Cum RECUNOAŞTEŢI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ! SIMPTOMELE BOLII. Virusul REZISTĂ peste DOI ANI în CARNEA CONGELATĂ! - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum RECUNOAŞTEŢI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ! SIMPTOMELE BOLII. Virusul REZISTĂ peste DOI ANI în CARNEA CONGELATĂ!

SIMPTOME PPA, considerată cea mai periculoasă boală la porc:
respiraţie îngreunată
– apatie
– imposibilitatea de a sta în picioare
– lipsă poftă de mâncare
– febră mare
– pete roşii albăstrui pe piele, în special în zona urechilor şi a râtului
– diaree
– vomă
– tuse.

Moartea animalului survine în 10 zile.
Dacă observaţi unul sau mai multe din aceste simptome, anunţaţi medicul veterinar!

CONTAMINAREA cu virusul PPA se poate face prin:
– Contact direct al porcilor sănătoşi cu cei bolnavi;
– Contactul cu oamenii care poartă haine sau încălţăminte contaminate;
– Contact cu materiale contaminate sau cadavre de animale;
– Hrănirea porcilor cu resturi alimentare contaminate;
– Circulaţia porcilor fără control sanitar veterinar;
– Comercializarea cărnii sau subproduselor fără ştampila sanitar-veterinară.

VIRUS PPA REZISTENTA_bATENŢIE!

VIRUSUL PPA rezistă:
• 6-10 ZILE în fecalele de porc;
• 10 SĂPTĂMÂNI în cadavre;
• 3-6 LUNI în carnea sărată şi afumată;
• 6-12 LUNI în corpul căpuşelor din genul Ornithodoros;
• 18 LUNI în sânge la temperatura de 4ºC;
• 6 ANI în sângele congelat;
• Peste 2 ANI în carnea congelată.

Virusul este inactivat de la 80ºC.

Sursa: MADR – Extras privind acţiunile de combatere a PPA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, pe 29 august, că pesta porcină africană evoluează în 10 judeţe, în 165 de localităţi, cu un număr total de 781 de focare (dintre care 11 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 40 de cazuri la mistreţi.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii pe 28 august, au fost ucişi 121.242 de porci domestici (din gospodării şi ferme comerciale) în 9 judeţe (din 10 judeţe în care fusese confirmată prezenţa PPA – în Sălaj au fost confirmate cazuri doar la mistreţi).

Doar în complexe comerciale au fost ucişi, până în 28 august, 73.783 de porci.

În această evidenţă sunt incluşi doar 4.303 porci din cei aproape 178.000 de porci aflaţi în patru ferme comerciale din jud. Brăila în care a fost confirmată existenţa virusului PPA înainte de finalul lunii august: Tebu Consult Brăila, cea mai mare fermă de porci din România şi a doua ca mărime din Europa, cu 141.000 de porci, Romsoci din Tichileşti – 35.000 porci, I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos – 504 porci şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria – 1.451 porci. Animalele din ultimele două ferme au fost deja eutanasiate.

69.480 de porci au fost ucişi în trei ferme comerciale din Tulcea (Carniprod, Pigcom şi Dab Zootehnica): 5.612 cadavre au fost incinerate, iar 63.868 cadavre de porci au fost îngropate, potrivit datelor MADR.

În gospodăriile populaţiei au fost ucişi 50.302 porci în 9 judeţe. Alţi 1.460 au murit din cauza PPA. Deci, un total de 51.762 porci morţi. Cei mai mulţi în Brăila: 28.284 porci, şi cei mai puţini în Ilfov: 21 de porci.

Citeşte ce solicitau reprezentanţii fermelor comerciale de porci din România în urmă cu doi ani (!) pentru a preveni intrarea şi răspândirea PPA în ţara noastră:

DEZASTRU NAŢIONAL: Pesta porcină africană, la graniţă!

Ioan Ladoşi: Cum să ţinem la distanţă virusul PPA!

Alertă veterinară: Ce NU aveţi voie să faceţi?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →