la sută viaţa utilajelor.
Desigur, la acestea mai putem nota operaţiunile de gresare periodică a maşinilor agricole în locurile indicate în cartea tehnică, dar şi lucruri utile cum sunt spălarea şi curăţarea după terminarea lucrului”, explică responsabilul de service al Tehnodiesel.
IPSO
Diana Sava, responsabil promovare: „Oferim diagnostic şi soluţii”
Diana Sava susţine faptul că, indiscutabil, perioada de iarnă este cea mai indicată pentru operaţiile de reparaţie şi pregătire a echipamentelor pentru campania de primăvară-vară. Fiecare utilaj agricol necesită o anumită pregătire în prealabil, printre care putem enumera câteva acţiuni de care trebuie să se ţină cont.
Diana Sava spune că, în perioada de faţă, IPSO Agricultură derulează o serie de programe mulate pe nevoile fermierilor. În primul rând este vorba despre “Programul de iernare la maşinile de erbicidat”.
“Am conceput pentru această iarnă un pachet promoţional care conţine manopera, transportul la client şi pregătirea maşinii de erbicidat pentru stocarea pe timpul iernii cu lichid anti-îngheţ Cool-Gard, produs recomandat de producătorul John Deere pentru sezonul rece”, explică Diana Sava.
Un alt program pentru fermieri este cel referitor la diagnosticarea combinelor. “Oferim diagnosticare gratuită realizată la sediul clienţilor, în urma căreia piesele de schimb pentru combină care trebuie comandate, vor fi achiziţionate de către clienţi cu un discount de 15 la sută, cu livrare în aprilie 2011”, susţine Diana Sava.
Nu în ultimul rând, fermierii pot beneficia de pachete de kituri de service, special create pentru pregătirea mai uşoară a tractoarelor pentru campania de primavară.
Ghidul operaţiunilor IPSO
IPSO Agricultură vine în sprijinul fermierilor cu o trecere în revistă a principalelor operaţiuni care trebuie executate la pregătirea utilajelor şi maşinilor agricole pentru campania de primăvară:
Semănătorile de plante prăşitoare şi chiar şi cele de păioase: se curăţă foarte bine, mai ales în zona rampelor de vacuum (unde e cazul) şi a paleţilor turbosuflantei, se verifică toate zonele de etanşare a instalaţiilor de vacuum sau presiune de aer, trebuie refăcută etanşeitatea instalaţiei de vacuum sau presiune acolo unde e cazul, se verifică şi schimbă rulmenţii (unde e cazul) de la roţile de transport, de tasare sau de transmisie, se verifică starea tehnică a lanţurilor de transmisie şi a curelelor, înlocuirea acestora dacă este necesar, curăţarea şi depozitarea la interior a elementelor dozatoare care sunt în general din plastic, sensibile la variaţii de temperatură.
Maşinile de erbicidat: spălarea şi curăţarea exterioară şi interioară a instalaţiilor de pulverizat; pregătirea pentru iarnă a instalaţiilor de erbicidat se face prin introducerea de substanţe anti-îngheţ şi efectuarea de probe funcţionale, testarea duzelor şi înlocuirea celor defecte sau uzate (o duză uzată nu asigură rata calculată de aplicare).
Pluguri: se impune verificarea funcţionării corecte, verificarea scurgerilor hidraulice şi remedierea lor; se verifică uzura elementelor de lucru şi înlocuirea acestora acolo unde e cazul; de asemenea, se verifică elementele de siguranţă (bolţuri de forfecare, de întindere) şi se înlocuiesc, dacă este cazul, cu piese originale. Atenţie! Trebuie neapărat protejate elementele de lucru cu ulei şi vaselină.
Grape cu disc, grape rotative, cultivatoare, combinatoare: verificarea funcţionării corecte a sistemelor hidraulice, înlăturarea scurgerilor de ulei, verificarea elementelor de lucru şi schimbarea acestora.
Combine: curăţarea exterioară, refacerea suprafeţelor cu vopsea deteriorată, curăţare interioară, verificarea vizuală a tuturor lagărelor, elementelor în mişcare, demontarea, curăţarea, gresarea şi remontarea lagărelor scuturătorilor, înlocuirea acestora unde este cazul, verificarea uzurii lanţurilor de transmisie, protejarea acestora cu ulei.
Pentru stocarea combinelor se impune gresarea tuturor punctelor de gresare, desfacerea tuturor capacelor de vizitare, lanţuri, elevatoare, buncăr, şnecuri transportor boabe curate, retur, urcare în buncăr.
De asemenea, se vor efectua următoarele operaţiuni: slăbirea tuturor întinzătoarelor curelelor şi lanţurilor de transmisie, demontarea de pe maşină a acumulatorului electric şi stocarea acestuia într-un loc uscat şi cu temperaturi pozitive. Se vor avea în vedere reviziile necesare, în funcţie de numărul de ore de funcţionare a maşinii.
REVIZIILE SE FAC ACUM!
Săndel Prodal, şeful de service al MAP, recomandă tuturor fermierilor să nu mai întârzie nici o singură zi în efectuarea reviziei tehnice a parcului auto. „Acum este momentul ideal pentru revizii şi reparaţii şi nu cu două săptămâni înainte de campania de primăvară, când se creează aglomeraţii mari şi nimic nu mai iese cum trebuie.
Mai ales că, tocmai în perioada de faţă, noi acordăm discount-uri mari la toate serviciile şi la piese de schimb. Este clar, cine se pregăteşte încă de pe acum nu are decât de câştigat, iar cine amână la nesfârşit, o să înregistreze pierderi financiare”, conchide Săndel Prodal.
Un alt sfat se referă la păstrarea peste iarnă a rezervorului tractoarelor. “De regulă, după ce se întorc de la câmp, fermierii nu se grăbesc să alimenteze imediat rezervoarele cu motorină, amânând această operaţiune pe dimineaţă ori chiar peste câteva zile, când se reia munca la câmp. Există cazuri în care rezervoarele sunt păstrate aproape goale luni de zile.
Ei bine, un astfel de obicei poate dăuna tractorului respectiv, prin faptul că apare condensul care mai departe poate afecta injectoarele ori pompa de injecţie. Socotiţi şi d-voastră: dacă un injector costă 500 de euro, să zicem, ajungem la o sumă totală foarte mare”, afirmă Săndel Prodal.